Mart Seim.Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
2. aprill 2018, 00:05

EM näitas väga täpselt, kui tugev tõstja on Mart Seim (4)

Ehkki üliraskekaalutõstja Mart Seim loobus tänavusest EMist, peegeldas eile Rumeenias lõppenud jõuproov tema tegelikku taset üsna täpselt.

Kaks aastat tagasi Norras toimunud EMil võitis Seim pronksmedali, kuid olümpiavõitja Jaan Talts oli vahetult pärast kaasmaalase etteastet pettunud ja iseloomustas tema sooritusi ühe sõnaga – piinlik!

Talahhadzel kerge päev

Toona oli Seimi kogusumma 424 kilo. Nüüd suutis enamat üksnes ala valitseja Laša Talahhadze (Gruusia), kes noppis järjekordse kuldmedali 457 kiloga. Hõbeda napsas tšehh Jiri Oršag 417 ja pronksi ungarlane Peter Nagy 416 kiloga.

Rio de Janeiro olümpiamängude pronksimees, grusiin Irakli Turmanidze leppis neljanda kohaga, tulemuseks 415 kilo. „Ainuke üllatus oligi see, et Turmanidze oli üllatavalt nõrk,“ rääkis Seim, kelle abiga sündis Õhtulehe veebiülekanne. „Talahhadze tegi oma töö kergelt ära. Ta ei pidanud palju pingutama.“

Talahhadze tuli rebimises areenile alles siis, kui rivaalide ponnistused olid juba lõppenud. 200 kilo tõusis sirgetele kätele ja väike kuld oligi taskus. Hõbe kuulus Turmanidzele ja pronks Nagyle, nende tulemused olid vastavalt 192 ja 191 kilo.

Teisel katsel tõstis Talahhadze 210 kilo Pekkaniska kraana kombel. Kolmandaks soorituseks palus ta kangile asetada maailmarekordi 221 kilo. „See oli peaaegu olemas, aga jälle oli tasakaaluga natuke probleeme,“ arutles Seim. „Olnuks Talahhadzel üks katse veel, oleks ta maailmarekordi kindlasti alistanud.“

Tõukamist alustas Talahhadze 235 kiloga. „Oh, kui kergelt see tuli,“ imetles Seim kange konkurendi meisterlikku katset. Teise väikse kuldmedali kindlustas grusiin 247 kiloga, viimasest katsest ta loobus. Tõukamises võitis hõbeda Oršag 236 ja pronksi tema kaasmaalane Kamil Kucera 226 kiloga.

Ametivendade sooritused vaadatud, võttis Seim nähtu kokku. „See oli ette teada, et medali võitmiseks väga palju pingutama ei pea,“ lausus tallinlane ja osutas, et kõige tugevamad mehed rihivad tippvormi sügiseseks MMiks

Seimil kolm laagrit

Täpselt sama eesmärk on ka Seimil. „See poleks mind kuidagi aidanud, kui oleksin EMilt mingisuguse vigastuse juurde korjanud,“ sõnas ta. „Praegu olen terve ja saan ettevalmistust jätkata. Olen kuu aega rahulikult põhja ladunud, baasjõud on päris hea. Äsja tegin lamades surumises 200 kiloga neli kordust.“

Jaanipäevani harjutab Seim kodumaal, seejärel on kavas kolm välilaagrit. „Kaks korda treenime Ukrainas, üks laager võiks olla Venemaal,“ märkis 27aastane sportlane, keda juhendab tema isa Alar.