Norra teadlased uurivad Johannes Hösflot Kläbot huviga.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
20. märts 2018, 10:24

Neli põhjust, miks Kläbo on niivõrd suurepärane suusataja (1)

Norra murdmaasuusatamise uuest kuningast Johannes Hösflot Kläbost (21) on tänavu olnud palju põhjust kirjutada. Eriti Norramaal, kus ta on lisaks ajakirjanikele pakkunud tööd ka teadlastele, kes ajavad jälgi, miks Kläbo nii hea on.

Hea on muidugi pehmelt öeldud mehe kohta, kellest sai äsja nii aegade noorim meeste MK-sarja üldvõitja kui ka olümpiavõitja. Mõlemad rekordid napsas at legendaarselt rootslaselt Gunde Svanilt.

Niisiis Kläbo edu tagamaad. Norra sporditeaduste kooli teadlased Thomas Losnegard ja Jostein Hallen toovad välja neli põhjust, miks Kläbo on niivõrd erakordne suusataja.

1. Rullsuusad
Kläbo generatsioon on üles kasvanud rullsuuskadel, mis on ideaalne arendamaks erinevaid tehnikaid suurel kiirusel. "Eriti muljetavaldav on Kläbo uisutehnika," märgib Losnegard.

2. Rajaanalüüs
Kläbo analüüsib rada natuke nagu alpinist ehk arvestab ootamatustega. Sel juhul on tegu justkui nagu malega, kus on vaja võtta õigel ajal vastu õigeid otsuseid. "Võrreldes paljude konkurentidega on tal see oskus väga hea," ütleb Losnegard.

3. Kaasaegne füüsis
"Kläbo kiirendus, kiirus ja tippkiirus on erakordselt varieeruvad," osutab Losnegard ja võrdleb teda Petter Northugi omaaegse läbimurdega. "See, mida Northug omal ajal tegi, pole täna enam piisav. Uued ajad nõuavad uute omadustega uusi tegijaid."

4. Energiapomm
Kläbo kuulus klassikajooksusamm on küll kiire, ent ka palju energiat kulutav. Kläbo erakordsus võib teadlaste hinnangul seisneda lihtsalt selles, et tal on väga palju energiat. Tehnika toob otsest kasu tõusudel, aga kaudselt ka laskumistel ja platoodel.