Gareth Southgate.Foto: JASON CAIRNDUFF
Jalgpall
23. märts 2018, 12:29

Inglismaa vutikoondise peatreener: enne kui hakkame venelasi rassismis süüdistama, peaksime oma koduõuel asjad korda saama (1)

Sel suvel toimub jalgpalli MM Venemaal. Inglismaa jalgpalifännidel on meie idanaabritega ennegi konflikte olnud. Nüüd kardetakse, et rassismitulva alla võivad sattuda ka sinna reisivad mängijad.

Inglaste peatreener Gareth Southgate manitseb aga kaasmaalasi esmajärjekorras enda asju korda ajama ja alles seejärel teistele näpuga näitama. Nimelt on brittidel endilgi rassismiskandaal õhus.

„Minu arvates ei peaks me venelasi rassismis süüdistama,“ ütles Southgate BBC-le, kes viis teema üle kodusele juhtumile. Nimelt võitisid inglased U17 vanuseklassis MMi. Edukast meeskonnast, kus ka mitmeid mustanahalisi, postitati sotsiaalmeediasse pilt, kuhu ilmus aga provokatiivseid kommentaare.

„Tiimi kohta tehtud kommentaarid oli lihtsalt tülgastavad. Need inimesed on ju osa suurest Inglismaa perekonnast,“ arutles Southgate. „On väga raske näha, et neid niimoodi solvatakse. Me süüdistame küll teisi riike rassismis, aga enda koduõuel toimuvat ei nähta.“

Ta jätkas: „Näitame pidevalt venelaste peale näpuga. Läheme neile vaid paariks vaid kuuks külla, aga samal ajal on meil kodumaal enda probleemid lahendamata. Nii kaua, kui neid pole suudetud lahendada, pole meil õigust teisi süüdistada.

Tõsi, venelased päris puhtad poisid pole. Tänavusel hooajal on sealses liigas ette tulnud mitmeid probleeme. Näiteks Moskva Spartaki ja Liverpooli noortetiimide vahelise kohtumise järel postitasid Spartaki fännid oma mängijate kohta rassismihõnguga säutse. Samuti olevat samas kohtumises mängijatel omavahel nahavärvi teemadel ütlemist olnud.