Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
20. märts 2018, 14:00

Külmetushaiguste raviks antibiootikumid või C-vitamiin? (68)

Käre kurk, köha, kinnine nina, nohu, aevastushood, kerge peavalu, valulikud silmad, lihasvalu, halb enesetunne – loetelu annab juba veidike vihjeid. Tegu on külmetuse sümptomitega. Kiire elutempo juures ollakse valmis maksma veidike raha lihtsate lahenduste eest. Antibiootikumid ja C-vitamiini preparaadid tunduvad ahvatlevate valikutena, kuid kas nad tõesti ka aitavad?

KÜLMETUSHAIGUSTE PUHUL ANTIBIOOTIKUMID EI AITA 

Külmetushaigused on organismile tavaliselt kahjutud ehkki iseäranis tüütud ja ajakulukad.Tavaline külmetus võib olla põhjustatud ühest viiest erinevast respiratoorsesest viirusinfektsioonist, milleks on paragripp, adeno-, korona-, pikorna- ja paramüksoviirus. Iga suur viirusegrupp liigitub veel omakorda väiksematesse alarühmadesse, moodustades üle 200 gripiviiruse tüübi.

Veelgi enam, iga uue viirusetüübi arenedes, peab organism taas nullist võitlusse astuma, sestap mõjutavad hooajalised viirused inimesi erinevalt. Mõnel, kellel on liikveloleva viiruse vastu antikehad organismis olemas, möödub tõbi kergemalt ja kiiremalt kui teisel. Siinkohal on oluline rõhutada, et keskmiselt nakatume me kõik külmetushaigusesse umbes kahel kuni neljal korral aastas. Kusjuures, viiruste poolt põhjustatud puhangud ei ole antibiootikumidega ravitavad; antibiootikumid töötavad vaid bakteriaalsete infektsioonide puhul.

Kui järgmise külmetushaiguse puhul on sümptomiteks kipitav kurk, kinnine nina või nohu, pidev aevastamine, köhimine või väike palavik, võid oma arstile sellest märku anda, kuid antibiootikumide kuuri kahjuks või õnneks sa ei vaja. Mõningatel juhtudel, kui organism on piisavalt nõrgestatud, võivad viirushaigused minna üle bakteriaalseteks (sümptomite ärakadumise asemel läheb hullemaks). Siis on arsti poolt määratud antibiootikumikuur hädavajalik.

KÜLMETUSHAIGUSTE PUHUL C-VITAMIIN KA EI AITA

C-vitamiini kasulikkusest külmetuse ennetamiseks ja võitlemiseks sajab sisse uksest ja aknast. Saan sellest täiesti aru. C-vitamiin võitleb vabade radikaalidega, on vajalik hormoonide aktiviseerimisel, osaleb kollageeni ja karnitiini tootmises; oluline meie kehale igatahes. Viimastel aastatel on farmaatsiatööstus teinud nii vitamiinidele kui ka toidulisanditele piisavalt lobitööd, et nende käive ulatuks üle miljardi euro aastas.

C-vitamiini on UK-s ainsa vitamiinipreparaadina populaarsuselt esimesel kohal, millest võib järeldada, et kodanikud maksavad oma taskust heas usus kümneid miljoneid eurosid. Tegelikult tuleb välja, et tõendid on vastuolulised. Suured, isegi kümneid tuhandeid inimesi hõlmavad uuringud tõdevad, et C-vitamiini manustamine ei leevenda ega enneta tavalise elanikkonna külmetushaigusi. Ainukest positiivset effekti on nähtud väga kõrgeid koguseid manustanud professionaalsetel sportlastel, kes sooritavad lühiajalist suurt koormust vajavaid harjutusi. Seega, C-vitamiini preparaadid ja sidruniviilud meie tees ei hoia ära külmetusi vaid aitavad toota tavapärasest kallimat uriini.

MIDA SIIS TEHA? 

Tuleb tunnistada, et talve jooksul jääme me mõlemad ilmselt vähemalt ühel korral haigeks. Siiski on parem vähendada neli haigushoogu näiteks ühele. Sellel hooajal proovi aga kolme alljärgnevat nippi.

#1 Pese regulaarselt käsi

Öeldakse, et 80% inimestest ei nakatuks viirushaigustesse, kui nad peseks regulaarselt käsi. Viirused levivad haigestunud inimese köhimise ja aevastamise tagajärjel õhku ja tasapindadele paisatud piiskade kaudu. Kui haigestunud inimene turtsatab kommetele vastavalt pihku ning hiljem kätlema hakkab, oled ka sina potentsiaalne viirusekandja. Selleks, et haigust organismi ei satuks, on kasulik regulaarselt käsi pesta sooja vee ja seebiga. Tundub lihtne ja teostatav.

#2 Ürita nina ja silmi mitte sügada

Külmetushaigusi põhjustavad viirused sisenevad kehasse läbi silmade ja nina. Sellepärast on paljud sümptomid seotud just respiratoorsete kaebustega nagu näiteks valulikud silmad, kurguvalu, kinnine nina, köhatamine. Ma olen nädal aega proovinud seda nippi kasutada ja tuleb tunnistada, et päris tihti sügan ennastunustavalt silmi või hoian käsi suu juures. Loomulikult mul on lubatud oma kõiki kehaosi kratsida, millal tuju tuleb, aga tervise perspektiivist tuleb vist teadlikult hakata piiri pidama.

#3 Haara alternatiivsete abinõude järele

Mida teha kui külmetushaigus on sinuni jõudnud? Kuna nii Madis kui ka ma ise olime eelmine talv korra kõige kiiremal eksamiperioodil haiguse poolt siruli löödud, uurisin seda teemat erilise huviga. Kuidas siis ennast kiirelt terveks ravida. Tuleb tunnistada, et hoolimata põhjalikust uurimisest, tuli välja, et vee joomine, puhkamine ja mõõdukalt üle leti saadavate sümptomeid leevendavate preparaatide tarbimine ongi kõik. Kuna viirushaigused mööduvad umbes 7-10 päevaga, on parim (ja ilmselt kõige raskem asi) mida sa teha saad, hoopis kodus magada. Eks Madis siis annab teada, kas ma pean oma sõnu kevadel sööma või mitte.

LÕPPSÕNA

Kuigi kellelegi ei meeldi külmetushaigused, on nad iga-aastased külalised. Kahjuks ei aita sümptomeid leevedada ega ära hoida ei antibiootikumid ega megadoosid C-vitamiini. Inimesed alahindavad enda immuunsüsteemi võimekust viirushaigustega efektiivselt võidelda ning soovivad kiireid lahendusi. Et viirushaigustest hoiduda, ürita pesta käsi seebi ja sooja veega, mitte hõõruda silmi ja nina. Kui oled juba haigeks jäänud, pole muud midagi kui koju jääda ja kutsuda oma kallis kaasa end põetama! Mina soovin sulle omalt poolt tervist ja jõudu talvehooaja üleelamiseks.

Vaata teisi Tervisefoorumi postitusi http://tervisefoorum.ee/.