Saaremaa peatreener Urmas Tali (keskel).Foto: Facebook / Saaremaa VK
Võrkpall
22. märts 2018, 12:34

Suurt tiitlit jahtiv Saaremaa paigaldas Balti liiga finaalturniiriks lisatribüünid

Reedel ja laupäeval peetakse Kuressaares Balti liiga finaalturniir, et selgitada Baltikumi parim võrkpallimeeskond. Esimeses poolfinaalis kohtuvad põhiturniiri võitnud Saaremaa VK ja tiitlikaitsja Rakvere VK, teises poolfinaalis Pärnu VK ja Läti klubi Jekabpilsi Luši.

Kuigi tegu on tiitlikaitsjaga, oli kõige suurem üllatus Rakvere pääs nelja sekka. Ilma ühegi leegionärita lülitas Andres Toode juhendatav poolprofessionaalne meeskond veerandfinaalis konkurentsist hästi komplekteeritud Bigbank Tartu.

Rakvere juhendaja Andres Toode ütles finaalturniiri eel, et meeskond pole pärast Tartu alistamist pilvedesse tõusnud. „Liigseid emotsioone ei ole, kõik on rahulikud. Loomulikult oli Tartu selles veerandfinaalis favoriit, aga kui mängime nii nagu seal, on kõik võimalik. Ka Saaremaa vastu läheme kõvasti võitlema, kuigi Saaremaa on võimas meeskond,“ sõnas Toode, kes treeningutel pole pärast veerandfinaali mehi liigselt tagant sundinud.

„Oleme teinud veidi rahulikumalt, hoidnud toonust.“ Saaremaa poolel peab Toode kõige ohtlikumaks meheks diagonaalründajat Hindrek Pulka. „Pulka tuleb karta kõige enam, aga eks meil on plaan nii tema kui kõigi teiste vastu mängimiseks,“ lisas peatreener.

Põhiturniiri võit tõi liigas esimest aastat mängivale Saaremaale ka õiguse finaalturniir kodupubliku ees pidada. Saaremaa mänge on hooaja jooksul külastanud rohkearvuline publik ja fänne oodatakse saali rohkelt ka finaalturniiri ajal. Paigaldatud on ka lisatribüünid, kinnitas meeskonna eestvedaja Hannes Sepp. „Saali peaks mahtuma 1400-1500 inimest,“ sõnas Sepp.

Saaremaa peatreener Urmas Tali juhtis Rakvere eelmisel aastal liiga võitjaks ning siirdus seejärel uue tulija etteotsa. Tali sõnul ta enne mängu emotsioonidesse ei lasku ja keskendub täie tõsidusega poolfinaaliks. „Suhtume sellesse mängu tõsiselt, mingit nalja ei tee ju selles faasis keegi. Rakvere oli veerandfinaalis Tartu vastu väga hea, neil on liider esile kerkinud ja selline tegutsemine innustab meidki. Varasemad mängud siin enam ei loe, uus päev, uus mäng,“ sõnas peatreener.

Mitmed Saaremaa mehed on viimasel ajal hädas olnud haigustega. „Haigused on meeskonnast läbi käinud küll, eks näis, kes homme millises seisus on. Aga eks meil on mitu plaani ja käitume vastavalt olukorrale operatiivselt,“ lisas Tali.

Saaremaa ja Rakvere poolfinaal algab reedel kell 16.00.

Teises poolfinaalis kohtub Pärnu VK ainsa Läti klubina nelja sekka pääsenud Jekabpilsi Lušiga. Pärnu on senistes mängudes Jekabpilsiga hästi hakkama saanud, ent teisi Eesti tippklubisid on nad võitnud. Pärnu juhendaja Avo Keel sõnab, et Jekabpils on hasartselt tegutsev meeskond. „Meeskonna A ja O on nende sidemängija Edvins Skruders, kellest sõltub väga palju. Ta on sportlikult nahaalne mängija, nagu ka kogu meeskond,“ iseloomustab Keel.

Avo Keel. Foto: Alar Truu

„Jekabpilsi murekohaks on olnud vastuvõtt, sealt on nende mäng meie vastu lagunema hakanud tavaliselt, see saab määravaks. Neil on mõned mehed, kes heal päeval võivad ise serviga palju pahandust teha. Neile on Final Four esmakordne kogemus, näis, kuidas see neile mõjub,“ lisas Keel. Keele enda hoolealused on tema sõnul terved ja eelseisvateks mängudeks valmis.

Hüpoteetilisele küsimusele, kelle oleks Keel ise finaalturniirile pääsejate seast endale poolfinaalis vastaseks valinud, vastas juhendaja: „Oleksin vennad vastamisi pannud! (Keele sidemängijatest pojad Martti ja Markkus Keel mängivad vastavalt Rakvere ja Pärnu meeskondades - toim).“

Pärnu ja Jekabpilsi vaheline poolfinaal algab reedel kell 19.00.