PUHAS RÕÕM: Roberto Firmino (9), Mohamed Salah (11) ja Andy Robertson (26) tähistavad 1:0 väravat. Siis nad veel ei teadnud, et sõu alles algab.Foto: Simon Bellis / Sportimage via PA Images
Jalgpall
5. aprill 2018, 19:22

LIVERPOOL 3, MANCHESTER CITY 0: Pep Guardiola tulistas endale jalga (1)

13 mängu, seitse võitu, üks viik. Mitte kellelgi peale Jürgen Klopi pole isegi ligilähedast statistikat Pep Guardiola vastu ette näidata. Ainult Jose Mourinho on Guardiola neli korda selili pannud. Ja pintsak vastu Anfieldi muru lõpetas Guardiola ka kolmapäeva hilisõhtul, sest Liverpool sõitis Manchester City'st Meistrite liiga veerandfinaali avavaatuses 3:0 üle.

Kuidas see õnnestus? Lihtsalt. Klopp usaldas enda tavapäraseid mängijaid ja plaani, Guardiola mitte. Katalaan, meelel mälestus jaanuarikuisest 3:4 allajäämisest samal staadionil, valis enda arvates turvalise, kuid ebahariliku algkoosseisu.

Tuhanded kulmud kerkisid, kui nägid, et heas vormis Raheem Sterling istub pingil. Endine Liverpooli mees tegi ruumi Ilkay Gündoganile, kes platseerus Kevin De Bruyne'i paigale ja nihutas City harjumusliku rünnakute aju Sterlingu kohale paremale äärele. Saksa passiga Gündogan ja Fernandinho pidid keskvälja turvama ja Liverpooli mängulusti ning hoogsaid rünnakuid pidurdama.

Plaan oli aus, kuid selle arvelt kannatas City trump ehk mitmekülgne rünnak. Sterling on Gündoganist võrreldamatult kiirem, ettearvamatum ja armastab platsi laiaks venitada. Kuivõrd Gündogan pole suurem asi ründaja, üritas City Liverpooli pressingut murda ainiti pikkade diagonaalpallidega vasakule äärele Leroy Sane'le.

Guardiola uskus, et Liverpooli 19aastane paremkaitsja Trent Alexander-Arnold on keti nõrgim lüli, kuid reaalsuses sai temast üks enimkiidetuid mehi pärast matši. Oli ka põhjust, sest noor inglane klaaris 10 rünnakut ja tegi seitse vaheltlõiget, mõlemad olid üleplatsinäitajad.

Guardiola mõistis oma viga alles siis, kui oli juba hilja. Sterling asendas Gündogani 57. minutil, ent selleks ajaks olid Mohamed Salad (12. min), Alex Oxlade-Chamberlain (21. min) ja Sadio Mane (31. min) juba kolm palli Edersoni selja taha löönud. City haaras teisel poolajal küll territoriaalse ülekaalu, kuid kõik mängu jooksul tehtud 11 pealelööki vihisesid Loris Kariuse valvatavast väravast mööda. Kusjuures Sterling võinuks vabalt alustada ka alavormis Gabriel Jesuse, kes jäi lõpuni isoleerituks ja nähtamatuks, asemel tipus ja kehastuda valeründajaks.

Aga Sterlingu mittekasutamine polnud ainus veider otsus. Miks eelistas Guardiola vasakkaitses Danilole, Fabian Delphile ja Oleksandr Zintšenkole keskkaitsjat Aymeric Laporte'i? Jah, Laporte mängis seal ka möödunud nädalavahetusel Evertoni vastu, kuid näis juba ses kohtumises segaduses. See pidanuks olema ohumärk enne Egiptuse võluri Salah' ohjeldamist.

Ilmselt taotles Guardiola tolle lükkega Laporte'i kehastumist Vincent Kompany ja Nicolas Otamendi kõrval kolmandaks keskkaitsjaks, et võtta ära Salah lemmikruum vasak- ja keskkaitsja vahel. Ent Laporte'i õnnetuseks julgustas Klopp Alexander-Arnoldit igal võimalusel Salah'd rünnakul toetama, mis ajas prantslase sõlme ja lubas egiptlasel ikkagi hullata.

