Sebastian Vettel suutis Austraaliast maksimumi võtta.Foto: AFP
Vormel 1
26. märts 2018, 00:05

Ferrari võitis! Rahu, Mercedes ja Hamilton on ikka kõigist kiiremad... (3)

Kiiruse järgi oleks pidanud hooaja esimene vormel-1 etapp lõppema järjekorras 1. Lewis Hamilton, 2. Kimi Räikkönen, 3. Sebastian Vettel. Tegelikkuses tõstis võidukarika pea kohale  Vettel, konkurendid lahkuvad Austraaliast kehvema tujuga.

Eriti pahane oli Räikkönen, kes langes tiimikaaslasest Vettelist taha Ferrari boksipeatuste taktika tõttu. Teisel kohal olnud soomlane tuli kolmikust esimesena boksi, kohe tema järel ka liidrina sõitnud Hamilton (Mercedes). Räikkönen oli inseneride jutust aru saanud, et õige pea vahetatakse ära ka Vetteli rehvid.

Aga ei! Sakslane paugutas järjest võimsaid ringiaegu ja kui Räikkönen sellest teada sai, vallandus sõimulaviin. „Mida v***u te alles nüüd seda ütlete? Ennem rääkisite, et kiiret pole. Te keerate sellega mu sõidu p****e!“ räuskas 38aastane soomlane.

Õige pea käivitus Romain Grosjeani (Haas) katkestamise tõttu virtuaalse turvaauto süsteem ja rajale jäänud piloodid pidid hoo maha võtma. See mängis kaardid kätte just Vettelile, kes tegi kibekiirelt boksipeatuse ära ja neelas alla mitte ainult Räikköneni, vaid ka Hamiltoni. Valitsev maailmameister ähvardas mitmel korras Vettelist mööda sõita, aga pidi siiski lõpuks alla vanduma.

Aga tervikuna oli nädalavahetuse kiireim piloot siiski Hamilton. Nagu klassikud ütlevad, siis siit on hea edasi minna. Mercedese vormel-1 tiimi boss Toto Wolff ajas esikohata jäämise järel süü tehnika kaela.

„Arvasime, et meil on kolmesekundiline varu,“ sõnas Wolff Daily Mailile. „Me ei tea, mis juhtus. Peame arvutit uurima ja kui seal on tarkvaraviga, siis selle parandama.“

„Ma ei tea siiani, mis täpselt juhtus. Aga tulime siiski teiseks. Mõnes mõttes võiksid meie kohal olla tumedad pilved, aga meil on suurepärane auto. Kui teeme paar muudatust, suudame järgmise etapi võita,“ lisas Hamilton. Tema tiimikaaslane Valtteri Bottas sõitis kvalifikatsioonis seina ja suutis 15. stardikohalt tõusta kaheksandaks.

Teine etapp peetakse 6.-8. aprillini Bahreinis.

Vormel-1 Austraalia GP

1. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:29.33,283, 2. Lewis Hamilton (Mercedes) +5,036, 3. Kimi Räikkönen (Ferrari) +6,309, 4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +7,069, 5. Fernando Alonso (McLaren) +27,886, 6. Max Verstappen (Red Bull) +28,945.

Sõitjate arvestus: 1. Vettel 25, 2. Hamilton 18,  3. Räikkönen 15, 4. Ricciardo 12, 5. Alonso 10, 6. Verstappen 8.  

Konstruktorite arvestus: 1. Ferrari 40, 2. Mercedes 22, 3. Red Bull 20.