Katrin LustFoto: Martin Ahven
Blogid
2. aprill 2018, 15:26

KATRIN LUSTI BLOGI | Märtsiküüditamise leinapäeva võigas sündmus. Mis on pildil valesti? (86)

Möödunud nädalal sain kõne murelikult kodanikult, kes ütles et ta filmis Vabaduse väljakul märtsiküüditamise leinapäeval üht võigast vaatepilti. Meesterahvas keeldus seda videot mulle meiliga saatmast, sest ta ei soovinud oma identiteeti mulle paljastada. Ta oli vaid nõus minuga neutraalsel pinnal kohtuma ja seda videot mulle isiklikult näitama.

 Sain allikaga kokku ja vaatasin video üle. Meesterahvas oli läinud 25. märtsi ööl vastu 26. märtsi Vabaduse väljakule märtsiküüditamise mälestuseks süüdatud küünlamerd filmima, kui juhuslikult jäi ta kaamera ette kamp inimesi.

Meesterahvas filmis alguses niisama nende suunas, kui aga sündmus ühtäkki eskaleerus. Nelj aiikmeline täiskasvanute seltskond ületas diagonaalis Vabaduse väljaku küünlamerd ja liikus Palace hotelli suunas. Ühtäkki otsustasid nad küünlaid jalaga peksma hakata. Filmile oli jäänud ka kellegi hõige "EI"! Ehk siis seda sündmust (26. märtsi öösel kell 1.14) nägi pealt veel inimesi.

Tunnistan ausalt, et mind jahmatas see video ja inimeste käitumine väga, sest ka minu lähedasi on märtsiküüditamine puudutanud. Mõtlesin, mida selle videoga teha ja jõudsin järeldusele, et kui ma seda ei näita, siis ilmub see kuskilt ikkagi välja – mõnes teises väljaandes või lihtsalt YouTube'is.

Just sellepärast otsustasin ma ise välja uurida, mis tundeid selline käitumine tekitab. Rääkisin näiteks Mart Helmega, kelle arvates on tegu samade inimestega, kes märatsesid ka pronksiööl ja see on üldisem mentaliteet. Olga Ivanova ütles, et tema näeb selles videos lihtsalt purjus huligaane ja kasvatamatuid inimesi. Eerik-Niiles Kross arvas, et poleks imestada, kui see on  provokatsioon.

Ma ei oota selle looga seoses seda, et politsei alustaks uurimist. Pigem soovin seda, et igaüks meist – vaadates õhtul "Kuuuurijast"  seda videot – mõtleks, mis on pildil valesti.