Ivar Valdmaa Kristiine spordimaja võimlas, mis oli aastakümneid Allan Dorbeku teiseks koduks.Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
23. märts 2018, 16:34

Ivar Valdmaa: Allan Dorbek palus võistkonnale ketsid osta, andsime rohkem raha

Meie seast lahkunud korvpallitreener Allan Dorbek juhendas eelmise sajandi lõpus ja käesoleva alguses BC Kalev/Cramo eelkäijat Ehitustööriista meeskonda, tüürides selle 2005. aastal Eesti meistriks. Kalevi president Ivar Valdmaa nendib: "Visa võitleja lahkus."

Korvpallirahvas ikka teab üksteist. Kord paarkümmend aastat läks Dorbek eduka ettevõtte Ehitustööriist käima saanud meeste Valdmaa ja Toomas Linamäe juurde ning küsis, kas nood saaksid tema võistkonda toetada korvpalliketsidega. "Vastasime, et anname rohkem raha," meenutab Valdmaa meistriliigas kuue aastaga kõige madalamalt tippu jõudnud Ehitustööriista meeskonna algust.

Hiljem võttis Kalev/Cramo Dorbeku veetud Siili palliklubi noored enda tiiva alla. Kuidas iseloomustab Valdmaa Dorbekut viie lausega? "Kompromisstitu võitleja. Karmi ütlemisega. Suure südamega. Pühendunud korvpallile, kui midagi ette võttis, viis lõpuni. Teadis, kuhu ta tahab jõuda."

Kui Ehitustööriist oli 2005. aastal tulnud üllatuslikult Eesti meistriks, muutus meeskonna nimi BC Kalev/Cramoks ning vahetus ka peatreener. Tuleristsed sai just karjääri lõpetanud Aivar Kuusmaa, kelle kõrval Dorbek jätkas abitreenerina.

Valdmaa sõnul soovis Dorbek ise jätkata aste madalamal. "Toetasime Allanit tema tegemistes. Aga see oli tema enda palve, et ta näeks end edaspidi heameelega abitreenerina. Pinge ja töökoormus olid suured, ta jätkas kogu aeg paralleelselt ka noorteklubiga."

Dorbeku käe all Eesti meistriks tulnud võistkonna kohta kommenteerib Valdmaa: "Noored ja agressiivsed said kokku. Seda võib öelda nii mängijate kui ka ettevõtte kohta. Usun, et koostöö mõjus mõlemale poolele hästi."

Kui lõpetame kõne, mõtiskleb Valdmaa veel korra: "Kompromissitu võitleja on lahkunud..."