Maicel Uibo.Foto: ADRIAN DENNIS / AFP / SCANPIX
Kergejõustik
27. märts 2018, 14:09

Täiendatud EOK asepresidendi Tõnu Tõniste kommentaaridega!

LÕPUKS OMETI! EOK otsustas Uibot ikkagi toetada, kuid mitte maksimumiga (13)

Eesti Olümpiakomitee (EOK) tippspordikomisjon otsustas täna, et Birgminghami sise-MMil seitsmevõistluses pronksmedali võitnud Maicel Uibo hakkab edaspidi saama B-kategooria toetust. 

See tähendab, et Põlvast pärit mitmevõistleja saab eriotsuse kohaselt augusti lõpuni (sel kuul peetakse EM) 1600 eurot kuus palka, millele lisandub 1400 eurot ettevalmistustoetust. Lisaks hakkab Uibo treener Petros Kyprianou saama iga kuu 1200 euro suurust toetust.

"Arvasin, et Uibo teemal tuleb tulisem arutelu, aga meil läks suhteliselt üksmeelselt," ütles tippspordikomisjoni esimees, EOK asepresident Tõnu Tõniste. "Uibo näitas MMil, et ta on maailmatasemel kõrges mängus ja võimeline tegema ka kümnevõistluses head tulemust."

Kergejõustikuliit oli teinud EOK-le ettepaneku tõsta Uibo A-kategooria sportlaste sekka - sinna kuuluvad olümpiaalade Euroopa meistrid ja MMi medaliomanikud. Tippspordikomisjon ehitas sisuliselt kiriku keset küla, sest seni kuulus Uibo C-kategooria sportlaste sekka.

"Iga alaliit seisab oma sportlaste eest. Rääkisin eelnevatel päevadel nii kergejõustikuliidu presidendi Erich Teigamägi kui ka mõne juhatuse liikmega. Komisjon sai Uibo kohta piisavalt infot. Leidsime, et tema sise-MMi saavutus on väga tubli, paraku moodustab seitsmevõistlus olümpiavõistlusest ehk kümnevõistlusest 70 protsenti või natuke alla sellegi," selgitas Tõniste, kuidas jäädi B-kategooria toetuse juurde.

"Uibo jääb sellesse kategooriasse viieks kuuks. Augustis on tal Euroopa meistrivõistlustel võimalik kümnevõistluses täita A- või B-kategooria norm (vastavalt kuld- ning hõbe- või pronksmedali saavutamine - toim). Meil tekkis ka arutelu, mis saab siis, kui Uibo ei pääsegi EMile - see teoreetiline võimalus on olemas. Siis tuleb hiljem langetada eraldi otsus."

Senimaani sai Uibo EOK-lt toetuseks 400 eurot kuus. Kui Uibo oleks tiitlivõistluste medali teeninud kümnevõistluses, oleks ta automaatselt tõusnud A-kategooria sportlaseks (2500 eurot palka + 2200 eurot ettevalmistustoetust). Kuna seitsmevõistluse puhul pole aga tegemist olümpiaalaga, tuli vastav otsus tippspordikomisjonis eraldi langetada. 

EOK tippspordikomisjoni kuuluvad Tõnu Tõniste, Jaan Talts, Erki Nool, Anna Levandi, Jaak Mae, Jaan Kirsipuu, Aavo Põhjala ning Jaanus Kriisk.