Tanel Leok. Foto: Stefano Taglioni
Auto-Moto uudised
19. märts 2018, 09:09

Leok ja Kullas kihutasid MM-sarjades punktidele!

Lõppenud nädalavahetusel sõideti kuulsal Valkenswaardi krossirajal tänavuse MM-hooaja esimene Euroopas peetud etapp ning samas algasid ka EMX125 ja EMX300 klassi Euroopa meistrivõistlused. Eestlasi oli Hollandis võistlemas ühtekokku üheksa ja meie mehi jagus seal igasse klassi. Tanel Leok ja Harri Kullas jõudsid MM-sarjas punktidele. 

Võistluspaigas valitsesid seekord harjumatult jahedad ilmastikuolud ning laupäeval sadas ka veidi lund, mistõttu võistlustingimused olid kõigile suhteliselt ebameeldivad ning nii mõnigi tippmees kurtis peale sõitu, et väga külm oli.

Kuningliku MXGP klassi kvalifikatsioonisõidus oli parim eestlane 16ks tulnud Tanel Leok (Husqvarna), sõidu alguses väikse apsaka teinud Harri Kullas (Husqvarna) oli lõpuks 25. Selle klassi kolmas meie sõitja Gert Krestinov (Honda) tegi endale ajatreeningul viga ja tema võistlus lõppes juba enne kui see reaalselt alata jõudis.

MXGP mõlemad sõidud võitis kohalike suureks rõõmuks MM-sarja liider Jeffrey Herlings (KTM) oma tiimikaaslase, valitseva maailmameistri itaallase Antonio Cairoli ees. Kahe sõidu kokkuvõttes tuli kolmandaks sõitudes 7. ja 3. koha saanud prantslane Gautier Paulin (Husqvarna).

Leok ja Kullas sõitsid avasõidus enamus distantsist koos ning sõidu keskel sai Kullas kaasmaalasest mööda ning eestlased ületasid lõpujoone vastavalt 15. ja 16. kohal.

Kullas sai teises küll tagasihoidliku stardi ja oli alguses punktikohalt väljas, kuid tõusis tugeva sõiduga lõpuks 12ks, Leok sõitis seevastu terve sõidu punktidel ja oli 16. Kuna Kullase tsikkel ei läbinud peale sõitu mürakontrolli, langetati ta tulemustes 5 kohta taha poole.

Kahe sõidu tulemusena oli Leok (11 punkti) 16. ja Kullas (10 p) 17.

MM-liidrina jätkab Herlings (97 p), teine on Cairoli (91 p) ja kolmas belglane Clement Desalle (Kawasaki, 67 p), kes oli Hollandis 7. Leok on 13 punktiga 20. ja avaetapil mitte osalenud Kullas 21.

MX2 klassi kvalifikatsioonisõidus tegi klassi ainus eestlane Hardi Roosiorg (Sahkar Racing) hea sõidu ja oli 18. Kahjuks võistlussõitudes tal nii hästi ei läinud ning avasõidust tuli tal 23. ja teisest 22. koht ning ta jäi napilt punktidest ilma.

Etapivõidu saavutas valitsev lätlane Pauls Jonass (KTM), kes võitis mõlemad sõidud oma tiimikaaslase hispaanlase Jorge Prado ja taanlase Thomas Kjer Olseni (Husqvarna) ees. Kõik sõidud siiani võitnud Jonass (100 p) on ka kindel MM-liider, teine on Olsen (82 p) ja kolmas Hollandi kuues mees austraallane Hunter Lawrence (Honda, 67 p).

EMX300 klassis oli hea võistlus Andero Lusbol (Husqvarna). Kui kvalifikatsioonis oli ta 17., siis võistlussõidud läksid tal paremini ning avasõidust tuli korralik 13. koht ning täna peetud teises sõidus kihutas noormees juba terve sõidu esikümnes ning sai kirja kõrge 6. koha. Kahe sõidu tulemusena kuulus Lusbole 7. koht, esimeseks tuli mõlemad sõidud võitnud belglane Greg Smets, teise koha sai eelmise aasta meister inglane Brad Anderson ja kolmanda hollandlane Mike Kras (kõik KTM).

EMX125 klassis läks EM-punkte jahtima neli noort Eesti krossimeest. Meico Vettik (KTM) sõitis enda kvalifikatsioonigrupis välja suurepärase teise aja, Jörgen-Matthias Talviku (Yamaha) sai kirja 21. tulemuse. Teises grupis osalenud Henry Vesilind (Husqvarna) ja Egert Pihlak (KTM) said vastavalt 23. ja 29. aja ning pidid finaalipääsuks osalema koos Talvikuga lohutussõidus. Selles läks kõige paremini Vesilinnul, kes oli lõpuks 5. ja jäi esimeseks varumeheks. Talviku lõpetas sõidu 20. ja Pihlak 32. kohal.

Vettiku esimene sõit algas positiivselt, kui ta oli esikümne piirimail, kuid seejärel tuli kukkumine ning noormees pidi lõpuks 25. kohaga leppima. Teine sõit läks Vettikul tunduvalt paremini, kuid seekord tuli tal mõni ring enne lõppu 7ndalt kohalt tehnilistel põhjustel sõit pooleli jätta. Vesilind pääses selles sõidus varumeeste pingilt, kuid enamat 30. kohast seekord ei tulnud.

Etapi kokkuvõttes võitis esikoha mõlemad sõidud võitnud austerlane Rene Hofer (KTM), teiseks tuli sõidud neljanda ja teisena lõpetanud rootslane Filip Olsson (Husqvarna) ja kolmandaks hispaanlane Mario Lucas Sanz (KTM), tema oli sõitudes 3. ja 6.

Järgmine MM-etapp sõidetakse juba eeloleval nädalavahetusel Hispaanias Redsandsi rajal, kus on stardis ka EMX300 klass, ning enda meistrivõistlused avab EMX250 klass.