Zakusala saar RiiasFoto: Vida Press
Maailm
29. märts 2018, 20:02

FBI juurdlus nurjas „Baltikumi Las Vegase“ projekti? (2)

Guardian kirjutab, et 2010. aastal oli väikesel rühmal Läti ja Vene ärimeestel suur unistus: teha Riiast Baltikumi Las Vegas. Muu hulgas oli plaani kaasatud praegune USA president Donald Trump, kellega koostöös pidi valmima hotell ja meelelahutuskompleks. Mis valesti läks?

Arendusprojekt algas vaikselt, Trumpi esindaja David Orowitz külastas Lätit ning koos Krutoi ja lätlase Viesturs Koziolsiga vaadati erilise huviga näiteks Daugava jões asetsevat Zakusala saart (sellel asub Riia teletorn - toim.). Koos käisid Koziols ja Krutoi Ameerikas, et kohtuda Trumpi tütre Ivankaga. Seal korraldati imprompt-külastus ka Trumpi enda kabinetti. Esialgu põgusaks jääma pidanud tutvumine venis õnnest särava Koziolsi sõnul lausa nelja tunni pikkuseks vestluseks Ameerika suurärimehega. Trumpist kui võimalikust investorist oli äärmiselt huvitatud ka Läti ärimees Ainārs Šlesers, kes enda sõnul kohtus 2011. aastal korduvalt Ivanka Trumpiga ning nägi ära ka Donaldi enda.

Ärikate plaani „rikkus ära“ KNAB ehk Läti Korruptsiooniennetuse ja Võitluse Büroo, kes oli äsja alustanud suuremahulist uurimist, mis sai Läti meedias hüüdnime „Oligarhide juurdlus“ ning mis hõlmas paljusid, sealhulgas Krutoid. Tõsi, tema pääses „Oligarhide juurdlusest“ puhtalt, ilma ühegi süüdistuse või  karistuseta ning mõistagi ise kindlalt väites, et pole midagi valesti teinud. 

Helilooja-ärimees Igor Krutoi tütrega Foto: Vida Press

Kui praegu uurib eriprokurör Robert Mueller Trumpi presidendikampaania seoseid venelastega, siis tegelikult on FBI Trumpi tegevust silmas pidanud varemgi ning seda just seoses Riia projektiga. Kui Läti korruptsioonivastasel büroo esitas 2014. aastal küsimusi Igor Krutoile ning selgus, et Krutoi on Trumpiga Lätis mingeid plaane haudunud, palusid lätlased Ameerika FBI-l asja omalt poolt uurida.

FBI võttis palvet kuulda ning asus Trumpi suhtlust Krutoiga jälgima. Õige pisut pärast seda jäid ärimeeste plaanid „Baltikumi Las Vegasest“ ka soiku. Nad eitavad, et plaanid nurjasid FBI või Läti korruptsioonivastase büroo juurdlused. Riias arendusi plaaninud ärikatele oleks see olnud magus võimalus saada kontakte New Yorgi kinnisvaraäris.

Miks on Igor Krutoi üldse märkimisväärne tegelane? 63aastane Krutoi on üks Venemaa president Putini valjuhäälsetest pooldajatest. Ta on, muide, ka muusik. Oma heliloomingu eest on ta Vene valitsuselt mitu väärikat tunnustust saanud. Muu hulgas kirjutas ta muusikat lauljale Emin Agalarovile.

Laulja Emin Agalarov oli aga üks osalistest (oma esindaja kaudu) 2016. aasta juuni kohtumisel Trump Toweris presidendikampaania esindajatega, väites, et tal on Trumpi rivaali Hillary Clintoni suhtes kompromiteerivat materjali. Selle üle rõõmustas eriti kohtumisel samuti osalenud Donald Trump Jr. (Kohtumisest saab lugeda SIIT.)