Heiki Nabi (paremal) tõusis kodusel Palusalu mälestusvõistlusel poodiumi madalaimale astmele.Foto: Tiina Kõrtsini
Maadlus
9. aprill 2018, 00:07

Nagu esimene hooaeg! Nabi eksperimenteerib kõigest väest

Kahekordne kreeka-rooma maadluse maailmameister Heiki Nabi on märkamatult saanud 32aastaseks ja uus aastaring saab täis juba juuni alguses. Medalikonkurentsis püsimiseks peab hiidlane uusi võtteid katsetama ja käesolev hooaeg ongi senisest erinev.

Uuendus nr. 1. Nabi jätab kevadise Euroopa tšempionaadi vahele ja keskendub oktoobris Budapestis toimuvale MMile.

„Tükk aega kripeldas, mida EMiga teha. Usun, et see on närvidele ka hea, et ma ei pea mõtlema, et kohe tuleb kuu aja pärast tiitlivõistlus ja vormi pärast muretsema. Tahan seekord MMiks rahulikumalt ja pikemalt valmistuda. Kaks tippu aastas… tunnen, et olen seda iga kord teinud. Miks mitte proovida seekord ainult ühte tiitlivõistlust,“ lausus Nabi pärast Kalevi spordihallis peetud Kristjan Palusalu mälestusvõistluste kolmandat kohta.

Raskekaalus (-130 kg) kaasa tegev eestlane võitis Tallinnas kaks matši ja kaotas ühe. Rumeenlase Alin Alexuci ja Saksamaa esindaja Jello Krahmeri vastu tal suuri probleeme ei tekkinud, aga venelasele Vitali Šurile jäi ta alla 3:5.

„Tiitleid ja medaleid on minul rohkem, et ka Šur on medalimeeste tasemel. Venemaa esimene-teine number on alati tugev. Aga tema läheb EMile ja on minust paremas seisus. Praegu oleks tema võitmine väga magus olnud,“ sõnas Nabi.

Uuendus nr 2. Füüsilise ettevalmistuse osas annab Nabile näpunäiteid Aleksander Jairuse asemel kanadalane Charles Poliquin (57). Kaheksa raamatut kirjutanud ja paljusid NFLi ja NHLi pallureid aidanud Poliquin suhtleb Nabiga läbi interneti. Tõsi, septembris tuleb tunnustatud treener paariks nädalaks Eestisse.

„Ta saadab mulle kavad ja mina tõlgin need ära. Viin end kurssi, kuidas harjutused käivad. Kui ei tea, küsin muidugi üle. Siis lähen trenni ja hakkan tegema, nii lihtne see ongi. Mingit vahemeest jõusaalis ei ole ja mulle nii sobibki,“ selgitas Nabi.

Et tema maadlustreener Igor Bugai inglise keelt ei räägi, arutleb maadleja jõusaalikavade üle pigem bikiinifitnessiga tegeleva abikaasa Egle Eller-Nabiga, kes olümpiahõbedale Poliquini tutvustaski.

Nabi sõnul on kanadalase kavad huvitavad ja kurnavad, aga täpset pilti oma füüsilisest seisust tal praegu pole. „Ma pole veel teste teinud, aga vähemalt üks edusamm on. Reeglina on inimestel üks käsi tugevam kui teine. Näiteks rinnalt surumise puhul vajub nõrgem käsi natuke ära. Katsume nõrgemat poolt järgi aidata, sest siis väheneb vigastusteoht ja võime maksimaalselt pingutada on suurem.“

Muide, just Poliquin oli see, kes Nabile EMist loobumist soovitas.

Uuendus nr 3. Jälle uued reeglid! Viimased täiendused viidi määrusteraamatusse sisse möödunud nädala alguses. Raskekaalumaadlejate jaoks on tähtsaim parteri naasmine. Lahti seletatult - pärast hoiatusi pannakse passiivsem osapool käpuli matile ja teine maadleja üritab temalt kohtuniku märguande peale tagant kinni haarata ja võtet sooritada.

„Jah, reegleid muudetakse tihti, aga minu töö on nendega kohaneda. Kaotus Šurile näitas, et parteri kaitse on mul praegu nõrk. Ega püstimaadluses ka erilist kindlust pole. Ja kui püstimaadlus on nõrk, siis ei panda vastast parterisse.

Uuesti peaks Nabi võistlusolukorras nägema juunis Gruusias. Ainsana eestlasena jättis Palusalu turniiril võidu koju vabamaadleja Aimar Andruse (-97 kg).