Maadlusturniiri Tallinn Open peakorraldaja Vello Leithami sõnul meeldib maadlus lastele, sest see kasvab välja müramisest. Tallinn Open 2018 Alar Truu (Õhtuleht)Foto: Alar Truu
Spordivaria
28. märts 2018, 17:00

Maadlus paelub lapsi: 2100 last on Tallinnas võistlemas (4)

Endise maadleja Vello Leithami initsiatiivil on mõnesaja osalejaga maadlusturniirist välja kasvanud 2100 osalejaga Rocca al Mare suurhallis toimuv Tallinn Open 2018 – Kristjan Palusalu noorte maadlusvõistlus.

Tegemist on suurima omataolise võistlusega kogu Euroopas. Maadlusturniiri peakorraldaja Vello Leitham tunnistab, et idee selline võistlus korraldada sündis omal ajal turul valitseva olukorra tõttu. „Euroopas puudus üks suur võistlus, mis tooks kokku maadlejad üle kogu maailma. Kuigi meie alustasime ka esialgu ideest teha üleeuroopaline võistlus, siis nüüdseks on kujunenud nii, et Tallinn Open on tuntud üle kogu maailma. Viimase viie aasta jooksul saan lugeda kokku juba 30 riiki,“ räägib Leitham. Nii on ka tänavu oodata väga kirjut riikide nimekirja, mille eesotsas troonib eksootiline Lõuna-Aafrika vabariik.

Maadlusturniiri Tallinn Open peakorraldaja Vello Leitham Foto: Tallinn Open

Kui peakorraldajalt küsida, mis muudab Tallinn Openi maailmas ainulaadseks, siis tunnistab ta, et ühte vastust ei olegi. „Kui vaadata maailmas toimuvaid maadlusvõistlusi, siis tegelikult noortele teist nii suurt turniiri ei olegi. Ainult USA-s on suurem võistlus olemas, kuid see on mõeldud vaid siseriiklikele sportlastele. Teine aspekt, mis teeb võistluse eriliseks, on see, et austades Kristjan Palusalu, kes võitis kulla nii Kreeka-Rooma kui ka vabamaadluses, saavad Tallinn Openil võistlevad noored mõõtu võtta mõlemas stiilis,“ selgitab peakorraldaja, kel ka endal neli maadluspoissi kodus sirgumas.

Miks on maadlus siis ikkagi laste seas populaarne? „Matil madistamine on laste jaoks pigem müramine ja see meeldib enamikule lastele. Praegusel ajal aga ei lasta lastel enam mürada, kardetakse, et keegi võib haiget saada. Seega kui lastele anda võimalus mürada – nad on sillas! Ja müramisest kasvabki välja maadlus,“ vastab Leitham.

-----------------------

Eesti maadluspidu

Noorteturniir Tallinn Open toimub 30. märtsist 1. aprillini Rocca al Mare suurhallis. Estonian Wrest Festi teine võistlus toimub 7. aprillil, mil 31. Kristjan Palusalu mälestusvõistlusel astub mattidele üle paarisaja sportlase üle maailma. Esikoha nimel asub võitlusse ka Eesti absoluutne tipp, sealhulgas olümpiahõbe Heiki Nabi.