Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
10. detsember 1999, 00:00

Sõudjad lähevad tiigrihüppesse

15. jaanuaril sikutavad Tallinna Spordihallis ergomeetreid sõudmise maailmakuulsused nagu sloveen Iztok Cop, t?ehh Vaclav Chalupa ja eestlane Jüri Jaanson, kuid interneti vahendusel saavad kodulinnast lahkumata kaasa lüüa kõik nende suured rivaalid.

"Five, four, three, two, one, row! Tallinnas kõlav stardikäsklus võib jõuda Bostonisse paar sekundikümnendikku hiljem, kuid et tagasiside kätkeb samasugust ajakadu, on kõik võrdsetes tingimustes," räägib rahvusvahelist ergometrivõistlust Alfa 2000 korraldav Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults vaimustunult. Bostonist, ergomeetrisõudmise keskusest, on juba kindel lubadus: seal võisteldakse kaasa.

"Internetivõistluse korraldame tänavu veel vaid neljaliikmelistele võistlustele, aga kui kõik korda läheb, saavad tulevikus kätt proovida ka üksiksõudjad," kinnitab Tults.

Kuulsuste paraad Jaansoni kodumaal

Nõusoleku osaleda Tallinna publiku silme all on juba andnud 1995. aastal Jüri Jaansoni ees MM-kulla võitnud sloveen Iztok Cop ning koos temaga tänavu paariskahesel maailmameistriks tulnud Luka Spik. Samuti t?ehh Vaclav Chalupa, kes kogub terve kümnendi vältel suurvõistlustelt hõbedaid-pronkse. Kuulsuste paraadi jätkavad maailma kõigi aegade nimekamaid ergomeetrisõudjaid Klaus Geiger (Soome) ja Horst Nussbaumer (Austria).

Läbirääkimised käivad veel mitme tähega, näiteks olümpiavõitjate Xeno Mülleri (?veits) ja Greg Searlei (Suurbritannia) ning eksmaailmameister Jamie Koveniga (USA). Veteranide klassi on võistlema kutsutud legendaarsed duellandid Pertti Karppinen (Soome) ja Peter-Michael Kolbe. Ega kõiki kutsutud ju lõpuks tule, aga nagu Erki Noole pöördumine toob ässad Reval Cupile, nii paneb eksmaailmameister Jüri Jaanson iga kuulsuse vähemalt mõtlema. Jaansonil endal tuleb mullust võitu kaitsta.

Ergomeetri Concept II maine tõuseb mühinal

"Kuulsad nimed ja uudne võistlusviis tõmbavad publikut, aga korraldajate suur eesmärk on ühtlasi ergomeetrisõudmise maine tõstmine," räägib Tults. Tal endal on kaka rauda tules - põhitöö nõuab sõudmise edendamist ning ergomeetreid Concept II maale toov ja Lätissegi müüv osaühing Penteer head reklaami.

Et saali rohkem sportlasi ja publikut mahuks, koliti Piritalt TOPi hallist Tallinna Spordihalli, aga sealgi tahetakse näidata vaid jäämäe veepealset osa.

"Endale sobiva võistlusklassi leiab Alfa 2000-l iga huviline. Koolides ja maakondades käivad Tallinna pääsemise nimel eelvõistlused ning kutseid oleme saatnud väga paljudele firmadele ja erakondadele," valgustab eestvedaja. Laupäeval tutvustab ta ergomeetrisõudmist Kuremaal ja pühapäeval Võrus.