LOOJANG: Nii lendas oma karjääri viimasel olümpial Soome kahevõistleja Hannu Manninen.Foto: AFP
Talisport
27. märts 2018, 00:05

Mis saab Björgenist, Northugist, Mäkäräinenist ja Björndalenist?

Ässad, keda järgmisel talvel enam võistlemas ei näe (1)

Nagu olümpiatsükli lõpus tihti juhtub, tõmbavad mitmed atleedid oma sportlaskarjäärile joone alla. Alljärgnevalt valik tituleeritud talisportlastest, keda hilissügisel enam tipptasemel ei näe. Lisaks on posu staare, kes pole veel lõplikku sõna öelnud.

Murdmaasuusatamine

Soomlanna Aino-Kaisa Saarineni (39) kohta pole patt kasutada sõna legend, sest soomlanna debüteeris MK-sarjas 20 aastat tagasi ning omab sarja startide rekordit (354). Samas tulemuste poolest pole ta seal üleliia särav olnud, tema nimel on neli etapivõitu ja 35 poodiumikohta. Olümpiatelt on Saarinen, kes sünnitas kaks kevadet tagasi tütre, koju toonud viis ja MMidelt kümme medalit (neist neli kuldset). Enamjaolt sprindi- või tavalisest teatesõidust.

Koondisekaaslased tõstsid Aino-Kaisa Saarineni karjääri viimase MK-etapi järel kätele. Foto: Reuters/Scanpix

Ameeriklanna Kikkan Randall (35) lõpetas stiilselt, sest võitis Pyeongchangis koos Jessica Digginsiga vabatehnika paarissprindis kodumaa naiste suusatamise aegade esimese olümpiakülla. Sama duo tegi kuldset ajalugu ka 2013. aasta MMil. Randallit võib julgelt nimetada ameeriklannade teerajajaks, kel on MMidelt ette näidata ka kaks individuaalset sprindimedalit. Kolm korda on Randall saanud poseerida MK-sarja sprindigloobusega, etapivõite kogus ta 13.

Kikkan Randal (vasakul) koos Jessica Digginsiga olümpivõitu tähistamas. Foto: Reuters/Scanpix

Rootslanna Anna Haag (31) täiendas viimasel hooajal oma trofeeriiulit teatesõidu olümpiahõbedaga. Samas ootasid juba Sotši teatesõidu olümpiakuld ning kaks Vancouveri hõbedat. MMidel on ta olnud kolm korda hõbedase ja korra pronksise naiskonna liige. 175 MK-etapist on ta võitnud üheainsa ja olnud veel kaks korda kolmas.

Anna Haag karjääri viimasel olümpial. Foto: AFP/Scanpix

Haagi peatne abikaasa, Rootsi sprindiäss Emil Jönsson (32) lahkub areenilt kahe Sotši olümpiapronksi ja kahe MMi medaliga. Kolmekordse MK-sarja sprindiarvestuse võitja nimel on praegu ka sprindietappide triumfirekord (16).

Sprindiäss Emil Jönsson (vasakul) naasis Sotšist kahe pronksmedaliga. Foto: Reuters/Scanpix

Kahevõistlus

Soomlane Hannu Manninen (39) lõpetab karjääri juba kolmandat, kuid sedapuhku ilmselt viimast korda ja naaseb piloodina Finnairi kokpitti. Legendaarne soomlane, kelle auhinnakapis on muuhulgas kolm meeskondlikku olümpiamedalit (neist üks kuldne) ja kuus MMi medalit (neist kolm kuldset). Lisaks on ta neljakordne MK-sarja võitja, kes hoiab 48 etapivõidu ja 90 poodiumikohaga vastavaid rekordeid.

Norralane Mikko Kokslien (33) teatas karjääri lõpust oma 33. sünnipäeval Oslo MK-etapil. Tema karjääri jäävad ilmestama viis MMi medalit, seitse MK-etapi võitu ja 27 poodiumikohta.

