Urmas Tali. Foto: Alar Truu.
Võrkpall
23. märts 2018, 18:36

Urmas Tali: nendes mängudes on närvilisust nii palju, et kvaliteeti ei saagi tahta

Saaremaa võrkpalliklubi peatreener Urmas Tali oli oma hoolealuste tööga Balti liiga Final Four'i poolfinaalmängus Rakvere vastu rahul ning mängus peegeldunud karedus teda ei üllatanud. "Terve mäng oli väga närviline," sõnas Tali pärast mängu. "Teada oli, et enam pole põhiturniiri mäng, kus minnakse punktide peale vaid mängitakse ikkagi võidule."Avageimi 25:19 võitnud Saaremaa loovutas teise geimi omakorda vastastele 20:25, mistõttu pidi juhendaja soovitust rohkem vangerdusi tegema. "Arvasin, et suudame mitte kõiki käike mängu pannes või varusid kasutades selle mängu ära pöörata, aga pidi natukene teistmoodi lähenema."

Ometi näeb juhendaja ka selles head, et soovitust rohkem mehi väljakule pidi saatma, sest seeläbi on lihtsam homseks finaalmänguks ühtset võistkonda leida ning töötavat kuuikut lahingusse saata. 

Mis aga Saaremaa teise geimi mõõna põhjustas? "Mõõnad käivadki edasi-tagasi, üles-alla. Olime seal geimis head, aga äkki kukkusime servi vastuvõtus ära ja ei saanud palli enam kätte, et oleks hea rünnata. Hiljem andis Rakvere juba natukene järgi. Lõpuks lõime lihtsalt rünnakul ära."

Rakvere eest näitas esimeses kahes geimis Andres Õunpuu imelist minekut, kuid hiljem Tali arvates vanameister väsis. "Esimesed kas geimi tagus ta kõik meie sidemängija pealt ära, ega see meile lihtne polnud, aga mingil hetkel hakkas tal ka vedru maha käima," sõnas juhendaja. 

"Üks asi on rünnakul kannatamine, et pead suutma ja suutma ning ühel hetkel ära lüüa, kuid selleks on jõudu vaja. Kui sul pole jõudu pikka pallivahetust mängida, siis muutub kõik väga ümmarguseks. Rakverel oli see, et kui serv oli hästi käes, siis tempod töötasid ja punktid tulid. Pikema pallivahetuse puhul oli juba meie eelis," jätkas ta. 

Kas sellise mängu pealt saab homsele finaalile vastu minna? "Ikka saab. Nendes mängudes on närvilisust nii palju, et kvaliteeti ei saagi tahta. Küsimus on pigem selles, et kas otsus, mis tehakse, on õige või vale. Ega üleöö tehnilised oskused paremaks ei muutu. Kui mängijal on see miski olemas, siis ta teeb selle ka ära. Kui ta pole elu sees varem ässa löönud, siis ei löö ta seda ka homme," lausus Tali.