Ruedi Zbinden.Foto: fcb.ch
Jalgpall
29. märts 2018, 00:05

„Kord viibisin aastas 150 päeva lennukis“ ehk Kuidas töötab Mohamed Salahi leidnud skaut

Šveitsi ühe tugevama jalgpalliklubi Baseli kõige tähtsam inimene töötab seal juba üle 15 aasta. Mängijad, treenerid, isegi klubi presidendid vahetuvad, aga peaskaut Ruedi Zbinden mitte. Ta on mees, kes suudab osta odavalt ja müüa kallilt.

Zbindeni töövõimest räägitakse legende. Ta vaatab päevas läbi kaks-kolm täispikka mängu jalgpallurite, kellest klubi on huvitatud, osavõtul. Tema liikuvus ja oskus hoida enda filosoofiast kinni on muutnud selle Šveitsi klubi impeeriumiks, mis säilitab võitlusvõime ka paremate mängijate kaotamise korral.

Kord juhtus, et Baselist lahkus kuus mängijat. Ent katastroofi ei järgnenud, sest Zbindenil ja tema skaudirakukesel on igale müüdavale mängijale alati kolm asendusvarianti valmis vaadatud. Klubi filosoofia on: kui leidsid odava mängija, müü ta mitu korda kallimalt maha.

Näiteid: Mohamed Elneni osteti 600 000 frangi eest ja müüdi 13 miljoniga, Samuel Inkoom osteti 800 000 ja müüdi 8 miljoniga, Felipe Caicedo osteti 500 000 ja müüdi 7 miljoniga, Aleksandar Dragovic osteti 1 ja müüdi 11 miljoniga.

Ent nii Zbindeni kui ka terve Euroopa viimaste aastate üheks suuremaks avastuseks kujunes Mohamed Salah. Zbinden jälgis teda üle aasta ja värbas lisaks ka Elneni, aitamaks Salahil Šveitsis kohaneda (lõpuks selgus, et ka Elnenit saab kallimalt edasi müüa!). Zbinden veenis klubijuhte kulutama Salahi peale Baseli jaoks suurt summat – 2,5 miljonit franki. Ent mängumees müüdi edasi 22 miljoniga!

Mis on aidanud Zbindenil nõnda edukalt tegutseda?

„Hakkasin Baseli konkurente jälgima 1999. aastal ja tajusin peagi, et peaaegu alati valitakse mängijaid videote põhjal, see aga toob kaasa rea vigu. Kui sain 2002. aasta jaanuaris klubi peaskaudiks, tuli seda muuta,“ alustas ta. 

„Peatreeneril pole skautingus mingit rolli. See ei tähenda, et ta ei osale aruteludes, kus esitame küsimusi, millist tüüpi mängijaid tahame ja milliseid rahvusi suudame integreerida. Me ei osta mängijaid, keda treener ei taha. Ent mõte on selles, et kui treener juhtub klubist lahkuma, siis mis mõte on mängijal, keda ihkas nimelt see juhendaja enda käe alla?

Video ja TV kasutamine on õige, kuid staadionil on veel parem olla. Ainult seal avaneb mängijast terviklik pilt, täispaketi saamiseks püüan ka treeninguid külastada.

Väga tähtsad on sotsiaalsed võimed. Minu kõige kehvem oli Cesar Carignano värbamine. Mehe potentsiaal oli tohutu, kuid tal jäi kohutavalt puudu vaimsest vastupidavusest. Ta mängis hästi ainult kodus, oma perekonna kõrval. Sellest ajast õppisin argentiinlasi tundma.“

Zbinden on oma silmaga vaadanud üle 2000 mängu! Näiteks meeldis klubile üks tuneeslasest jalgpallur, nad palusid Zbindenil toda jälgida. Mees naasis ühelt mängult rahulolematuna, sest mängija läks soojendusele lahtiste putsapaeltega. Zbinden sõitis veel ühele mängule ja tuli taas sama targalt tagasi – jälle olid paelad lahti! Ta soovitas seda mängijat mitte osta. Sisetunne ütles õigesti, sest too pallur lihtsalt laostas tiimi, kuhu ta siirdus, oma egoga.

Zbinden: „Nüüd on meil Lõuna-Ameerikas nüüd oma skaut, kes vaatab kõiki U15 kuni U21 vanuseklasside turniire. Ajaga oleme noorte seas saavutanud maine, et Baselis saab astuda oma esimese sammu.

Töö algusaastatel lendasin väga palju. Ühel aastal veetsin 150 päeva lennukites, kord käisin kümne päeva jooksul kolmel korral Islandil. Kaasaegses maailmas pole enam kergeid turge. Hea tehingu saamiseks tuleb palju reisida. Tuleb tegutseda kiirelt ning mõista, kus ja milliseid riske saad endale lubada.“

Nagu alati, on Zbindenil kolm varianti tagataskus.