Anett KontaveitFoto: Stanislav Moškov
Tennis
27. märts 2018, 10:27

Kui kaua püsib kaotustelainel oleva Anett Kontaveiti hea edetabelikoht? (11)

Anett Kontaveit tegi hea aasta alguse, jõudes Austraalia lahtistel meistrivõistlustel 16 parema hulka, kuid pärast seda on ta võitnud neljal maailma edetabeli arvestusse mineval turniiril kokku ainult ühe mängu. Ta püsib maailma edetabelis endiselt 28. real, aga kui kauaks?

Tennises on edetabelikoht suure tähtsusega, sest kui langed liiga madalale, ei pääse sa enam teatud turniiridele mängima või pead alustama kvalifikatsioonist. Eeldatavalt peaks tuntav olema ka asetuse saamine, sest see annab esimestes ringides vastu endast edetabelis tagapool asuvaid mängijaid. Ent altpoolt tuleb üha peale häid ja näljaseid mängijaid.

Kontaveit pääses nii praegu käimas oleval Miami kui ka eelmisel, Indian Wellsi turniiril otse teise ringi. Ta jäi mõlemal võistlusel alla asetamata tennisistile, et saatusekaaslasi leidus hulgi - Miamis langes 32 asetatud mängijast kohe esimese kohtumisega välja tervelt 15! Esireket Simona Halep pääses raskustega edasi, kuid kaotas järgmise matši.

„Muud pole järeldada, kui et naiste tase on sel hooajal veelgi ühtlustunud,“ kommenteeris tenniseekspert Margus Uba. „Anetti esituses olen sel aastal näinud mänge Austraalia lahtistel ja kodusel FedCupil ning nende põhjal ei tohiks küll midagi lahti olla. Miks ta on viimasest neljast turniirist kolmel esimeses ringis kaotanud, on raske öelda.“

Rohelisel Mandril saadud kõvad punktid (240) hoiavadki Kontaveiti praegu vee peal. Nüüd, USA turneel andis ta mullusega võrreldes poolteistsada punkti tagasi. Suuremaks kaitsmiseks läheb aga aprillist juulini, sest eelmisel aastal jäi sellesse perioodi üks WTA turniiri võit ja veel kaks finaalikohta, veerandfinaali jõudmine Stuttgartis ja Roomas ning kolmas ring Wimbledonis.

„Edetabelikoht näitab viimase 52 nädala kuldset keskteed. Aga igaüks teab une pealt, millisest perioodist ja kui palju on tal vaja punkte kaitsta. Kui kaitsmise aeg käes, paneb see ekstrapinge peale. Fakt on seegi, et kui sa Ameerikas ühe mängu kaotasid ja ootad järgmist kaks nädalat, tead, et kui ka tolles alla jääd, on terve ookeanitagune kevadine turnee untsu läinud. Niisugune olukord on vaimses mõttes raske. Ja kõik vastased on näljased,“ lisas Uba.

Kontaveit asus veel 13 kuud tagasi maailma edetabelis 125. kohal. Nüüd sama madalale langemine ei ähvarda, aga kui võidudieet jätkub, pole mõne kuu pärast esisaja teise poolde langemine välistatud. Seevastu mullustest paremad tulemused aitaksid mõistagi eesmärgile - jõuda TOP 20 hulka - lähemale!