Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
3. aprill 2018, 09:59

Külmetus pakku 21 erineval moel!

Kodused mesi, sibul, küüslauk, kuuseokkad, väetaimed, jalavann ja naps. Eksootilised kurkum, ingver, joogi tee ja Chyawanprash. Homöopaatia, Hiina meditsiin, ajurveeda ja su jok. Greibitõmmis ja eeterlikud õlid, tärpentini- ja draakonisalv – nende looduslike tohtritega olen ma ikka pisilastel õigel ajal natist kinni nabinud.

Kuna külmetuse ilmudes kaovad mul peast miskipärast kõik läbiproovitud ravitarkused, otsustasin need kokku koguda ja kirja panna. Siis hea ühest kohast spikerdamas käia. Õnneks pole ma kõrge palaviku, kraaksuva köha, tatise nina ja zombise enesetundega voodisse vaakuma pidanud ammu. Tänu taimede, mesilaste ja homöopaatia väele olen külmetust põdenud, kui üldse, siis vaid mõne päeva.

Sünteetilisi ravimeid ei tarvita ma teadlikult – ma hoolin oma kehast nõndapalju, et ei taha talle sööta ja joota sisse aineid, mis põhjuste ravimise asemel sümptomite allasurumisega tegelevad, keha jaoks võõrad on ja sestap ta tasakaalu paigast ajavad ning tehtud pealegi teab millest. Ma usaldan ja usun looduse tarkust ja väge ning inimest kui tervikut austavaid holistilisi tervendamiskunste. Veel usun ma sellesse, et igal tervisehädal on energeetiline põhjus ja väärt sõnum. Sellestki on siin juttu.

Usutavasti Eesti kõige õppinum ja kogenum taime- ja toortoituja Sille Poola, kellega tegin mõned aastad tagasi loo Taimetoit ja tootrtoit – võtta või jätta?, paneb südamele enne millegi juurdevõtmist ebavajalik eemaldada. Kui sees on piimatooted ja segatud küpsetatud toit, tuleb kehale anda neist puhkust. Vaadata, kas on piisavalt und, valgust ja värsket õhku, kas ei olda sundasendis ega tehta midagi vastumeelset. Kui need asjad on tasakaalu pandud ja keha saab puhata, taastub ta ilma igasuguse ravimita. Ravimid peidavad sümptomeid ja suruvad alla keha võime terveneda. Haigusele ehk keha tervenemisprotsessile kemikaalidega vahelesegamine peab olema väga harv ja ettevaatlik. Kui sa ei malda ära oodata kehale vajalikku tervenemistempot, venivad ka su haigused pikemaks. Kehale tuleb tervenemiseks luua soodne keskkond ning selleks on alati vaja midagi eemaldada, mitte juurde panna.

21 LOODUSLIKKU JA VÄEKAT TOHTERDAJAT

Olgu nad kõik ka järjekorras ära nimetatud: 1 mesi, 2 sibul, 3 küüslauk,
4 kuuseokkad, 5 muud Eesti vägevad, 6 homöopaatia, 7 joogi tee, 8 Chyawanprash, 9 kurkum, 10 ingver, 11 CitroPlus ja Carmolis, 12 tärpentinisalv ja muud määrded, 13 kuum jalavann, 14 pipraplaaster, 15 probiootikumid, 16 Hiina traditsiooniline meditsiin, 17 su jok teraapia, 18 väike naps, 19 valgest vabaks, 20 palavik pole paharet, 21 külmetuse nähtamatud põhjused.

1 MESI. Pisikeste tiivuliste and on tõhus antibiootikum, mis tugevdab ka keha kaitsevõimet ja toidab aju. Kui see töötab hästi, on inimene terve – 90% haigustest saavat alguse ajust. Valgamaal elavad tatra- ja meeusku teadlased Ljudmilla ja Virgo Mihkelsoo soovitavad mett iga päev 1–1,5 g kehakaalu ühe kg kohta ehk 1 sl 3 x päevas enne sööki keedetud vees.

