KES KEDA? Jürgen Klopp (vasakul) ja Pep Guardiola peavad kõvasti ajusid ragistama, kuidas teineteist üle mängida.Foto: AFP/Scanpix
Meistrite liiga
4. aprill 2018, 00:05

ANALÜÜS: Milliste nippidega võiks Liverpool alistada Manchester City? (3)

41 võitu, 3 viiki ja 4 kaotust. Selline on Manchester City tänavuse hooaja bilanss kõikide võistlussarjade peale enne tänaõhtust Meistrite liiga veerandfinaali Liverpooliga. Hirmuäratav, kui pehmelt väljenduda. Aga kui keegi siin maailmas üldse teab, kuidas Pep Guardiola satsidele ära teha, siis on see Jürgen Klopp.

Klopi kuus võitu Dortmundi Borussia ja Liverpooli eesotsas 12 mängust Guardiola Müncheni Bayerni ja Man City vastu teevad temast vastavas arvestuses edukaima treeneri. Seejuures on jaanuarikuine 3:4 kaotus Anfieldil, tänasel mängupaigal, endiselt City ainus nulliring koduliigas. 

Kuidas Liverpool tookord City üle mängis? Lühidalt öeldes oli võidu võtmeid neli. Esiteks, kõrge pressing, milles oli tähtis roll tipuründajal Roberto Firminol, kelle ülesanne oli lõigata vajuv poolkaitsja Fernandinho ülesehitusest välja. See lüke sundis City't mängu äärele viima, kus ootas neid Klopi kuulus gegenpressing (kambakesti surve palliga mängijale - M.T.), mis sundis sööduvigadele või umbmäärastele pikematele passidele. 

Vastukaaluks hakkasid City keskkaitsjad ise palliga tõusma või langes Ilkay Gündogan Fernandinho kõrvale ja tekitas 4 vs 3 ülekaalu. See viib meid järgmise punktini. Liverpool valvas erilise hoolega Kevin De Bruyne'i, kes on City rünnakute aju. Kuivõrd temal oldi suurem osa mängust takjana küljes, oli City sunnitud pikemaid palle kaitsjatelt ääreründajatele mängima. See halvas nende rünnakut silmanähtavalt. Kuniks Liverpooli mehed väsisid ega jõudnud enam De Bruyne'i nii hoolega survestada.

Kevin De Bruyne'i nullimine on üks Liverpooli tähtsamaid ülesandeid. Foto: AFP/Scanpix

Muide, Liverpool lõi kõik oma neli väravat poolaegade esimeses pooles (9., 59., 61. ja 68. min), Man City aga teises (40., 84. ja 90+1. min). Juhus? Või hoopis seoses väsimusega, mis lõdvendas Liverpooli pressingut?

Kolmandaks kasutas Liverpool toona suurepäraselt ära City kaitsjate lapsikud eksimused ja neljandaks võitis edukalt teisi palle, millele nad ise rünnakul rõhusid. Lisaks välkkiiretele vasturünnakutele, milles Liverpool on planeedi üks paremaid satse. 

Kas „parkida“ või pressida?

Pole mingi saladus, et Guardiola meeskondade moto kõlab „sa ei saa skoorida, kui sul pole palli“. Näiteks City tänavune keskmine pallivaldamine Inglismaa liigas on 71,5%, mis on mäekõrguselt parim. Järgnevad Tottenham 62, Arsenal 61,5 ja Liverpool 59,6 protsendiga.

„City võib rahumeeli istuda sügaval, lükata omavahel söötu, et hoida pall vastasest eemal,“ osutab endine City ja Inglismaa koondise kaitsja Danny Mills. „See on nende lisakäik kaitses.“

Enamik nõrgemaid Inglise tiime on valinud City vastu näiliselt turvalise „bussi parkimise“ variandi ega üritagi rünnata. Kuid see on libe tee, sest Guardiola hoolealuste individuaalne kvaliteet võimaldab igasuguse kaitse varem või hiljem ribadeks rebida. Liverpooli fännid säärast passiivset taktikavalikut ilmselt kartma ei pea, sest vaevalt Klopp enda tiimi väetimaks peab.

KES KEDA? Jürgen Klopp (paremal) ja Pep Guardiola peavad kõvasti ajusid ragistama, kuidas teineteist üle mängida. Foto: AFP/Scanpix

Dilemma, kas „parkida“ või pressida, keerleb Guardiola vastaste peas juba Barcelona aegadest. Tõsi, praegu peaks olukord vähe hõlpsam olema, sest City (kesk)kaitsjad ei tunne ennast palliga nii mugavalt kui Barca omad. Niisamuti käsitseb Fernandinho palli surve all kehvemini kui tema Barca ametivend Sergio Busquets. Ehk pressingu õnnestumise tõenäosus on suurem.

Teisest küljest eristab Guardiola Barcat ja City't see, et viimane on kontrarünnakutega märksa vähem haavatavam. Katalooniast pärit treener on aastatega õppinud end selle vastu kaitsma. Kui Barcelonas tõusid nii äärekaitsjad kui ka keskpoolikud rünnakul maksimaalselt kõrgele ning tagalat jäid turvama vaid Busquets ja kaks keskkaitsjat, siis enam ta ei luba äärekaitsjatel nii uljalt otsajooneni seigelda. Selle asemel suunab ta nad väljaku keskossa, et seal pallikaotuse korral nii hõre poleks.

Too lüke on Liverpooli vastu eriti tähtis, sest trioga Firmino, Mohamed Salah ja Sadio Mane suudavad City tagumistest meestest edukalt võidu joosta vaid keskkaitsja John Stones ja äärekaitsja Kyle Walker. Lisaks on City haavatav õhus, sest tegu on Premier League'i lühima meeskonnaga.

Klopi suurim mõttekoht näib, mida teha siis, kui mehed väsivad ega jõua enam väga aktiivselt vastastele peale käia ja City saab rahulikumalt ehitama hakata. Loogiline oleks kompaktseks tõmbuda, kuid tolles 4:3 võidumängus ei saanud Liverpool sellega hakkama. Või ei tahtnudki? Eraldi küsimus on, kas panna keegi personaalselt De Bruyne'i valvama? 

Ja eriti tähelepanelikult tuleb Liverpooli kaitsjatel jälgida Leroy Sane'd ja Raheem Sterlingut, kes armastavad küljejoone lähistele hiilida ning sealt kaitseliini taha söösta. Ühesõnaga on, mille üle juurelda. Guardiola peab samal ajal nuputama, kuidas nullida Firmino, Salah ja Mane, kes on kolme peale sahistanud Liverpooli kasuks 119 mänguga 79 väravat.

Mohamed Salah (punases) on suurepärases vormis. Foto: AFP/Scanpix

Kohtumine Anfieldil algab Eesti aja järgi kell 21.45. Samal ajal alustavad oma madinat FC Barcelona ja AS Roma.