Foto: Outnow.ch
Film
23. märts 2018, 14:34

NARKOMÜRGITUS JA LIPUTAMINE: 11 fakti filmi „Titanic“ kohta, mida Sa varem ei pruukinud teada (2)

Täna 20 aastat tagasi, 23. märtsil tegi James Cameron oma ajaloolise filmiga „Titanic“ midagi uskumatut. Nimelt võitis teos 1998. aasta Oscarite galal tervelt 11 kuldmehikest. Sama saavutusega oli enne seda hakkama saanud vaid „Ben Hur“ (1960) ja hiljem „The Lord of the Rings: The Return of the King"(2004).

Selle sündmuse tähistamiseks toome teieni filmi kohta 11 vahvat fakti, mida te varem pole pruukinud teada!

1. „Titanic“ sai maha korraliku rekordiga. Nimelt oli tegu läbi ajaloo esimese filmiga, mis jõudis kodulevisse ehk VHS-ile juba siis, kui linateos ise alles kinodes jooksis.

2. Veel enne, kui Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio omavahel tutvusid, sai neiu teada, et peab ühes stseenis noormehe ees alasti poseerima. Sellest tulenevalt otsustas Winslet jää lõhkumiseks DiCapriole esimesel kohtumisel koheselt liputades enda paljast ihu demonstreerida.

3. Tegemist oli esimese korraga Oscarite ajaloos, kui kuldsele mehikesele kandideerisid kaks erinevat näitlejat täpselt sama rolli eest - Kate Winslet ja Gloria Stuart kehastasid mõlemad filmis Rose DeWitt Bukateri, seda küll erinevatel eluetappidel. Lisaks sellele oli Stuart tol hetkel ka vanim näitleja (87), keda auhinnale nomineeritud. Too rekord purustati tänavu Christopher Plummeri poolt (88).

4. Kui filmist välja lõigata kõik tänapäevased stseenid ja vaadata vaid neid, mis leiavad aset 1912. aastal, saaks filmi kogukestvuseks 2 tundi ja 40 minutit. Täpselt nii kaua võttis aega ka Titanicu uppumine.

5. Filmi tegemine läks maksma 200 miljonit dollarit. Aastatel 1910-1912 valminud auriku ehitamine nõudis umbes 7,5 miljonit, mis inflatsiooni arvesse võttes oleks 1997. aastal olnud umbes 175 miljonit dollarit. Seega maksis filmi tegemine rohkem kui laev ise!

6. „Titanic“ oli esimene James Cameroni film, kus ei olnud näidatud ega mainitud tuumarelvi.

7. Kui Cameron stsenaariumit kirjutas, olid peategelased totaalselt fiktsionaalsed. Alles hiljem sai mees teada, et Titanicul oli ka päriselt olnud kodanik, nimega J. Dawson (kelle eesnimeks oli siiski olnud Joseph, mitte Jack). Mehe Fairview Lawn surnuaias asuv hauakivi on sealsetest enim külastatum.

8. Nii Kate Winslet kui ka Leonardo DiCaprio on avaldanud, et ei jäänud enda rollisoortustega rahule. Winslet sarjas enda äpardunud aktsenti, DiCaprio aga sõnas, et nägi filmis välja nagu „noor nolk“.

9. Tegemist on järjekorras teise filmiga, mis on rääkinud Titanicu uppumisest ning võitnud selle eest ka Oscari. Esimeseks oli 1933. aastal valminud „Cavalcade“.

10. Filmi viimasel võttepäeval Nova Scotias segas keegi meeskonna toidu sisse hallutsinatsioone esile kutsuvat narkootikumi PCP (teatud ka kui inglitolm). Selle tulemusena haigestus 80 inimest ning 50 neist toimetati haiglasse. Inimene, kes selle tembuga hakkama sai, jäigi tabamatuks.

11. Leonardo DiCaprio hõige „I’m the king of the world!“ („Ma olen maailma kuningas!“) ei olnud osa stsenaariumist, vaid DiCaprio mõttevälgatus. Tänaseks on saanud sellest üks filmiajaloo tuntumaid tsitaate.