Katrin LustFoto: LAURA OKS
Blogid
10. aprill 2018, 08:25

KATRIN LUSTI BLOGI | Miks on vaja inkassofirmadele riiklikku järelvalvet? (74)

"Kuuuurija" saate tarvis uurisin hiljaaegu inkassofirmade tegevust. Õigupoolest pöördusid minu poole inimesed, kellele on esitatud valesid ja suisa seadusevastaseid võlanõudeid. Näiteks viimases ,,Kuuuurija'' saateski oli juttu noorest naisest, kelle 500-eurone parkimistrahv moondus inkassofirmas 10 000 euro suuruseks võlanõudeks. 

Mida annaks meile riiklik järelvalve inkassofirmade üle? 

Esiteks seda, et tavalised inimesed, kes ei orienteeru hästi seadustes ega tea, kui suured võivad olla võla sissenõudmiskulud, viivised ja millal tegelikult on nõue aegunud, mida sisse nõutakse, saaksid kaitset. 

Teiseks peaksid kõik inkassofirmad olema tegevusloaga ja seda selleks, et kui inkassofirma saadab kliendile võlanõude, siis on ta kohustatud järgima täpset seadust. 

Minu jaoks on uskumatu, et väga paljud eestlased ei tea täna näiteks seda, et 500-eurose nõude puhul võib inkassofirma võlgnikult küsida vaid 30 eurot ja 1000-eurose nõude puhul on see piir 50 eurot. 

Või seda, et üldiselt võlanõuded aeguvad kolme aastaga ja kui on kohtuotsus, siis kümne aastaga. 

Erinevaid juriidilisi nüansse on siin palju, aga kui inkassofirmade üle eksisteeriks riiklik järelvalve ja Eestis lubataks tegutseda ainult litsentseeritud inkassofirmadel, siis sellised "kalastusjuhtumid" (kui kahetsusväärselt proovitakse kliendilt sisse nõuda arusaamatuid summasid) jääksid momentaalselt ära. 

Kindlasti peaksid olema tegevusloaga inkassofirmad, mis nõuavad sisse võlgasid eraisikutelt. 

2016. aastast on muide kõik laenukontorid Eestis tegevusloaga ja finantsinspektsiooni järelvalve all. Loodan, et seadusandja leiab võimaluse ka inkassofirmade turgu korrastada, sest inimesi, kes kannatavad ebaseadusliku inkassofirmade tegevuse all, on meil praegu kahetsusväärselt palju.