Hetk 1987. aastal peetud mängust Žalgiris - CSKA.Foto: YouTube
Korvpall
30. märts 2018, 10:44

RETROVIDEO | Vaata Kaunase Žalgirise ja Moskva CSKA legendaarset kullamängu aastal 1987! (4)

Täna õhtul peetava Kaunase Žalgirise ja Moskva CSKA Euroliiga mängu eel on paslik meenutada, kust sai kahe klubi suur duell alguse - 1980ndatest aastatest ja NSV Liidu meistrivõistlustelt.

Žalgiris oli tulnud Liidu meistriks kaugel 1951. aastal, kuid 1960. aastast läks jäme ots CSKA kätte, kes valitses mõne üksiku erandiga 1984. aastani. Siis kasvas Leedus peale vägev põlvkond eesotsas Arvydas Sabonisega, kes suutis NSV Liidu koondise baasklubiks olnud CSKA-le hambaid näidata.

Neil aastatel elati Baltimaade suurvõimule vastuhakupüüdlusi kehastanud Žalgirise tegemistele hoogsalt kaasa nii Eestis kui ka Lätis. Ning Kaunase klubi suutis võita kolm Liidu meistrikulda järjest - 1985., 1986. ja 1987. aastal! Siis murdis Sabonis achilleuse kõõluse ja Žalgirise võiduseeria lõppes.

Sabonis aeti jalgele täpselt 1988. aasta Souli olümpiaks, kus ta oli NSV Liidu koondise kullavõidu üks peaosalisi. Pole ülearune märkida, et pool koondist oli Baltimaadest, teiste seas mängis Tiit Sokk.

Pakume allpool YouTube'ist vaatamiseks Liidu 1987. aasta meistrivõistluste otsustavat finaalmängu, CSKA ridadest tunneb nr 9 all ära Heino Endeni. Kui pildi kvaliteedi kohta tekib pretensioone, tuleb arvestada, et mäng võeti lindile üle 30 aasta tagasi ja siis oli salvestustehnika hoopis teistsugune kui praegu.