Dopinguproovi kogumise purgid.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
19. märts 2018, 18:28

KAE KURJAMEID! Vene kergejõustiklastelt võtsid Keenias dopinguproovi petised (7)

Venemaa kergejõustiklased kahtlustavad, et neilt Keenias dopinguproovi võtnud inimesed on tegelikult petised, kirjutab Venemaa riikliku telekanali RT veebileht.

Sportlased arvavad, et võltsdopingukütid võisid planeerida proovi muutmist negatiivseks ning seejärel neilt raha välja pressida. Nüüd see neil tõenäoliselt enam ei õnnestu, sest pettust haistnud atleedid pildistasid kõik dokumendid üles ja saatsid need nii rahvusvahelisse kergeõusitkuliitu (IAAF) kui ka Keenia antidopingu agentuuri (ADAK).

"12. märtsil tuli meie juurde grupp inimesi, kes tutvustasid endid kui IDTMi (rahvusvaheline dopinguküttide võrgustik) liikmeid, kes tulid meilt proove võtma," kirjeldas juhtunut 800 meetri jooksja Ksenija Savina treenerist abikkaasa Andrei Savin.

"Mitu nende töövõtet tundusid väga kahtlased. Esiteks näitasid nad IDTMi kaarti telefonist, mitte originaali. Teiseks tegid nad protseduurilise vea, kui raputasid mu naise antud proovi. See on lubamatu."

Samas ei julenud nad proovist keelduda, sest see toob vastavalt IAAFi reeglitele kaasa karistuse. Mõistagi juhul, kui proovi küsivad õiged ametnikud.

Keenia antidopingu agentuurist öeldi Savinile, et proovi võtnud mees on neile võõras. Seepeale väljastas ADAK teate, kus märkis, et sarnaseid kaebuseid on laekunud mitmeid, kuid petiste motiive nad ei tea.

Lisaks juhtis ADAK sportlaste tähelepanu selelle, et kõik proovikogujad on kohustatud end korrektselt tutvustama ja näitama neile antidopingu agentuuri väljastatud töötõendit.