• Mee-kaneelilimps. Tarvita 2 x päevas segu 1 tl meest ja 1/4 tl kaneelipulbrist – peletad külmetuse mõne päevaga.
• Mee-lauguamps. Lisa 1/2 kg meele peenestatult 250 g küüslauku, 250 g sibulat,
250 g mädarõigast, 250 g jõhvikaid. Hoia külmikus 3 päeva ja tarvita siis söögi kõrvale 1–2 sl. Ülehappesuse ja seedeelundite põletike korral jäta mädarõigas rahule.
• Vormsi Ennu gripirohi. Sega kokku 1/4 l mett, 1 sl riivitud ingverit, 9 tilka joodi, pipratera suurune jagu Vietnami palsamit /nüüd nime all Kuldtähe palsam/ ning võta 1 tl iga 3 tunni tagant. Leidsin selle ühest ammusest ajalehesabast.
• Viie vägeva salat. Seegi retsept on kunagisest ajalehesabast. Anneli Ehlvest soovitab panna kokku võrdsetes osades mett, jõhvikaid, küüslauku, sibulat ja mädarõigast.

2 SIBUL. Vaese mehe toiduks peetud pisarakiskuja – no kus siis rikas endale lehkavat hingust lubada sai – hirmutab külmetusepisikud minema kogu täiega.

• Sibulasokid. Pane ööseks jalga liibuvad sokid, mille sisse sokuta sibularattad nii, et need ilusasti vastu jalatalda oleksid. Vene rahvameditsiin soovitab seda külmetuse ja pisikute hävitamiseks. Hiina traditsiooniline meditsiin energia liikumapanemiseks, vere puhastamiseks ja elundite turgutamiseks – on ju jalatallal kogu keha kaart. Hommikul viska sibul minema.
• Öökapikaaslane. Pane poolekslõigatud sibul ööseks taldrikul voodi kõrvale, ent ära seda enam toiduks kasuta, sest ta on pahalased endasse kogunud. Ära end ka sibulahaisusest magamistoast heidutada lase.

3 KÜÜSLAUK. Siberist pärit looduslik antibiootikum maitseb mulle tegelikult sibulast rohkemgi. Kui me vennaga väikesed olime ja suu küüslauguleiva söömisest hullupööra kipitas, lohutas isa meid ikka: ”Küüslauk peab pisikutega lahingut.” Lugesin kuskilt, no juba hiljem, et üksainus küüslauguküüs on sama vägev antibiootikum, kui
100 000 ühikut penitsilliini.  

• Küüslaugumesi. Poeta 1/2 l mee sisse 5–8 kooritud küüslauguküünt ja tarvita 1 tl paar korda päevas. Või sega riivitud küüslauk meega suhtes 1:1 ja võta enne magamaminemist 1 sl sooja veega.
• Küüslaugusiirup. Limpsi mees leotatud küüslaugust ja vähesest sidrunimahlast või õunaäädikast tehtud siirupit.
• Öökapikaaslane. Kes küüslauku süüa ei saa või ei taha, jätku see ööseks taldrikule viilutatuna voodi kõrvale.
• Kõrvatropp. Vaid venelased tunnevad küüslauku kõige paremini. Neilt selline tore soovitus kerge külmetuse puhuks ja selle profülaktikaks – pane ööseks kõrva puhastatud küüslauguküüs. Nagu kõrvaklapp. Ära väga sügavale lükka, et kuulmekilele mitte kahju teha. Hea oleks jätta see kõrva kogu ööks. Hommikul välja võttes on kõrvad seest veidi märjad ja küüslauguküüned pehmed. Proovisin järele.
• Kaelaripats. Lastele võib puhastatud küüslauguküüne nööriga kaela riputada.
• Vana-Kreeka tervisemikstuur. Pane 50 g puhastatud ja peenestatud küüslauku
0,75 l punaveini sisse 3 nädalaks tõmbama. Kurna ja tarvita tõbede tõrjumiseks igal hommikul ja õhtul 1 sl.