Vancouveri olümpiavõitja, prantslase Jason Lamy-Chappuis' (31) tagasitulek piirdus vaid ühe hooajaga. Temagi loodab nüüd lennukipiloodiks hakata. Kuigi Lamy-Chappuis tänavused tulemused ei olnud üleliia säravad, on tegu ühe ala suurkujuga. Ta võitis 188 osaletud MK-etapist 26 (aegade 4.-5. tulemus) ning seisis 59 korda poodiumil. MMidelt on ta koju toonud viis kulda ja viis pronksi.

Jason Lamy-Chappuis Foto: AFP

Alaga jättis möödunud nädalavahetusel Saksamaal Schonachis hüvasti ka kohalik kangelane Björn Kircheisen (35), kelle trofeeriiulilt võib leida neli olümpia- ja 12 MMi medalit. Sakslase nimel on ka rekordiline arv MK-starte (281). Neist 17 on ta võitnud ning 45 korda väisanud poodiumi.

Laskesuusatamine

Prantslanna Marie Dorin Habert'i (31) viimane hooaeg oli MK-sarjas kõike muud, kui särav, ent Pyeongchangis sai ta siiski kaela segateate olümpiakulla ja tavateate pronksi. Neid ootasid hõbe ja pronks Vancouverist. MMidelt on Dorin Habert toonud autasusid vähemalt seljakotitäie: viis kulda, kaheksa hõbedat ja neli pronksi. MK-etapi võite kogunes seitse, kuid üldvõidust jäi kaks aastat tagasi puudu 47 punkti.

Marie Dorin Habert Foto: AFP

Lisaks võib lõpetajatest ära märkida Prantsusmaa teateneliku tähtsa liikme Jean-Guillaume Beatrix' (29), ameeriklasest maailmameistri ja dopinguvastase võitluse aktivisti Lowell Bailey (36) ning Sotši olümpialt kaks medalit võitnud tšehhi Jaroslav Soukupi (35). 

Küsimärgid

Norralanna Marit Björgen (38). Kas 15 olümpiamedalit (neist kaheksa kuldset!) võitnud suusakuninganna leiab endas veel motivatsiooni roppu moodi trenni rügada? See on fjordidemaal üks kuumemaid spordiküsimusi. Björgen lubas vastuse teatada pärast lihavõtteid.

Marit Björgen Foto: AFP

Norralane Petter Northug (32). 13kordse maailmameistri hooaeg on olnud üks igavene agoonia. Olümpiakoondisesse ta ei mahtunud, MK-sarjas startis vaid korra. Meediaga pole ta detsembrist saati suhelnud, kuid tema lähedased teavad rääkida, et mees peab parajasti tuleviku osas endaga aru.

Petter Northug Foto: AFP

Poolatar Justyna Kowalczyk (35). Kahekordne olümpiavõitja ja maailmameister teatas hiljuti, et ei stardi enam MK-sarjas, kuid aitab vajadusel tuleva aasta MMil Poola teatenelikut. Täpsemat infot lubas Poola ajaloo edukaim suusataja jagada aprillis.

Soomlanna Kaisa Mäkäräinen (35). Alles üleeile karjääri kolmandat MK-sarja üldvõitu tähistanud soomlanna on korduvalt lõpetamisega flirtinud ning jagas selgi kevadel ebamääraseid kommentaare. „Vaatame, mida järgmine talv mu ellu toob. Praegu tahan nautida oma saavutust,“ lausus ta pühapäeval.

Kas Kaisa Mäkäräinen lõpetab tipus võis naaseb sügisel areenile? Foto: Reuters/Scanpix

Norralane Ole Einar Björndalen (44). Kuningas näib väsimatu. Mees lõpetas äsja oma 26. MK-hooaja, kuid ei tihanud reporteritele ikka veel ütelda, et nüüd on kõik. Märkis vaid, et teeb hooaja kokkuvõtte hiljem. Koondisekaaslane Johannes Thinges Bö avaldas arvamust, et legend jätkab.