Saaremaa (sinises) vs Pärnu.Foto: Alar Truu
Võrkpall
24. märts 2018, 19:15

FOTOD | KODUSAAR ON KINDLUS! Vallutama tulnud Pärnu jäi Saaremaal kaotajaks

Tänavu komeedina Eesti võrkpallitaevasse kerkinud Saaremaa täht oli Balti liiga finaalis peaaegu kustumas, kuid kodusaarel mänginud vollemehed suutsid siiski viimasel hetkel ennast kokku võtta ning Pärnu vastu raske 3:2 (25:21, 25:19, 23:25, 20:25, 15:9) võidu võtta. Esimene geimPoolfinaalis kärmelt pingile kupatatud Kevin Saar oli küll finaali alguses tahtmist täis, kuid esimesest viiest pallist suutis nurgaründaja maha lüüa vaid ühe, mistõttu nautis Saaremaa 8:6 eduseisu. Saaremaa sidemängija Alexander Tusch nautis oma esitust täiel rinnal, lüües ise palle põrandale maha ning tõstes kaaslasi üheste blokkide vastu. Esimene suurem vahe kärises sisse geimi keskel, kui Matej Hukel seisul 13:11 ilusa vintpallist serviässa virutas. Geimi keskel suutsid suvepealinlased üles tuua sisuliselt võimatuna näivaid palle, kuid samamoodi lasid nende näpud läbi lubamatuid prohmakaid.

Kaotusseisus 19:22 tõi Avo Keel servima Toms Švansi, kelle pallingud tõid geimi lõppu küll pinge (21:22), kuid avavaatluse lõpetas Mihkel Tanila, kes Pulga hirmkõvast servist tagasi tulnud palli Pärnu poolele maha virutas. 

Teine geim

Seisul 4:4 läks servima Halanda, kes virutas kohe palli maha. Kui Pärnu ei suutnud ka mehe järgmise serviga toime tulla, võttis Avo Keel kiiresti mõtlemisaja. Paraku polnud sellest kasu, sest Halanda virutas ka vahetult pärast seda pallinguässa ning Saaremaa oli slovaki serviseeria toel märkamatult 8:4 ette saanud. 

Korraks suutsid pärnakad küll vahet vähendada, kuid siis ehitati Kevin Saarele kolmene blokk ette, millele järgnes veel Hindrek Pulga serviäss ning vahe oli taas nelja punkti peale (12:8) kärisenud. 

Pärnu suutis vahe küll korra väiksemaks kahandada (13:16), kuid võrku lennanud servid ei lubanud geimi ikkagi tagasi tulla. Päris geimi lõpus pani Markkus Keel veel tõste täiesti tühja kohta ning näha oli, et suvepealinlased polnud oma mänguga rahul. 

Kolmas geim

Kohe geimi alguses saatis Avo Keel viimases lootuses Juchnevici asemel platsile Edvinas Vaškelise. Kuigi esimesel rünnakul tõi mees punkti ära, ei olnud tema sekkumine murranguline ning Saaremaa läks esimesele tehnilisele vaheajale 8:6 eduseisus. 

Pärnu suutis küll mängus püsida ning Tamar Nassari sooloblokk vähendas vahe vahepeal minimaalseks (13:14), kuid seejärel ei saanud Pärnu kaks rünnakut järjest rünnata ning saarlased karistasid selle kähku ära, minnes 16:13 juhtima. 

Suvepealinlased ei andnud aga alla ning Švansi servid tõid tabloole 18:18 viigi, enne kui Pulgale ette ehitatud blokk pärnakad 20:19 juhtima viis. Pärast seda kulgeti võrdselt mängumeeste punktidel, enne kui kahel korral järjest Rauno Tamme kinni saadi ning hädavajalik geimivõit Pärnule kuulus. 

Neljas geim

Neljandas geimis oli tunda juba palju närvilisust ning järjest eksisid servidel nii Palmar ja Saar kui ka Hukel ning Pulk. Esimesena sai kahepunktilise edu (8:6) sisse Saaremaa, pärast seda kui Vaškelis tagant liinist rünnates joonele astus. 

Urmas Tali otsis samamoodi mängus muudatust ning saatis väljakule Helar Jala. Pärnu suutis seisuni 10:10 võrdselt tiksuda, kuid pärast seda pääses Saaremaa jälle korraks minema, nautides 16:14 eduseisu. 

Pärnu tuli aga taas mängu tagasi ning seisul 16:16 toksas Kevin Saar võrgu kohal olnud palli kavalalt Saaremaa poolele. Kui Vaškelis oma serviässaga seisuks 23:18 tegi, tundus geim tehtud olevat, kuid Hindrek Pulk ei olnud nõus seda niisama ära andma, tuues saarlased veel kolme punkti kaugusele. Seal nende jaks aga rauges ning ees ootas otsustav viies geim. 

Viies geim

Otsustavas geimis ei soovinud Pulk pärnakatele sõnaõigust anda. Esmalt virutas ta palli Pärnu liberole Maarile sisuliselt näkku, enne kui servidega suvepealinlasi hävitama asus. Tulemuseks kiire 5:1 eduseis. 

Avo Keele poolt mängu keskel platsile usaldatud Vaškelis vastas aga teisel pool oma "soologa", virutades samamoodi pallinguässasid ja vähendades vahe 5:6 peale. 

Pärast seda algas aga Saaremaa võidukäik. Kodufännide marulisel toetusel võeti järjest neli punkti ning pääseti ette 10:5. Kuigi Toms Švansi servid hoidsid Pärnut veel veidi elus, polnud lõpus võitjas kahtlustki. Viimane geim kuulus Saaremaale 15:9.

Võitjate kasuks tõi Pulk koguni 33 silma (+19), Hukel lisas 13 punkti (+4). Pärnu resultatiivseim oli Vaškelis 12 punktiga (+5).