4 KUUSEOKKAD. Neis on kümneid kordi enam C-vitamiini kui tsitrustes, vitamiine ja mineraale ning tänu tohutule valguse neeldumise pinnale rohelist päikest – klorofülli rohkem, kui üheski teises taimes. Lisaks eeterlikke õlisid ja muidki toitaineid. Mina joon mõnusalt vaiguse maitsega kuuseokkavett – lasen kuivatatud okastel üleöö vees seista, okkad pistan aga smuutisse. Kevadel teen kuusekasvuõli – jätan ökokvaliteedise oliiviõliga ülevalatud kasvud kuuks ajaks seisma, vahepeal loksutan, lõpuks kurnan ja kasutan. Hõõrun seda pärast sauna veel veidi niiskele ihule… ja lõhnan metsaselt nagu Murueide tütar! Muidugi võiksin kuuseõliga teha vanni, hõõruda rinda, alaselga ja jalataldu – aga ju pole siis külmetuse tõrjumiseks vaja läinud.

• Kuuseokkajook. Vastupanuvõime tõstmiseks ning kevadväsimuse ja stressi peletamiseks soovitab Sille Poola lõigata kääridega okkad peenemaks, lisada neile kuum vesi, mesi ja sidrunimahl. Vett 1:5. Talvisel ajal lasta seista 8–10 päeva soojas kaane all, kurnata ja panna külmikusse. Juua ülepäeviti 1/2 klaasi. Teine variant on võtta 40 tilka talvel ja 20 tilka suvel.
• Kasina aja keelekaste. Vala peenestatud okastele kuum vesi, lase tõmmata
10–12 tundi ja joo.
• Kuuseokkanäks. Näri värskeid kuuseokkaid niisama või puista kuivatatud okaste pulbrit toidu sisse.
• Kuusekasvumaius. Kevadel poeta mahlaseid ja hapukaid kuusekasvusid salatisse või söö kommi asemel. Võid neid ka sügavkülmutada, et värskust talvel võtta oleks.

5 TEISED EESTI VÄGEVAD. Joo pisilaste väljauhtumiseks ohtralt kas puhast vett või meie kodumaistest väetaimedest tehtud raviteesid. Eestiski käinud Kanada osteopaat-füsioterapeut ja funktsionaalse anatoomia õppejõud Laurier-Pierre Desjardins soovitab tervel inimesel arvestada veekogust nii: 1 klaas vett iga 9 kg kehakaalu kohta päevas.

• Immuunsust tugevdavad. Astelpaju, kibuvits, kuldjuur, must leeder, peet, põdrakanep, siilkübar.
• Külmetust tohterdavad. Kortsleht, kõrvenõges, murakas, must sõstar, naistepuna, nurmenukk, paiseleht, pihlakas, pune, raudrohi, sirel.
• Palavikku vaigistavad. Angervaks, ebaküdoonia, iisop, jõhvikas, kask, kummel, naistenõges, paju, pohl, pärn, saialill, vaarikas.
• Antibiootikumi eest on. Hapukapsas, jõhvikas, kasekäsn, küüslauk, mesi, mädarõigas, piparmünt, salvei, sibul, siilkübar.
• Kasekäsnatee. Musta pässikut raviseente kuningaks kutsuv David Wolfe annab nõu juua kasekäsnateed iga päev. Tema retsept on: poeta tasaselt keevasse vette mõned kasekäsnatükid, lase madalal kuumusel umbes 20 minutit keeda ning joo jahtunult, lahjendamata ja magustamata. Suurema koguse puhul pole teed vaja külmkappi panna, võid selle jätta rahus pliidiservale. Samu tükke kasuta seni, kuni need värvi annavad.
Karepa Ravimtaimeaia perenaise Katrin Luke retsept on lihtsam: vala 50 g tükikesteks purustatud kasekäsna üle 500 ml 50–60-kraadise veega ja lase kuus tundi termoses tõmmata. Pulbri tõmbamisaeg on 20–30 minutit.
• Kibuvitsajahu. Kuivatatud kibuvitsamarjad võid lisaks tee sisse pistmisele ka pulbriks jahvatada, sõeluda ja tarvitada smuutis, müslis, pudru peal.
• Metsamoori 99/2. Ehk 99 häda vastu 19 erineva Eesti ravimtaimega. Kuna tinktuur on õunaäädikaga, saab seda anda ka lastele. Metsamoori tinktuur 99/1 on alkoholiga.
• Mädarõikariive. Kui külmetus kallal, söö teda riivituna 1–2 tl 3 x päevas. Tundub see liiga äkiline, mahenda riivitud õuna ja meega.

