Allan Dorbek Howard Frierile ja teistele õpetussõnu jagamas. Foto: ARNO SAAR
Korvpall
23. märts 2018, 16:17

Howard Frier: Allan Dorbek oli mulle eeskujuks nii mängijakarjääris kui ka hiljem treenerina

„Ma juba tean, millest me räägime,“ teatas Howard Frier kurval toonil kohe pärast seda kui Õhtulehe ajakirjanik oli end telefonivestluses tutvustanud. Kunagise treeneri Allan Dorbeku lahkumine oli talle juba teada.

„Oleme ikka omavahel suhelnud. Teadsin juba enne, et ta on väga pikka aega haige olnud,“ meenutab Frier, kes Dorbeku käe all Ehitustööriista 2005. aastal Eesti meistriks vedas. „Teadsin, et see päev on varsti kohal… aga raske on ikka. Olen väga kurb.“

Ameeriklase karjääris oli Allanil väga oluline roll. „Tema pärast ma tulin Eestisse tagasi,“ ütleb Frier. „Ta oli mu lemmik treener. Muidugi ta oli range, aga mulle meeldis tema suhtumine. Ükskõik, mis väljakul juhtus, pärast mängu oli meie vahel kõik korras.

Oma treeneritöös proovin ma sama järgida. Tal ei olnud oluline roll mitte ainult minu mängijakarjääris, aga ka hiljem treenerina. Üritan päris palju asju tema järgi teha. Ta oli mulle tõeline eeskuju.“

Pole eriline saladus, et Dorbek oli äärmiselt terava ütlemisega. Frier meenutab naerma puhkedes üht vestlust, kus Allan mänguhoos tema mänguoskuski töövõimetu suguelundiga võrdles. Aga nagu öeldud, siis pikka viha meeste vahel polnud, matši lõppeks oli tõik seljataha jäetud.

Tundub, et Dorbeku võtted töötasid, sest Ehitustööriist tuli 2005. aastal meistriks ning Frier oli kogu liiga üks ohtlikumaid tegijaid.