Lewis Hamilton. Foto: Asanka Brendon Ratnayake
Vormel 1
25. märts 2018, 13:30

Mercedese tiimiboss: arvutitarkvara rike maksis Hamiltonile võidu (1)

Vormel-1 hooaja avaetapil Austraalias õigeks võistluseks ei läinudki ning võitja otsustati boksipeatusega. Võidu napsas Sebastian Vettel, kes jättis seljataha Lewis Hamiltoni. 

Võistluse järel teatas Mercedese tiimiboss Toto Wolff, et kõik tundus nende kontrolli all olevat. Hamilton pidanuks arvutuste kohaselt piisavalt kiire olema, et võistlus hõlpsalt võita. 

Võistluse keeras aga pea peale virtuaalne turvaauto, mis etappi keskosas teele saadeti. Siis läks esmakordselt boksi ka Vettel (Hamiltonil oli korraline peatus juba tehtud), mis talle lõppkokkuvõttes ka võidu tõi. Wolfi sõnutsi oleks Hamilton pidanud aga kindlalt sakslase ette jääma. 

Valearvustuse tingis Mercedese käsutuses oleva arvutiprogrammi tarkvara. "Arvasime, et meil on kolmesekundiline varu," sõnas Wolff Daily Mailile. "Me ei tea, mis juhtus. Peame arvutit uurima ja kui seal on tarkvara viga, siis selle parandama." 

Ta jätkas: "Usun, et probleem oli selles süsteemis. Kuskil pidi mingi kala olema, sest arvuti näitas, et meil on aega 15 sekundit, kuigi tegelikult oli vaid 12. Arvasime, et varu on piisav, kuid polnud." 

Segaduses oli ka Hamilton, kes endaarust kõik õigesti tegi. "Arvasime, et edumaa on turvaline, kuid ilmselgelt läks midagi valesti," vastati ta järelepärimisele võistluse ajal. 

Lõpu eel üritas Hamilton veel Vettelit rünnata, kuid see ei õnnestunud. Rehvide säästmiseks võttis ta tempo maha, et kindlalt üle finišijoone jõuda. Lisaks säästis britt mootorit järgmisteks etappideks.