Kihnu saare talvine loodus ja majakas.Foto: Aldo Luud
Ilm
23. märts 2018, 11:00

Lisatud veeteede ameti kommentaar!

VIDEO | PÄÄSTEOPERATSIOON: Kihnu meremadalal on suur puidulaev kinni, ees ootab pukseerimine Riiga (12)

Kihnu saare juures sõitis madalikule Pärnu sadamast väljunud ja Soome teel olnud haava paberipuud vedav kaubalaev. Laev on juba mitmendat päeva kinni, kuid tal pole vigastusi ja keskkonnaohtu pole. Üks õnnetuse põhjusi võib olla ka kehv majakate seis, riik hakkab suvel esimesi tuletorne remontima.

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Andra Jundas ütles Õhtulehele, et teade kinnijäänud prahilaevast saadi juba kolmapäeval. „Merevalvekeskus sai üleeile kella 14.43 ajal teate Kihnu saare lõunaküljes madalikule sõitnud paberpuitu vedavast kaubalaevast. Politsei- ja piirivalveamet pakkus alusele abi, kuid hetkel nad abi ei vaja,“ ütles Jundas.

„Laevaagent suhtleb kindlustusega, kes hakkab organiseerima laeva madalikult päästmist. Samuti on agent tellinud tuukrid aluse esmaseks ülevaatuseks. Õnnetuse põhjuste uurimisega tegeleb veeteede amet,“ lisas ta.

Transforza Foto: Marine Traffic

Veeteede ameti (VTA) kommunikatsioonijuht Priit Põiklik ütles Õhtulehele, et tegu 100 meetri pikkuse, 16 meetri laiuse ja Gibraltari lipu all sõitva kaubalaevaga Transforza, mille süvis on vaid 4,6 meetrit.

„Laev oli teel Pärnu sadamast Kaskineni sadamasse Soomes, kui 21. märtsil kella 14.40 ajal teatas laev, et on madalikul Kihnu saarest lõunas. Meeskonnas on 8 inimest ja lastiks haava paberipuu. Vigastatuid ei ole,“ ütles Põiklik. „Kihnu tuletornini on sündmuskohast 2,35 miili (4,35km). Hooajalised poid 833 ja 833.1 on talveks veest väljas.“

Gibraltari prahilaeva asukoht reaalajas

Kihnu meremadalale sõitnud Transforza asukoht. Foto: VTA

„Piirkonnas ei olnud eriti ka jääd, riigi jäämurdja EVA-316 oli laeva juba jääst välja aidanud nn vabasse vette, nähtavus piirkonnas oli hea. Mis põhjusel laev täpselt madalale sattus, ei oska hetkel öelda. Ilma juurdluseta on seda vastust keeruline anda,“ lisas ta.

Põikliku sõnul on laevaõnnetuse uurimine ja ohutusjuurdlus laeva lipuriigi otsustada. Transforza lipuriik on Gibraltar, keda on intsidendist informeeritud. „Praegu valmistatakse ette laeva pukseerimist Riia sadamasse. Täna hommikul suundus Pärnu sadamast puksiir ORION laevale koos klassifikatsiooniühingu (DNV GL) inspektorite, tuukrite ja kindlustuse esindajaga,“ märkis ta.

Eilse „Aktuaalse kaamera“ loo valguses ütles Põiklik, et majakate olukorraga ei saa see juhtum küll kuidagi seotud olla. „Kihnu tuletorn, mis on lähim suurem navigatsioonimärk piirkonnas, ei põlegi valgel ajal, küll aga on ta sellest piirkonnas nähtav maamärgina ning kuna nähtavus piirkonna on raporteeritud heana, siis ei saa olla juhtum seotud meie navigatsioonimärgistuse teemadega.“

Piirkonnas on veel teisigi navigatsioonimärke, sealhulgas on piirkond tähistatud ka poidega. „Sorgu lõunapoi, mis on kardinaalmärk, näitab, kust poolt ohtu tuleb laeval poist mööduda, see on täiesti töökorras ja omal kindlal kohal,“ märkis VTA esindaja.

LANGEVAD RIVIST VÄLJA: riik renoveerib kuus tuletorni

„Aktuaalne kaamera“ kirjeldas eile oma lõpuloos meie tuletornide kehva seisu, mis vajavad uuendamist, vastasel juhul muutuvad kaks kolmandikku meie püsinavigatsiooni märkidest kümne aasta pärast kasutuskõlbmatuks. Riik eraldas tuletornide renoveerimiseks poolteist miljonit eurot ja tänavu alustatakse rekordarvu - kuue tuletorni remonti.

„Kui me jätkame suurusjärgus 300 000-400 000, siis kümne aasta pärast on kaks kolmandikku meie püsinavigatsiooni märkidest sellises seisus, et nad ei kõlba enam kasutada,“ ütles veeteede ameti peadirektori asetäitja Taivo Kivimäe.

Eelmisel aastal eraldas riik poolteist miljonit eurot ja tänavu saab alustada kuue tuletorni remonti. Kihnu tuletorn on esimene, mida remonditakse täies ulatuses Eesti taasiseseisvumise järel.