Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
21. märts 2018, 16:40

Lasnamäe vanem Maria Jufereva: "Mul pole miniseelikut, pole millegagi diskole minna." (25)

"Keegi peale ajakirjanike ei kutsu mind Lasnamäe tsaarinnaks," usub Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva (38). "Ise tunnen end pigem Lasnamäe emana. Muretsen selle rajooni pärast, armastan teda ja tema elanikke," ütles ta Õhtulehe väljaande Vecherka intervjuus, millest avaldame nüüd väljavõtteid. 

Oled alati kõigi silme all. Elad sa halbu fotosid või videoid üle?

Väga elan - elan üle seda, et mõningates väljaannetes panevad ajakirjanikud või fototoimetajad just nagu nimme üles poliitikutest ja ühiskonnategelastest tehtud ebaõnnestunud pilte. See ei puuduta üksnes mind. Varem oli fotode valimisel kombeks otsida paremaid kaadreid, sest ei ole vaja olla fotokunstnik, mõistmaks: sellel võttel näeb inimene hea välja, sellel aga kehv.

Muretsed sa, et äkki tuleb mõni lisakilo juurde?

Tunnen selle pärast muidugi muret nagu iga teine naine.

Kas enese vormishoidmine on harjumus võ midagi möödapääsmatut?

Harjumus. Iga endast lugupidav naine püüab mingeid reegleid järgida. Tegelesin lapse- ja noorpõlves spordiga, püüan seda ka praegu teha. Aga nii intensiivselt, nagu tahaks, paraku ei jõua. 

Kui palju peaks naine enda eest hoolitsema?

Täpselt niipalju, et end hästi tunda. See on isikuomadus. Kui tunned end kodust väljudes mugavalt ja ilusana ega taha päev otsa võõraste pilkude eest peitu pugeda, siis on kõik hästi. 

Pead sa end moodsaks? Kust soetad rõivaid?

Ma ei mõtle selle peale, kas olen moodne või ei. Püüan rõivastuda nii, et tunneksin end mugavalt, ning silmas pidades seda, et võib-olla tuleb mul äkki esineda või intervjuud anda. Selliseid ootamatusi tuleb ette. Ostan Eesti kaubamärkide riideid: Monton, Ivo Nikkolo.

Meeldib sulle komplimente saada?

Kuidas kunagi. Komplimente teevad lähedased ja kolleegid ning ka Lasnamäe elanikud. Ühed kiidavad, kui hea ma välja näen, see tähendab, hindavad välimust, teised tänavad töö eest, kolmandad kritiseerivad. 

....

Kas juhtub, et kritiseeritakse su välimust - näiteks kontsa kõrgust või liiga sügavat dekolteed?

Ei. Mul pole ei dekolteed ega miniseelikuid. Selliseid riideid pole mul üldse. Ainult range klassika. Pole isegi, millega diskole minna. Tõsi, ega ma seal ka ei käi. 

Mida sulle ema õpetas? Pöördud sa ka nüüdsel ajal nõu saamiseks tema poole?

Ema õpetas olema hingeline, heasüdamlik ja aus inimene, kes haarab vastutuse enda ja oma lähedaste eest enda kätte ja kannab seda. Jah, pean tänini emaga nõu, suhtleme ilmselt pigem sõpradena, kui et pöördksin tema kui kõigutamatu autoriteedi poole. 

Nutta oskad? Mis võib sind endast välja viia?

Nutta oskan küll, aga ei mäleta, millal viimati nutsin. Ehk pani mõni film mind nukrutsema. Endast välja viia võivad mind mitmesugused raskused nagu iga inimest.

Murdunud küüs?

Ei. Ebameeldivused tööl, probleemid mu lähedaste elus. Püüan end vaos hoida ja mõistan, et kõik möödub - see, mis meid täna närvi ajab, ei tule nädala pärast enam meeldegi.

...

Foto: Stanislav Moškov

Oled sa olnud olukorras, kus sul on tulnud poliitilised ambitsioonid isiklikest kõrgemale seada?

Ei. Isiklikud või perekondlikud küsimused on minu jaoks mu poliitilistest ambitsioonidest tähtsamad. Paljud ütlevad, et naispoliitikul jääb pere jaoks vähe aega. Olgem ausad: kas naisel, kes on kella kaheksast hommikul viieni õhtul ükskõik millise tööga hõivatud, on rohkem aega? Aga keegi rabab veel kahel töökohal. Elame sellises ühiskonnas, kus naised töötavad palju, ja üha vähem jääb aega perele. Kui tahad rohkem perele pühenduda, tuleb teha valik pere kasuks - kui on selline võimalus - ning mitte töötada. Ma ei tunne, et töötaksin rohkem kui iga teine töötav naine. 

...

Milliseid majapidamistöid armastad, milliseid mitte?

Milliseid armastan. Mitte ühtki ei armasta, sest teen neid kõiki. Need on möödapääsmatud.

...

Mida on naisterahval õnneks vaja - armsama lähedust?

Igaühel on oma arusaam. Õnneks on vaja eneseteostuse ja isikliku õnne tasakaalu. Ja tervist. 

...

Foto: Tiina Kõrtsini

Tahad sa mehele minna?

Kummaline on lihtsalt tahta mehele minna. Ma ei püstitaks seda küsimust mitte nii. Olen kaks korda abielus olnud ja tean, et see staatus ise ei anna sulle mitte kui midagi. Tahan, et seesama mees oleks mu kõrval. Sedasama tahab iga naine. 

...

Mida meestes armastad, mida mitte?

Tarkust, huumorimeelt ja kohutsetunnet, meeldivaid väliseid parameetreid. 

...

Kahetsed oma elus ehk midagi?

Ei. Olen alati teinud nii, nagu olen õigeks pidanud, ehkki mind on ka veendud või püütud mu enesekindlust kõigutada. Ma pole ikkagi kedagi kuulanud ja olen teinud nii, nagu pidasin vajalikuks. Elu on tõestanud, et mul oli õigus. Olen kindel, et igaüks meist vastutab oma tegude eest ning oma tegude tagajärgede eest. Püüan elada südametunnistuse järgi.