Pierce Brosnan ja Michelle Yeoh 1997. aasta filmis "Tomorrow Never Dies"Foto: AP/Scanpix
Inimesed
4. aprill 2018, 23:59

FIA presidenti saadab Eesti visiidil filmitähest elukaaslane, Bondi-tüdruk Michelle Yeoh

Rahvusvahelise Autoliidu FIA presidenti Jean Todti saadab Eesti visiidil tema filminäitlejast elukaaslane Michelle Yeoh.

Rahvusvahelise Autoliidu FIA president Jean Todt on Eestis ametlikult visiidil 5. ja 6. aprillil. Eesti visiidi raames osaleb Todt liiklusohutuse teemalisel ümarlaual ja MOMU Mootorispordi muuseumi avamisel Turbas. Lisaks on planeeritud kohtumine peaminister Jüri Ratasega.

Visiidi käigus antakse FIA presidendile ülevaade Eesti liikluse ohutumaks muutmise tegevustest, mis on ülemaailmselt ka üks FIA peamistest tegevuse eesmärkidest. Samuti tutvustatakse Eesti autospordi hetkeolukorda ning tutvutakse Eesti autospordi ajalooga ainulaadses MOMU muuseumis.

FIA President Jean Todt ja näitlejanna Michelle Yeoh 2014. aastal Berliinis Foto: TOBIAS SCHWARZ/Reuters/Scanpix

72aastane Jean Todt on autospordisõpradele tuntud ka kui endine tipptasemel kaardilugeja ning Peugeot' rallimeeskonna ja vormel-1 meeskonna Scuderia Ferrari motospordidivisjoni juht. Kaardilugejana võitis nimekas prantslane oma karjääri jooksul neli MM-rallit. Aastatel 1985-86 võitis Peugeot Todti juhtimisel nii autoralli individuaalsed kui ka tootjate maailmameistritiitlid. Aastatel 1999-2007 võitis Ferrari vormel-1 sarjas Todti käe all seitse konstruktorite ja kuus sõitjate tiitlit.

Aastal 2009 valiti Todt esimest korda Rahvusvahelise Autoliidu FIA presidendiks ning tema ametiaeg pikenes kolmandat korda veel neljaks aastaks 2017. aastal.

Pierce Brosnan ja Michelle Yeoh 1997. aasta filmis "Tomorrow Never Dies" Foto: AP/Scanpix

Todti filminäitlejast elukaaslane Michelle Yeoh on osalenud ligi 50 filmis. Eesti filmifännidele on 55aastane Yeoh tuntud eelkõige 1997. aastal linastunud Bondi-filmist "Tomorrow Never Dies" ning kolm aastat hiljem valminud kassahitist "Crouching Tiger, Hidden Dragon". Viimase eest pälvis Yeoh erinevatel filmiauhindade jagamistel seitse nominatsiooni.

Hetkel on 1997. aastal ajakirja People poolt 50 maailma ilusaima inimese hulka ja 2009. aastal 35 läbi aegade ekraanil esinenud kaunitari (ainus Aasia näitlejanna, kes sellise tunnustuse teeninud) hulka valitud Yeoh'l käsil neli filmiprojekti.

Lisaks näitlemisele on malaislanna ÜRO ülemaailmse liiklusohutuse saadik ja ÜRO arenguprogrammi hea tahte saadik.

Michelle Yeoh 2017. aastal Cannes'i filmifestivalil Foto: NIVIERE/VILLARD/SIPA/Scanpix

Michelle Yeoh osaleb Eesti visiidi ajal mõlemal päeval kõikidel üritustel koos Jena Todtiga.