Liverpool tegi meeskonnana suurepärase etteaste, kuid oleks ülekohtune mitte eraldi esile tõsta James Milnerit, kes rassis keskväljal meeletult ja andis oma Meistrite liiga hooaja seitsmenda väravasöödu. Ent üldiselt tugines edu võistkondlikule kõrgele pressingule, mis halvas City ülesehitust ja võimaldas nii mõnegi ohtliku vasturünnaku. Paar ilmestavat arvu: Liverpooli 39 edukast taklamisest 10 ja 19 vaheltlõikest viis toimusid City väljakupoolel.

Kui miski Klopi õhtut rikkus, siis Salah kubemevigastus, mille tõsidus pole veel teada. Ning kapten Jordan Hendersoni kollane kaart, mis jätab ta korduskohtumisest eemale.

Klopp: „Alistasime maailma parima tiimi, see oli suurepärane esitus. Aga me pole veel poolfinaalis. Peame Manchesteris uuesti looma moodi tööd rügama. Praegu pole tähistamisest juttugi, räägime järgmisel nädalal uuesti.“

Guardiola mängujärgsel pressikonverentsil: „Ilmselt olen siin ruumis ainus, kes usub, et suudame poolfinaali jõuda. 90 minutit on veel minna, lähme üritama. Kui mängid vastasest märksa kehvemini, tuleb kaotust aktsepteerida. Aga praegu ma ei tunne nii. Võib-olla pärast mängu ülevaatamist ütlen, et see oli katastroof, aga praegu ma nii ei arva.“

Vigastatud Ragnar Klavan jälgis kohtumist tribüünilt.

Liverpooli fännid lõhkusid Man City bussi ja vigastasid politseinikke

Liverpooli fännid tervitasid Meistrite liiga veerandfinaaliks Anfieldile saabunud Manchester City bussi pudeli- ja muude esemete rahega. Mängijad ega ülejäänud bussis viibijad kannatada ei saanud, kuid viga said kaks politseinikku ja City sõiduvahend.

Manchester Evening Newsi teatel purunesid rünnakus bussi esiklaas ja juhiuks ning viga sai ka kere. Seetõttu pidid külalised kojusõiduks uue masina tellima.

Liverpooli klubi avaldas oma kodulehel kärmelt vabanduse. „Nende inimeste käitumine oli aktsepteerimatu ja klubi teeb ametivõimudega igakülgset koostööd, et nood inimesed identifitseerida,“ teatas Liverpool. 

Ka peatreener Jürgen Klopp vabandas pärast mängu klubi nimel. City juhendaja Pep Guardiola oli nõutu: „Tulime siia jalgpalli mängima. Ma ei mõista säärast käitumist.“ 

Tema belglastest hoolealused Vincent Kompany ja Kevin De Bruyne aga probleemi ei näinud. „Olen niisuguseid asju varemgi näinud,“ lausus De Bruyne. „Seda juhtub. Loomulikult pole tore, kui aknad purunevad. Kuni poolehoidjad ei muutu vägivaldseks ja keegi viga ei saa, on kõik korras.“

Nii Euroopa jalgpalliliit UEFA kui ka Merseyside'i politsei algatasid juhtunu kohta uurimise.

Põnevaid fakte

  • Liverpool püsib eurosarjades koduväljakul alistamatuna 15 mängu (10 võitu, 5 viiki). Viimati kaotati 2014. aasta oktoobris 0:3 Real Madridile.
  • Liverpool on 31 väravaga sel hooajal Meistrite liiga resultatiivseim sats. Ühtlasi on tegu klubi rekordiga ses sarjas (eelmine tippmark 29 pärines hooajast 2007/08).
  • Ligi viiendik (7/38) Manchester City'le tänavu löödud väravatest on tulnud Liverpoolilt.
  • Mohamed Salah on sel hooajal löönud kõikide sarjade peale 38 väravat, Euroopa viies tippliigas on enamat (39) suutnud vaid Cristiano Ronaldo.
  • City ääreründaja Raheem Sterling on seitse korda oma endise koduklubi vastu mänginud, kuid alati kuivale jäänud.
  • Viimati ei õnnestunud City'l ühtki pealelööki raamide vahele suunata 2016. aasta oktoobris.