POPID POISID: Anthony Joshua (paremal) alistas Cardiffi staadionil 78 000 pealtvaataja ees Joseph Parkeri. Kohtunik Giuseppe Quartarone (vasakul) sai erinevalt poksijatest suure kriitika osaliseks.Foto: Reuters/Scanpix
Võitlussport
2. aprill 2018, 00:10

POKSIMAAILMA KAOSELINE SÄRA: kaks kanget mängivad raskesti kättesaadavat

Poksimaailm seisab pärast raskekaaluässa Anthony Joshua järjekordset võitu justkui lihtsa fakti ees – britt peab alistama veel ameeriklase Deontay Wilderi ja temast saab esimene raskekaalupoksiülene maailmameister pärast kaasmaalast Lennox Lewist (1999-2000). Aga kõik märgid näitavad, et kaks kanget ei taha omavahel veel mõnda aega kokku minna.

Esmalt tagasi laupäeva hilisõhtusse. 28aastane Joshua oli tänu kohtunike häältele (118:110, 118:110, 119:109) Cardiffis üle uusmeremaalasest Joseph Parkerist ja sai enda kätte WBO meistrivöö. Mitte kunagi varem polnud Joshua nii kaua poksinud, sest kõik eelnevad 20 matši võitis ta nokaudiga.

Kuigi Joshua oli favoriit, peeti 26aastast Parkerit talle vääriliseks vastaseks. Joshua treener Robert McCracken kuulutas enne matši, et Parkerist suurema väljakutse on britile esitanud vaid ukrainlane Vladimir Klitško. Tõsi, mullu aprillis oligi Joshual Wembley staadionil Klitškoga raskusi, aga lõpuks pani ta oma paremuse siiski nokaudiga maksma.

Agar õigusemõistja

Joshua nõrkuseks loetakse keskpärast vastupidavust, aga vähemalt Parkerit suutis ta 12 raundi jooksul siiski vaos hoida. Asjaolus, et seekord punktide lugemiseks läks, süüdistavad paljud fännid hoopis ringikohtunikku Giuseppe Quartaronet. Varem vaid kolmes tiitlimatšis õigust mõistnud itaallane läks tavalisest agaramalt kahte kanget lahutama ja korralikku rütmi ei tekkinudki.

Quartarone peale oli pahane ka Parkeri promootor David Higgins. Nimelt ei osanud itaallane lisaks pidevale vahelesegamisele kuigi hästi inglise keelt ja seetõttu oli temaga keeruline suhelda.

Anthony Joshua (paremal) Joseph Parkeri vastu. Foto: REUTERS/Scanpix

„Kohtuniku stiil sobis rohkem Joshuale, kelle eesmärk oli poksida võimalikult ettevaatlikult ja distsiplineeritult. Parkerile see aga ei istunud. Mitmel korral hakkas Parker juba nokaudile lähedale jõudma, aga siis tuli kohtunik jälle vahele. Joshua oli seekord parem poksija, aga mõnel teisel õhtul mõne teise kohtunikuga oleks see matš meie kasuks lõppenud,“ vahendas Higginsi sõnu Daily Mail.

Igatahes on Joshua käes nüüd WBA, IBFi, IBO ja WBO meistrivööd. Absoluutseks tšempioniks kerkimiseks tuleb tal alistada WBC meistrivöö omanik ehk 32aastane ameeriklane Deontay Wilder, kes on karjääri jooksul võitnud kõik 40 profimatši (39 nokaudiga).

Joshua ise ütles pärast viimast võitu, et soovib järgmisena kohtuda kas Wilderi või Tyson Furyga. Küll aga ei tahaks ta poksida Ameerika Ühendriikides, vaid eelistaks Suurbritanniat, kus on toimunud kõik tema senised profimatšid. Wilder soovib ringi minna aga kodumaal. Ja see pole sugugi ainus probleem.

Nimelt arvab Joshua promootor Eddie Hearn, et Wilderi meeskond kardab kaotust.

„Nad ei taha seda. Nad pole meie poole kunagi pöördunud. Joshua on võidelnud kõikide meistritega ja saanud neli vööd enda kätte. Pärast 21 matši on tal võimalus tulla absoluutseks maailmameistriks. See on väga lühike aeg. Seetõttu ei taha Wilderi inimesed meiega ühendust võtta,“ ütles Hearn.

Anthony Joshua ja tema meistrivööd. Foto: REUTERS/Scanpix

Teiste seas avaldas Twitteris arvamust ka Floyd Mayweatheriga seotud poksitegelane Leonard Ellerbe: „Tegelikult teame kõik, et Joshua vs Wilderi matš ei toimu lähiajal.“

Arvatakse, et Joshua ja Wilder püüavad omavahelist heitlust võimalikult kaugesse tulevikku lükata. Aeg lisaks kohtumisele ka väärtust ja kasvataks tšekkidele trükitavaid miljoneid.

Praegu räägib Joshua siiski vastupidist juttu. Ta lubas USAsse lennata ja suletud uste taga uurida, kas Wilder on üldse tõsine poksimees. Tegelikkuses liiguvad aga kõlakad, et Joshua tiim on alati püüdnud Wilderist ringiga kõrvale hiilida. Sarnased jutud käivad ka ameeriklase kohta.

Mõlemal palju mängus

Seega võib ühel hetkel oodata poksimaailma bosside sekkumist, kes mehed jõuga vastamisi peavad saatma. Või pole suurmatši toimumine ka nende huvides? Praegu tunnevad nii ameeriklased kui eurooplased, et poksitšempion tuleb omade hulgast. Pärast tiitlimatši jääks aga alles ainult üks maailmameister.

Deontay Wilder. Foto: AFP/Scanpix

Võimalik, et Wilderit ei taheta Joshua vastaseks ka seetõttu, et võidu korral saaks just ameeriklasest absoluutne tšempion, kuid reaalsuses on ta seni poksinud vaid WBC tiitli nimel. Joshua on samal ajal võtnud ükshaaval ette kõik tšempionid ja neilt vöö röövinud.

 Poksipoliitika segase olemuse tõttu ei tasu Joshua ja Wilderi lähituleviku sõnavõtte igal juhul puhta kullana võtta, sest reaalsusele vastavat sisu võib nende jutus vähe olla. Võimalik, et just seetõttu kõlaski pärast matši Joshua lause: „Tooge mulle Wilder… või Tyson Fury!“