Justyna Kowalczyk PyeongChangi olümpial. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS / SCANPIX
Talisport
28. märts 2018, 17:31

Šmigun-Vähi kange konkurent ning kriitik taandus suurelt areenilt

Läbi aegade edukaim Poola taliolümpia sportlane Justyna Kowalczyk teatas, et tuleval talvel teda enam tippkarusellis tiirutamas ei näe. 

35aastane poolatar on otsustanud tippspordiga lõpparve teha ning rahvusvahelistel võistlustel võib teda murdmaaradadel näha veel ainult siis, kui Poola teatenaiskonnal läheb tema abi tarvis.

Kowalczykul on olümpiamängudelt ette näidata viis medalit, millest kaks on kuldsed. Esimese neist sai poolatar kaela 2010. aastal Vancouveris, kui edestas 30km ühisstardiga klassikasõidus Marit Björgenit. Teist korda tõusis ta poodiumi kõrgeimale astmele neli aastast hiljem Sotšis, olles parim 10 km eraldistardist klassikasõidus. 

Kaheksakordne MM-medalist teenis oma karjääri jooksul 50 MK-etapivõitu, millega jääb alla vaid Björgenile. Ühtlasi on tema auhinnakapis neli kristallgloobust ehk MK-sarja üldvõitu. 

Kowalczyk oli aastate jooksul kriitiline ka dopingujuhtumite osa, kritiseerides teiste seas ka Kristina Šmigun-Vähi saagat. Paraku polnud poolatar ka ise patust puhas. 2005. aastal sai ta deksametasooni kasutamise eest kaheaastase võistluskeelu, mida hiljem spordikohtus aasta võrra vähendati.