Foto: Pixabay
Blogid
8. aprill 2018, 18:00

Mehhiko osariigid, mis on sama ohtlikud kui Afganistan (1)

„Mehhiko on nii ohtlik. Ma ei saa üldse aru, kuidas sa julged seal olla?“ teatab mulle üks kolleeg.

Jah, ma nõustun, Mehhiko on ohtlik riik. Aga oleneb, millise nurga alt vaadata.

Jaanuaris hindas USA viis Mehhiko osariiki ohtlikkuselt samale tasemele nagu Afganistan, Somaalia ja Süüria. Need osariigid on Colima, Guerrero, Michoacan, Sinaloa ja Tamaulipas. Kõik asuvad minust piisavalt kaugel.

Muide Guerrero osariigis paikneb ka populaarne turismisihtkoht Acapulco. Või noh, endine populaarne turismikoht, sest tänaseks on selleks saanud Mehhiko mõrvapealinn. Kes ei tea täpselt, kus Acapulco asub, siis on see minust mitme tuhande kilomeetri kaugusel Vaikse ookeani kaldal.

Plaanisin Acapulcot külastada üheksa aastat tagasi Mehhikos olles. Toona olid elul aga teised plaanid ja ma läksin Acapulco asemel Guatemalasse. Veeretasin hästi vaikselt mõtet, et peaks seekord ikka Acapulcos ära käima, aga õnneks tutvusin linna praeguse olukorraga. See oleks kohutav viga.

Kuna Acapulco on nüüdseks üle võetud narkobosside poolt ja toimuvad narkosõjad, siis on sealne turism kokku kukkunud. Varasemast glamuurist pole enam jälgegi.

Mehhiko kõige ohutumaks osariigiks peetakse aga Yucatani – seda, kus mina elan. Pigem ohutumad on ka kõrvalasuvad Quinatana Roo ja Campeche.

Mulle saadeti reisiblogi Facebooki kaudu hiljuti artikkel selle kohta, et Quintana Roo osariigis asuv Cancun on hetkel nii ohtlik, turistid väldivad seda ja rannad on inimtühjad. Olin sel hetkel Cancunis. Linn oli rahvast täis ning rannas oli probleem oma nurgakese leidmisel. Ma ei taha öelda, et artikkel on vale. Aga kuidas õnnestub ajakirjanikul selline informatsioon saada? Kust täpselt ta sellise maailma leidis? Kindlasti on Cancunis ohtlikke kohti ja sinna lihtsalt ei tasu tikkuda.

Juhtusin Belize’is rääkima ühe itaallasega, kes jagas minuga põnevast infokildu. Väidetavalt on Merida (minust tunni kaugusel, kus ma käin vabal päeval asju ajamas) Mehhiko kõige ohutum linn ja seda põhjusel, et seal elavad paljud narkobossid. Nad ei taha enda kodulinna vägivaldseks teha. Loodame, et nii jääbki.

Küsisin selle kohta Oscarilt, ühelt organisatsiooni liikmelt. Ta muigas ja ütles, et see on linnalegend. Ta ei oska seda kinnitada ega ümber lükata. Küll aga lisas ta: „Seal võid kell kaks öösel ka ringi kõndida, ilma et sinuga midagi juhtuks.“

Täpsustasin, kas ta räägib Meridast või minu kodukülast Sanahcatist. „Meridast muidugi! Sanahcatis võid sa, uks lahti, ka magada! Keegi ei tee sulle mitte midagi!“

Hoia end minu reisiseiklustega kursis ka Facebookis!