Foto: PantherMedia/Scanpix
Maailm
23. märts 2018, 21:05

Üle 300 ülikooli sattus Iraani häkkerite küberrünnaku ohvriks (7)

Ühendriikide valitsus sätestas kümnele Iraani kodanikule ja ühele ettevõttele sanktsioonid. Neid süüdistatakse küberrünnakute korraldamises mitmesajale ülikoolile, kirjutab BBC.

Iraanis asuv ettevõte Mabna Institute on süüdistuse kohaselt varastanud tervelt 31 terabaidi jagu intellektuaalset omandit ja andmeid. USA justiitsministeeriumi sõnul häkkisid iraanlased kokku 320 ülikooli kogu maailmas, samuti mõnekümnesse firmasse ja isegi mõnda USA valitsuse osakonda.

Mabna kaks asutajat on kümne sanktsioonide sihtmärgiks saanud kodanike seas. Nende varad kuuluvad konfiskeerimisele ning reisimine Iraanist väljaspool saab olema keeruline, kui mitte pea võimatu. Eeldatavasti võib umbes sajas riigis neid oodata USAle välja andmise oht.

Küberrünnakute sihtmärkideks olid 144 USA ülikooli, 176 ülikooli teistes riikides, ennekõike Suurbritannias, Jaapanis, Saksamaal, Kanadas ja Iisraelis. Rohkem kui 100 000 küberrünnaku ohvriks sattunud ülikooliprofessorist said häkkerid ligi umbes 8000 professori e-postkastile.

Wired.com kirjutab, et häkkerite skeem oli iseenesest lihtne phishing ehk meiliaadressi kasutaja andmete, paroolide jms väljaõngitsemine. Professorid said kirja, mis oli pealtnäha saadetud mõnest teisest õppeasutusest pärit kolleegilt. Kirjas olevale lingile vajutades näis meilikasutajale, justkui oleks ta kontolt välja loginud ja peaks uuesti sisse logima. Sedasi said pahategijad kätte ülalmainitud 8000 professori paroolid.

Paroole kasutades said häkkerid ligipääsu uurimistöödele ja muudele materjalidele, mille müüsid kahele Iraani veebilehele, kelle klientidel avanes seega võimalus pääseda ligi suurele hulgale andmekaitseseadusega turvatud õppe- ja teabematerjalile. Küberkuritegevus toimus väidetavalt Iraani valitsuse, ennekõike aga Iraani revolutsioonilise kaardiväe (üks Iraani kaitsejõudude harudest - toim.) heakskiidul.