Püha Patricku päevFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
17. märts 2018, 23:05

FOTOD | Lá Fhéile Pádraig: Tallinna vanalinn on pätrikupäeva puhul roheline! (11)

Teatavasti meeldib paljudele noortele eestlastele tähistada Lääne kultuuriruumis kanda kinnitanud kommertspühi. Nii on ka Lá Fhéile Pádraig'i ehk St. Patrick's Day - pätrikupäevaga.

Iirimaa kaitsepühaku päev on peale kodusaare eriti populaarne Põhja-Ameerikas, kus elab palju iiri väljarändajate järeltulijaid.

Eestis on see samuti menukas noorte seas, kes kogunevad iiri pubidesse Guinnessi timmima ja lõbutsema.

Vikipeedia kirjutab, et Püha Patricku päev on tavaliselt 17. märtsil tähistatav  katoliiklikku päritolu usupüha, millest 20. sajandil kujunes ülemaailmselt tähistatav iiri kultuuri püha. See sai nime Iirimaa tuntuima kaitsepühaku, püha Patricku (u. 387–461 või 493) järgi.

Algselt oli püha Patricku päev vaid katoliku kiriku kalendris pühale Patrickule pühendatud päev. Ametlike usupühade hulka arvati see 17. sajandi alguses. Ajapikku on püha siiski ilmalikustunud ning ületanud konfessioonide piirid.

Tänapäevase populaarsuse saavutas püha Patricku päev Põhja-Ameerikasse  emigreerunud iirlaste seas, kes 1737. aastal korraldasid Bostonis esimese püha Patricku päeva paraadi. 1780. aastal andis kindral ja hilisem esimene  Ameerika Ühendriikide president George Washington, kelle alluvuses Ameerika kontinentaalarmees olid ka iiri päritolu sõdurid, 17. märtsi oma väeosadele vabaks, "märgina solidaarsusest iirlastega, kes võitlevad oma iseseisvuse eest".