Jari-Matti Latvala 2015. aastal Ouninpohja kiiruskatsel.Foto: Reuters/Scanpix
WRC
19. märts 2018, 16:47

Latvala Soome ralli legendaarse kiiruskatse kaotamisest: nad võtsid parima osa ära (1)

Eestlastele südamelähedane Soome MM-ralli läbib tänavu mahuka uuenduskuuri, mille raames kaob ka legendaarne Ouninpohja kiiruskatse. 

Võrreldes eelmise aastaga muutub marsruut 60% ulatuses. Jyväskyläs baseeruva ralli korraldajad võtavad tänavu rohkem kasutusele kitsaid teid, kuid üritavad seejuures säilitada ka Soome rallile iseloomulikku kiirust, teatab väljaanne Autosport.

Eelmisest aastast jääb ainsana täpselt samasugusena plaani Pihlajakoski kiiruskatse. Näiteks varasemalt testikatsena kasutatud Ruuhimakist saab tänavu hoopis punktikatse.

Kolmekordne Soome ralli võitja Jari-Matti Latvala sõnas, et mõistab korraldajate mõtteviisi, kuid nendib, et ühes Ouninpohjaga kärbiti ralli iseloomu. "Arvan, et muudatuste põhjuseks on see, et keskmised kiirused olid mullu niivõrd kõrged," lausus Latvala.

Mullu ehitati osadele kiiretele sirgetele kiiruse vähendamiseks kunstlikud šikaanid, kuid rallimehed mõistsid need kiiresti ja konkreetselt hukka.

Toyota soomlane lisas: "Nad kasutavad nüüd pisemaid teid, et autosid pidurdada ja keskmist kiirust langetada. Aga minu hinnangul võtsid nad välja ralli parima osa ehk Ouninpohja. See pole enam sama üritus, kui ei saa mööda laia teed tollest kuulsast kollasest majast mööda kihutada." 

Too maja on kuulus seepärast, et sellele järgneb hiiglaslik hüpe.

Ott Tänak on Ouninpohja kohta lausunud, et selle katse stardis hakkab süda alati kiiremini lööma.

Soome ralli toimub 26.-29. juulil.