6 HOMÖOPAATIA. Mu koduses arstimisahtlis on kindla koha leidnud Engystol ja Gripp-Heel, mis aitavad nii külmetusest-gripist hoiduda kui leebemalt paraneda. Niipea kui tunnen, et saabuv külmetus annab endast märku olgu kibeda kurgu, nadi enesetunde või tulitavate silmadega, panen keele alla ühe tableti Engystoli ja teise Gripp-Heeli. Ja kui tunnen, et oleks veel vaja, võtan poole tunni pärast uue annuse – ikka mõlemad korraga. Ainult et… samal ajal ei tohi süüa küüslauku ega juua piparmünditeed, sest need nullivad ravitoime. Sama asja pärast ei tohi neid tablette ka käega puudutada, vaid libistada topsist keele alla sulama.

Kuna Ravimiamet ei luba homöopaatiliste ravimite infolehele kirjutada, mis puhuks neid tarvitada, uuri usinasti apteekri käest. Neid nn heele, mille eesmärk on immuunsüsteemi nõrgestavate mürkide väljaviimine, on apteegis ilma retseptita saada muudegi tervisehädade jaoks: põiepõletik, maksavaevused, närvivalud ja stress, liigesevalud, pearinglus jm.

• Engystol. Võta viirusnakkuste, külmetuse, gripi ja bronhiidi korral. Tõstab valgeliblede võimet võidelda nakkusega kuni 33%. Haiguse alguses: 1 tablett iga
15 minuti järel max 8 annust päevas. Haigestumisel ja ennetamiseks: 1 tablett
1–3 x päevas.
• Gripp-Heel. Tema aitab samuti külmetust ja grippi nii ennetada kui ravida. Haiguse alguses: 1 tablett iga 15 minuti järel max 2 tunni jooksul. Haigestumisel ja ennetamiseks: 1 tablett 3–5 x päevas.
• Ennetuskuurina. Mõlemad koos on gripihooaaja eel 1 kuu pikkuse ennetuskuurina võttes eriti tõhusad. Kui haigeks jääd, ka siis saad neid koos võttes topeltkasu.

7 JOOGI TEE. Selle suurepärase joogiga turgutasin end kunagi ühe päevaga
38-kraadisest palavikust lahti. Nüüd on valmis kujul joogi tee puru nimega Classic Chai poes saada, mina segasin selle kokku nelgist, kaneelikoorest, ingverist ja vürtsist ehk pimendist, sest too meeldib mulle mustast piprast oma täiuslikuma maitse poolest rohkem. Muide, inglise keeles ongi ta nimi allspice – kõikvürts. Keetsin korraga valmis päevaportsu ja lahjendasin siis kuuma veega, sest seistes läheb see tee eriti krehvtiseks. Jõin mee ja sidruniga. Alles hiljem sain teada, mida kõike kasulikku joogi tee teeb. India iidse ajurveedatarkuse järgi võtab nelk valu ja toetab närvisüsteemi, kaneel on hea luudele, ingver annab energiat. Tee retsepti kuuluvad ka seedimist parandav kardemon ja verd puhastav must pipar, piim aitab vürtsidel imenduda ja vooderdab magu nende äkilisuse eest, must tee on aga täpiks i peal. Ja koos on nad väekamad kui igaüks eraldi.

