Jüri Ratas ELi ülemkogul.Foto: Triin Oppi
Eesti uudised
23. märts 2018, 14:57

FOTOD | RATAS BRÜSSELIS: Eesti kaalub vastusamme Salisbury närvigaasi rünnakule (87)

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Eesti kaalunud erinevaid võimalusi vastusammuks Salisbury närvigaasi rünnakule.


Euroopa Liidu juhid ühinesid eile üksmeelselt Suurbritannia hinnanguga, et Salisbury närvigaasi rünnaku taga on väga suure tõenäosusega Venemaa. Ametikaaslased lubasid Ühendkuningriigi valitsusjuhile Theresa Mayle uurimises igakülgset tuge, et selgitada välja rünnaku üksikasjad ning kooskõlastada edasine tegevus.


Ratase sõnul mõistab Eesti närvigaasi rünnaku Suurbritannias üheselt hukka. „Tegemist on rahvusvahelise õiguse ja korra jõhkra rikkumisega,“ ütles Ratas.


„Loobusin juba varem ettepanekust külastada maikuus Venemaad, kus oleksin osalenud Eesti 100. sünnipäeva pidustustel. Edasised otsused peame põhjalikult läbi arutama ning järgmise nädala algul oleme ka nende osas targemad. Üks võimalik lisasamm on Venemaa diplomaatide riigist välja saatmine. Loomulikult oleme tihedas infovahetuses Suurbritanniaga ning loodame ka, et Moskva teeb Londoniga igakülgset koostööd,“ selgitas Ratas.


Välisministeerium esitab valitsusele ettepaneku kehtestada sissesõidukeeld 49 nn Magnitski nimekirjas olevale isikule.


Riigi- ja valitsusjuhid arutasid Euroopa Ülemkogul ka väliskaubanduspoliitikat ning USA kõrgemaid tollimakse terasele ja alumiiniumile. Ratase sõnul mõjutab USA kahetsusväärne otsus kogu maailmakaubandust. „Praegu on tollide kehtestamine Euroopa Liidule ajutiselt peatatud ning läbirääkimised õiglase lahenduse leidmiseks jätkuvad. Ühiste reeglitega kaubandussüsteemist võidaksid nii Euroopa Liidu kui ka USA ettevõtted,“ ütles Ratas.


Euroopa Liidu siseturg saab pühapäeval, 25. märtsil 25-aastaseks. Tänu ühtsele siseturule ja väliskaubanduspoliitikale on kasvanud nii Euroopa Liidu majandus kui ka Euroopa ettevõtete üleilmne haare ning väga paljud Euroopa ja Eesti töökohad on seotud avatud ja reeglitepõhise maailmamajanduse käekäiguga.  


Täna hommikul said riigi- ja valitsusjuhid ülevaate Brexiti kõneluste hetkeseisust. „Michel Barnier ja tema meeskond on teinud tänuväärset tööd. Kuigi midagi ei ole kokku lepitud, kuni kõiges on kokku lepitud, on hea, et saame kõnelustega edasi liikuda ning arutada meie tulevast koostööd nii majanduse kui ka välis- ja julgeolekupoliitika alal. Loodan, et meil on väga head ja lähedased suhted ka tulevikus,“ rääkis Ratas.