Kalev Kruus.Foto: ARNO SAAR
Vormel 1
19. märts 2018, 15:23

Vormel-1 ülekandeid kommenteerinud Kalev Kruus: hind aeti nii hulluks, see on täiesti lootusetu (54)

Sellel hooajal vormel-1 ülekandeid enam eestikeelse kommentaariga ei näidata. Varem sai vormelikaruselli vaadata otseülekandes Viasat Sport Balticu kanalilt, õhtul näitas kordusi TV6.

"On istutud, lükatud, tehtud ja arutatud pikalt, aga tänase seisuga me vormel-1 sarja enam ei näita. Olukord on selline, et hind on aetud nii hulluks, et meil pole võimalik seda maksta. See on lootusetu. Kas see on siis vormel-1 omanike uue platvormi arendamiseks, või milleks veel, aga täna on seis selline. Väga kurb, et nii läks," rääkis Viasat Sport Balticu sisujuht ja aastaid F1 kommenteerinud Kalev Kruus Õhtulehele.

Vormel-1 sarja uus omanik Liberty Media tuleb sel nädalal välja uue kanaliga F1 TV. See on kättesaadav 50 piirkonnas üle maailma, aga mitte Eestis. Skandinaavias ja Soomes on raha rohkem ning seal blokeerisid Viasat ja MTV F1 TV tuleku ära ning näitavad võidukihutamisi edasi.

"See on hoopis teine maailm. Eesti, Läti ja Leeduga pole midagi võrrelda," ütles Kruus. Muide, Lätis ja Leedus on vormelihuvi hoopis väiksem kui Eestis ning seal pole ülekannete kadumine nii suur pauk.

Kruusi sõnul asendab nende kanalis vormel-1 vähemalt osaliselt autoralli MM. "WRC oli hinnaklassilt vastuvõetav asi. Moto GP on meil ka alles. Millega me vormel-1 siin ikka väga asendame." 

Kuidas olukord laheneb ja kas tulevikus võiksid eestikeelsed vormeliülekanded naasta, on praegu lahtine. "Kui omanikud näevad, et nad ei saa sellist raha kätte, mida nad küsivad, siis ma ei kujuta ette, mida nad otsustavad. Võin tuua paralleeli tennisega, sest näitasime ATP-turniire. Baltikum on niivõrd konnatiik, et ATP-l pole mingit muret või kahjutunnet, et siin enam neid matše ei näe," arutles Kruus. 

Pole vaja olla hiromant arvamaks, et Kruus nautis vormel-1 etappide kommenteerimist väga.

"Vormel-1 on konkreetne asi: konkreetsel kellaajal, konkreetsel ajal võidusõit, mis algab ja lõppeb ära. WRC on läinud palju telesõbralikumaks ja kahtlemata on see olnud väga põnev. Pealegi on meie mees (Ott Tänak) küsija ja mul pole WRC kohta kindlasti midagi halvasti öelda. Aga see ei tähenda, et vormel-1 ülekandeid poleks enam vaja. Need on kaks täiesti erinevat asja," selgitas ta.

Sarnaselt vormel-1 sarjale kommenteerib Kruus ka autorallit koos Märt Elbrega.

***

Osad Eesti televaatajad saavad vormel-1 otseülekandeid ka edaspidi vaadata, aga mitte eestikeelse kommentaariga. Ülekandeid teeb Saksamaa kanal RTL, aga näiteks Telia ja Elisa Elamuse põhipaketist seda kanalit ei leia.

Pühapäeval Austraalia GP-ga alguse saavat F1 hooaega näitab ka Viasat Motor, seegi on tasuline.