Gustavi tort MaarjamaaFoto: Katrina Laurend
Toiduuudised
19. aprill 2018, 08:42

Gustav pühendas kolm erilist torti Eesti 100. sünnipäevale!

„Peamiselt hakkab inspiratsioon kasvama tänu uutele tordiloomise suundadele ja trendidele. Iga tort sünnib meistriteosena ning küpsetise loomine on kui protsess kunstniku ateljees. Valmistame Gustavis uusi torditeoseid nii klassikalistele kui trenditeadlikele tordigurmaanidele,“ räägib Gustavi peakondiiter ja tordivõlur Õie Pritson.

Õie Pritson on õppinud maali eriala Tartu Rahvaülikoolis ja Kõrgemas Kunstikoolis ning arendab end pidevalt maalilaagrites üle maailma. Igal aastal käib ta end täiendamas ka värske tordikunsti maailmameistri erakoolis ja toob kodumaale kaasa tohutu inspiratsioonipuhangu. 

Just artikli ilmumise ajal naaseb Õie Pritson Ukrainast, kus võttis Kiievi Rahvusvahelises Toiduakadeemias osa Amaury Guichoni Meistriklassist. Guichoni on üliandekas ning loov 27-aastane prantsuse Šokolaadiarhitekt ja dessertide looja, kes töötab Las Vegases Jean Phillipi töökojas. Guichoni unistuseks on saada maailma esitoidukunstnikuks – kuhu ta on ka teel, tema ulmelisi töid jälgib Instagramis 683 tuhat jälgijat. Õie Pritson käis Kiievis Amaury Guichoni meistriklassis saamas osa ja inspiratsiooni tema lennukatest toidufantaasiatest ning käte- ja mõistuse osavusest.

Niisiis jagab Õie särades lugusid, kuidas sündisid Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks Gustavi tordid. „Neid taieseid, mida olen sel aastal loonud, seostan puhtalt moega,“ lausub ta.

Eesti 100. sünnipäeva lähenedes plaanis Õie luua mõne üliglamuurse tordi. „Teadsin kindlalt, et tort peab tulema Muhu kollane. Nii kui see esimene värv oli mõttes paigas, nägin kaks kuud hiljem president Kersti Kaljulaidi Presidendi Roosiaias samasuguses kollases kleidis. Nii said kokku minu idee ja mood, ning kasvasid koos edasi – olin täiesti veendusin, et olen õigel teel,“ meenutab Õie.

Sellest hetkest alates küpsetas peakondiiter torti juba teadmisega, et see on inspireeritud Eesti rõivamoest. „Edasi tulid kaunistuseks tordi peale Muhu sussitikandid ja tordi katet kaunistavad Eesti nelja maakonna rahvariiete triipudest valitud ilusaimad ja säravamad toonid. Valisin just nende värvitoonide järgi, mis torti kaunistades toetavad üksteist,“ räägib ta.

Triipudest moodustas Õie tordile seelikuvoldid ja Muhu sussi tikandi. „Visuaal on ühelt poolt lakooniline kuid samas paljuütlev. Tordi sisse panin Eestile omase vaarikatarretise, hapukust lisab laim ja aktsendiks tume šokolaad. Värvid ja sisu lähevad omavahel väga hästi kokku. Need maitsed on valitud tordile praeguste maailmatrendide laineharjalt. Maitsete kooslus ergutab meeli ja loob kontrasti kodumaiste vaarikamarjade ja tsitruseliste vahele,“ selgitab Gustavi peakondiiter tordi Maarjamaa sündi.

Gustavi tort Maarjamaa Foto: Katrina Laurend

Kook Wabariik on aga kaeraküpsise, kreeka pähkli ja taluvõiga krõbedal põhjal kohupiimakreemitort, mida täiendavad eesti köögile omased maitsed.

„See on kaunistatud karamellgeeli ja rahvusliku ornamentikaga. Küpsetises sisalduvad munad, kaerahelbed, rõõsk koor, kama ja või on Eesti päritolu, väljendades eesti köögile iseloomulikku kodumaisest puhtast loodusest pärit tooraine kasutamist. Marjad on loomulikult korjatud Eestist, andes edasi eestlastele omast metsas marjul käimise võlu. Kodumaiste metsamarjade kasutamine räägib meie maa külalistele loo Eesti puhtast veest, õhust ja elukeskkonnast,“ selgitab tordivõlur Õie. Wabariik on klassikaline, aga samas pidulik kook, mis on eestimaalaste seas ülipopulaarne igal aastaajal.

Laulupidu seostub eestlaste jaoks millegi positiivsega ning loomulikult on Gustavi valikus sellenimeline tort. Enne koogile vastava nime panemist konsulteeriti ka Laulupeo Sihtasutusega, kust saadi heakskiit.

„Eestimaa kaart tordi peal on kui eestlasi ühendav element ja katte triibud nagu eestlased, kes kõik on erinevad, aga samas sarnased. Tort on kummardus eestlastele kui laulurahvale,“ toob Õie välja.

Laulupeoga seonduvat muusikat on tema sõnul selles tordis palju, sest tordi peal olevat šokolaadist kaunistust võib vabalt pidada noodiks või viiulivõtmeks. Tort on sümboolne ja Gustavi poolne loominguline tähis ka Eesti Vabariigi 100. juubeliaasta suvel toimuvale XXVII laulupeole Minu Arm. 

Gustav on sündinud, mõeldes kohvikukultuurile, kohviku maitsetele, unikaalsusele – et ta poleks argipäevaselt kasutatav toode, vaid midagi pidulikku. Gustavi missioon on tõsta koogikunst Eestis kõrgeimale tasemele, et saaksime selle üle uhkust tunda kogu maailmas!

Tortide tellimiseks pöördu vähemalt 3 tööpäeva ette:

Tallinnas telefonil 6050016 [email protected]
Tartus telefonil 53 090 954 [email protected]

või lähimasse Gustavi kohvikusse, mille leiad SIIT

Vaata kõiki Gustavi tooteid SIIT!