Anthony Joshua pärast järjekordset võitu. Foto: ANDREW COULDRIDGE
Spordivaria
1. aprill 2018, 11:07

Poksipoliitika segane maailm: kas Joshua ja Wilder ei tahagi ringis kohtuda?

Eile Joseph Parkerist jagu saanud Suurbritannia poksikuulsus Anthony Joshua liigub ambsoluutse maailmameistri staatuse suunas. Tänaseks on tema valduses WBO, IBO ja IBFi ja WBA meistrivööd, puudu on vaid Deontay Wilderile kuuluv WBC trofee.

Joshua teatas eilse matši järel enesekindlalt, et kavatseb juba sel aastal Wilderi trofeekappi tühjendada. Nüüd levivad aga kuulujutud, et mehed ei pruugigi lähiajal vastamisi minna. Teiste seas avaldas Twitteris arvamust ka poksipromootor Leonard Ellberbe: „Tegelikult teame kõik, et AJ vs Wilderi matš ei toimu lähiajal.“

Deontay Wilder. Foto: AL BELLO

Mees ei selgitanud oma avalduse tagamaid, kuid paljude silmis ei tahagi Wilder ja Joshua omavahel poksida. 40 matši järjest võitmatuna püsinud (39 nokauti) Wilderil on WBC meistrivöö, Joshual kõik ülejäänud trofeed. Mõlemad on alistamatud ja harjunud poksima kodumaal. Wilder võõrustab vastaseid tavaliselt USAs, Joshua on poksinud vaid Suurbritannias.

Arvatakse, et Joshua ja Wilder püüavad omavahelist matši võimalikult kaugesse tulevikku lükata. Aeg lisaks kohtumisele ka väärtust ja kasvataks tšekkidele trükitavaid miljoneid.

Praegu räägib Joshua siiski vastupidist juttu. Ta lubas USAsse lennata ja suletud uste taga uurida, kas Wilder on üldse tõsine poksimees. Tegelikkuses liiguvad aga kõlakad, et Joshua tiim on alati püüdnud Wilderist ringiga kõrvale hiilida. Sarnased jutud käivad ka ameeriklase kohta.

Seega võib ühel hetkel oodata poksimaailma bosside sekkumist, kes mehed jõuga vastamisi peavad saatma. Või pole suurmatši toimumine ka nende huvides? Praegu tunnevad nii ameeriklased kui eurooplased, et poksitšempion tuleb omade hulgast. Pärast tiitlimatši jääks aga alles ainult üks maailmameister.

Võitmatu Deontay Wilder. Foto: TIMOTHY A. CLARY

Võimalik, et Wilderit ei taheta Joshua vastaseks ka seetõttu, et võidu korral saaks just ameeriklasest absoluutne tšempion, kuid reaalsuses on ta seni poksinud vaid WBC tiitli nimel. Joshua on samal ajal võtnud ükshaaval ette kõik tšempionid ja neilt vöö röövinud.

Poksipoliitika segase olemuse tõttu ei tasu Joshua ja Wilderi lähituleviku sõnavõtte igal juhul puhta kullana võtta, sest reaalsusele vastavat sisu võib nende jutus vähe olla. Võimalik, et just seetõttu kõlaski Joshua eilne lause: „Tooge mulle Wilder… või Tyson Fury!“