• Ehtsa joogi tee retsept. Võta 300 ml vee kohta 3 nelgitera, 4 purustatud rohelist kardemonikupart, 4 musta pipra tera, 1/2 kaneelikangi, 1/4 tl musta teed, 1/2 klaasi (taimset) piima, 2 ingveriviilu. Puista keevasse vette vürtsid, keeda vaikselt kaane all
15–20 minutit, võta tulelt, lisa must tee, lase mõned minutid tõmmata, lisa piim, lase korraks keema tõusta, tõsta tulelt, kurna ja joo meega või ilma. Joogaperekonnad keedavad ilma piimata valmis suurema koguse, kurnavad ja panevad külmikusse. Joomiseks täidetakse nõu 1/3 klaasi jagu teega, lisatakse piim ja kuumutatakse.8 CHYAWANPRASH. Seegi tihke pasta on ajurveeda tohterdaja, mis tõve kehast välja vürtsitab ja energia oivaliselt voolama paneb. Kui tunnen end hommikul millest iganes umbsena, lahustan kuumapoolses vees teelusikatäie või kaks Chyawanprashi, joon lonkshaaval ära ja olen kui uuestisündinud. Veel mõjusam on ta muidugi sooja (taimse) piima sees, sest piim aitab viia kogu kasu kudedesse.

• Korrapärasel tarvitamisel noorendab Chyawanprash kõiki kudesid, lisab energiat, turgutab mälu, närvisüsteemi, südant ja kopse, parandab seedimist, toetab maksa, suguelundite ja kuseteede tervist, aitab väljutada mürke, võitleb põletikega, tugevdab verd, luid ja hambaid, tõstab lihastoonust, säratab jumet. Ajurveedameditsiin soovitab seda pruukida pidevalt kõigil vanusest, soost ja tervisest sõltumata, kindlasti aga talvekuudel immuunsuse tõstmiseks ning külmetuse ja köha tohterdamiseks.
• Päevas võta elueliksiiriks kutsutud väeandjat veerand tundi enne hommikusööki
1–2 tl, lapsed 1/2 tl. Ent seda võib määrida ka saiale-sepikule nagu moosi. 
• Umbes poole 35–45 koostisainest kokku segatud noorendajast moodustab
C-vitamiinist kubisev amalaki õislehik ehk india tikker amla, millele on lisatud ohtralt vürtse ja ravimtaimi, selitatud võid ghee’d, seesamiõli, mett, suhkrut. Oma keerulise nime, mida mina hääldan tšavanpraš, sai toonik legendi järgi nõnda. Ammusel ajal olevat kaks valgustunud tarka seganud selle kokku väärikas eas Chyawani nimelise munga nooruse ja elujõu taastamiseks. Sõna prash tähendab aga sanskriti keeles eriliselt valmistatud toitu. Esimene Chyawanprashi retsept pärinevat 4. sajandist eKr. Ostan oma Chyawanprashi Loitsukellerist, ent olen kohanud seda ka Biomarketi kauplustes ning Aurea ajurveeda tervisekeskus.

9 KURKUM. Vürtside kuningannaks kutsutud erkoranžikas juurikas ja sellest saadud pulber on idamaistes arstikunstides olnud au sees tuhandeid aastaid. India safraniks kutsutud taime uskumatust tervisekasust kirjutan kunagi rohkem ja pikemalt, praegu sellest, kuidas kollajuure ehk kurkumi ehk kurkuma väega külmetusele tuul täiega alla teha.

