Kevin Pangos tüürib peatreener Šarunas Jasikeviciuse parema käena Žalgirise rünnakuid.Foto: SIPA / SCANPIX
Korvpall
9. aprill 2018, 00:10

Ville Arike | Miks Žalgiris südameid võidab (1)

Korvpalli Euroliigas lõppes reede hilisõhtul põhiturniir ning järgmisel nädalal alustatakse veerandfinaalidega. Tänavuse hooaja üks võitja on juba selge: Kaunase Žalgiris.

Läheb Leedu esiklubil edasi, kuidas läheb, põhihooaja kuues koht on kõva sõna. Veelgi vägevam on aga asjaolu, kuidas meeskond on võitnud üha enam südameid nii oma riigis kui kindlasti ka väljaspool seda.

Öeldakse, et rahvas tahab võite. Tahab küll, aga mitte ainult. Mõnigi Euroliiga tippsats ei esine kodus sugugi (alati) täissaalile. Kaunases tekkis aga ühest hetkest olukord, kus kas vähem või kauem aega enne mängu oli hall välja müüdud. Põhiturniiri viimane kodumäng CSKAga laias laastus kuu aega varem.

Enne toda kohtumist lausus mõnigi kahetsusega: tore, et Žalgiris jõudis play-off'i, aga ega kaheksandast kohast paremat saada ja veerandfinaalis nagunii CSKA vastu lootust pole. Kuid nagu teame, vastas meeskond publiku lojaalsusele fantastilise võiduga CSKA üle. Ning see polnud veel kõik.

Kui alustati viimase vooru kohtumist teise hiiu, Pireuses sealse Olympiacose vastu, oli selge, et pole enam võimalik kuuendast kohast kõrgemale tõusta ega allapoole langeda. Mõnigi treener võtnuks mängu võtta rahulikumalt, andnuks pingiotsal istuvatele noortele meestele rohkem mänguaega. Kuid Leedu klubi loots Šarunas Jasikevicius läks täispanga peale ka pärast 15 punktiga kaotatud avaveerandit. Ning tulemuseks lisaaja lõpusekunditel saadud ülimagus võit!

Veerandfinaalis ei mängi Žalgiris mitte CSKA, vaid... Olympiacosega, kelle vastu juhitakse sel hooajal nüüd 2:0! Jah, juba enne reedest mängu teati, et kaotuse korral tullakse kindlasti ja võidu korral suure tõenäosusega Pireusse tagasi. Psühholoogia maksab spordis väga palju. Žalgiris on niigi vaimult üha tugevamaks muutunud, aga Jasikevicius tugevdas seda nüüd veelgi. Ning pani omakorda ilmselt kreeklaste jala natuke rohkem värisema.

Kogu see pusle kokku annabki tervikliku ja ilusa pildi, miks Žalgiris võidab üha enam südameid. See juhtub siis, kui teed asju südamega. Pealtvaataja pole loll, ta tunnetab selle ära. Ning tuleb mängule kaasa elama ka siis, kui eelmine on kaotatud.

Ta teab, et spordis pole võidugarantiid. Ta teab, et Euroliiga ühe väiksema eelarvega klubi Žalgiris on niigi ennast ületanud. Ta naudib meeskonna mängutarkust - mida Jasikevicius suutis omal ajal mängijana, on ta suutnud edasi anda ka hoolealustele. 18 võitu 30st ei saa saada juhuslikult.

Usun, et tuleb vähemalt kolm väga põnevat veerandfinaalseeriat (peale Olympiacos - Žalgirise ka Panathinaikos - Real ja Fenerbahce - Baskonia). CSKA aga juhib sel hooajal Himki vastu 4:0, on võitnud kõik mängud keskmiselt 15 punktiga ning suurt laatsaretti arvestades on raske näha, kuidas Moskva oblasti klubi suudaks suurele naabrile vastu hakata.