Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
4. aprill 2018, 11:00

Mis on HIIREKÄE sündroom? (1)

Küsimustele vastab taastusraviarst Annelii Nikitina.

Kui sageli tuleb ette liigsest arvutikasutamisest tingitud randmevalu?

Kes töötab palju arvutiga, sellele peaks olema tuttav nn hiirekäe sündroom ehk karpaalkanali sündroom. Tüüpilised sümptomid on tuimustunne sõrmedes, valud arvutihiirt hoidva käe randmes, küünarvarres ja õlas keeravate või kinnihoidvate liigutuste korral. Neid võimendab vales asendis istumine. Labakäe ja käsivarre korduvad ühesugused liigutused koormavad mõningaid lihaseid liiga tugevalt, ülekoormussündroomi käigus tekib põletikuline reaktsioon koos turse ja valuga. Turse võib aga ahtakeses karpaalkanalis kulgevaid närve pitsitada ning selle väljenduseks on tuimus-, põletus- või torkeaistingud sõrmedes.

Kuidas peaks käte tervise eest hoolitsema inimene, kelle töö eeldab palju arvutiga töötamist?

Arvutikasutajal tuleb igas tunnis vähemalt kord teha väike puhkepaus, et lõdvestada kaela-, õlavöötme- ja käelihaseid. Soovitatav on kasutada randmetoega hiirepatja. Kindlasti tasuks üle vaadata keha ja käe asend arvutiga töötamisel. Õlavars ja küünarliiges peaks asetsema võimalikult keha lähedal ja vabalt õlast rippuma, õlavarre ja küünarvarre vaheline nurk olgu pigem 90 ja rohkem kraadi kui et liiga vähe. Tuleb jälgida, et ranne ei oleks liialt “murtud” asendis. Kui vähegi silma-käe vahelist koordinatsiooni treenida, siis õige pea õnnestub kasutada hiire juhtijana kord üht, siis jälle teist kätt. Tööpäeva lõpus soovitan teha kaela-, rinna- ja käelihaste venitusharjutusi, mis aitavad viia pinges ja lühenenud lihaseid algasendisse.

Millal vajab inimene operatsiooni?

Operatsioon on näidustatud käenärvide raske kahjustuse korral, kui valu ja sõrmede tuimus esineb nii öisel kui ka päevasel ajal. Närvikahjustuse raskusaste tehakse kindlaks neuromüograafia uuringu abil. Lõikuse käigus puhastatakse randmekanal põletikulisest sidekoest ja vajadusel laiendatakse ka luulist avaust.

Missuguseid koduseid vahendeid võiks kasutada, kui randmed on valutama hakanud?

Käele peaks andma eelkõige rahu. Aiandushuvilistel on selle võrra raskem, et pea kõik aiandustööd koormavad käelihaseid ja rannet ega ole seetõttu soovitatavad. Soovitan õhtuti teha kätevanni. Vannivesi olgu meeldivalt soe, kuid mitte kuum. Vanniveele võib lisada meresoola (1 l vee kohta 20 g soola) või rosmariiniõli. Vann aitab lõõgastada pinges lihaseid, leevendab valu, õrn soolavesi vähendab turset. Vannitamise ajal võiks teha sõrmede ja peopesalihaste venitusharjutusi. Abiks on ka rannet toetavad sidemed ja lahased.

Mida te arvate sellistest rahvalikest raviviisidest nagu valutavale randmele heeringa või kapsalehe asetamine?

Kapsalehe kasutamisega on küll osa patsiente häid tulemusi saanud. Kapsa-, aga ka takjalehel on hea osmootne rõhk, mis aitab turses piirkonnas koevedelikku vähendada. Heeringa kasutamist ei oska kommenteerida. Kui tegemist on soolaheeringaga, siis tuleks kõne alla jällegi füüsikaline tõsiasi, et mage vedelik (tursevedelik) liigub suurema soolsusega lahuse suunas.

Väljavõte 2011. aprilli Tervis Plussist.