• 
Kuldne kurkumipasta. Sega kokku 1 klaas (250 ml) vett ja 1/2 klaasi kurkumipulbrit, keeda madalal kuumusel kogu aeg liigutades kuni oled saanud tihke pasta. On see vedel, lisa kurkumit, on see paks, lisa vett. Keemise lõpus nõrista segades hulka 1 1/2 tl värskelt jahvatatud või uhmerdatud musta pipart ja 1/4 klaasi (70 ml) külmpressi oliivi- või kookosõli. Jahuta, pane purki ja külmikusse, kus säilib 2 nädalat. Kui arvad, et saadud kogus liiga suur, pista ülejääk sügavkülma. Kes pipart ei talu, võib selle ära jätta, ehkki viimane parandab kurkumis oleva kurkumiini omastamist vähemalt 1000%. Ent eks aita kuumutaminegi.
Tarvita, kui tunned, et haigus on naha vahele pugenud. Aga võid seda immuunsuse ja üldse tervise tugevdamiseks ning igasuguste põletike ohjamiseks võtta iga päev – osad allikad soovitavad 1/4–1 tl 1 x päevas korraga või päeva peale jaotatuna – kas puhtalt, mee või veega segatult. Kuna Kuldse pasta mõrkjas maitse võib tunduda harjumatu, on alguses ohutum tarvitada teda toidu sees, olgu see riis, supp, vokk, smuuti.
• Kuldne kurkumipiim. Selle tegemiseks võta 1/8 tl kurkumit, 1/2 klaasi vett,
1 klaas (taimset) piima, soovi korral 1–2 sl mandli- või kookosõli ja veidi värskelt jahvatatud musta pipart, mett maitse järele. Keeda vett ja kurkumit keskmisel kuumusel 8 minutit, teises nõus lase piim koos õliga keema tõusta ja tõsta siis tulelt. Vala kokku, lisa mesi ja joo. Kurkumipastaga tehes on asi veel lihtsam: kuumuta piim ja õli koos 1 tl pastaga ning sega meele lisaks juurde veidi riivitud muskaatpähklit või jahvatatud kaneeli. 

10 INGVER. Sanskriti keeles sringavera – sarvekujulist juurt tähendav vürts on oma sugulasest kurkumist küll vähem krehvtisem, ent väge täis on temagi. Ta aitab ära hoida ja leevendada külmetust, grippi ja köha, soojendab, hävitab viiruseid, annab energiat, ergutab ainevahetust, vereringet ja seedimist ning  vaigistab pea-, menstruatsiooni-, lihas- ja reumavalu. Kundalini joogas moodustab ingver koos küüslaugu ja sibulaga nn kolmikjuure, mis hoiab inimese terve, viib siseelunditest välja mürgid, toidab näärmeid, ergutab immuunsust, taastab loome- ja seksuaalenergia, aitab puhastada aju ja närvisüsteemi.

• Ingveritee I. Keeda 3 tl värskeid ingveritükikesi või riivitud juurikat tasasel kuumusel kaane all 10 minutit, võta tulelt, kurna, lisa 2 sl sidrunimahla ja jahtunumalt veidi mett.
• Ingveritee II. Viiluta õhukesteks poolratasteks 2 mahesidrunit ja 1 maheapelsin. Koori 5 cm pikkune jupp ingverit, uhmerda katki ja lisa kaussi tsitruste juurde koos 1 sl kurkumipulbriga. Vala kõik üle 1 klaasi meega. Sega, pane kaanega suletavasse purki ja pista külmikusse. Kuu aja pärast on külmetuse- ja energiarohi valmis. Sega 1 sl 1 klaasis kuumas vees ja joo mõnuga.
• Ingveritee III. Vala ingveriviiludele või riivitud ingverile kuum vesi ja lase
3–5 minutit tõmmata. Leigemaks jahtunud teele võid lisada ka sidrunit ja mett
/vesi peab olema jahtunud vähemalt 46 kraadini, et mitte hävitada mees olevaid ensüüme/.
• Ingverimähis. Blogist SiitSealt.ee leidsin retsepti, mis lubab ühe ööga ravida köha ja eemaldada kopsudest lima. Selleks sega omavahel parajaks pastaks mesi ja jahu, lisa juurde oliiviõli ja 1 tl riivitud värsket ingverit või ingveripulbrit. Pane segu salvrätile ja siis marlilapile, mis kinnita plaastriga rinnale või seljale. Lastele oleks hea teha mähist kolm tundi enne magamaminekut, täiskasvanud võiksid seda hoida peal kogu öö. Ingverimähis paneb higistama rohkem kui tavaliselt, aga see ongi tore.

Loe ka ülejäänud 10 nipi kohta https://makarikamaa.wordpress.com/2016/02/05/kulmetus-pakku-20-erineval-moel/.