KOLJAT ON ALISTATUD! Taaveti rollis Roma otsustava torke autor Konstantinos Manolas (esiplaanil käed laiali).Foto: Reuters/Scanpix
Meistrite liiga
11. aprill 2018, 22:03

Õhtuleht meenutab AS Roma uskumatu tagasituleku valguses teisi imelisi Meistrite liiga vutilahinguid.

Viis hetke ajaloost, kui võimatu osutus reaalsuseks

Üleeile hilisõhtul leidsid oma lahenduse pooled Meistrite liiga veerandfinaalpaaridest. Kvartetist Barcelona, Manchester City, AS Roma ja Liverpool jäid alles vaid kaks viimast. Duo, mis enne eilset ebatõenäoline tundus. 

Nii Liverpoolil kui ka Barcelonal oli avamängust kaasas (mööndustega) kolmeväravaline edu. Jürgen Kloppi hoolealused jäid City vastu küll teisel minutil kaotusseisu, kuid suutsid teisel poolajal kontrarünnakutest 2:1 võidu napsata.

Üheksa minutit enne mängu lõppu said hõisata ka eestlased, sest vahetusest sekkus Ragnar Klavan. Kõigest paarkümmend sekundit hiljem vahetas enamik jalkafänne aga telekanalit, asendades sinimustvalged prillid lihtsalt vutiomade vastu. 

Õhtu teises kohtumises oli Roma Barcelona põlvili surunud. Kataloonia tiimi võrku, kellel oli all 4:1 eduseis, oli just virutatud kolmas nahkkera. Viiekordse Euroopa parima vutiklubi südamesse tegi otsustava torke Konstantinos Manolas.

Lõpuvile kõlades sattus pöördesse kogu Stadio Olimpico - mängijad, fännid, isegi telekommentaatorid. Võlgu ei jäänud ka Roma ametlik Twitteri konto, kes heas mõttes lolliks läks. Nende armastatud klubi jõudis 38aastase vahe järel taas Euroopas nelja sekka.

Monaco – Madridi Real, 2003-04 veerandfinaal, 1. mäng 2:4, 2. mäng 3:1. 

Hispaania kuninglik klubi oli kõigest kaks aastat tagasi võitnud oma üheksanda Meistrite liiga trofee. Avamäng Madridis kulges toona muretult, sest Ivan Helguera, Zinedine Zidane’i, Luis Figo ja Ronaldo väravatest purustati Monaco 4:2.

Kümnenda tiitli unistus suurenes veelgi, kui Raul nad kordusmängus 1:0 ette viis, kuid siis hakkas Monaco sõu. Realist endast laenul viibinud Fernando Morientese üks ning hiljem Barcelona värvides pikalt Madridi kimbutanud Ludovic Giuly kaks tabamust tähendas, et võõrsil väravatega edenes järgmisesse ringi just Prantsusmaa klubi. Madridi La Decima unistus jäi ootele veel kümneks aastaks.

Kahe mängu kokkuvõte:

Deportivo La Coruna – AC Milan, 2003-04 veerandfinaal, 1. mäng 1:4, 2. mäng 4:0

2000. aasta Hispaania meister alustas seitsmekordse Euroopa parima vutitiimi vastu hästi, minnes San Sirol 1:0 juhtima. Seejärel hävitas Milan sisuliselt kaheksa minutiga nende eurohooaja – Kaka, Andrei Ševtšenko ning Andrea Pirlo sepistasid kärmelt avavaatuse lõppskooriks 4:1, kuid see oli vaid etenduse esimene pool.

Avamängu kokkuvõte:
Kaks nädalat hiljem tegid Javier Irureta hoolealused midagi uskumatut, pannes Estadio Riazorile mahtunud 29000 inimest neljal korral õhku ahmima. Walter Pandiani, Juan Carlos Valeroni, Albert Luque ning Frani tabamused aitasid toona nelja parema sekka just Galicia piirkonna suuruselt teise linna vutisatsi.

Kordusmängu kokkuvõte:

Barcelona – Pariisi Saint-Germain, 2016-17 kaheksandikfinaal, 1. mäng 0:4, 2. mäng 6:1

Meeskond, kes on tosina aasta jooksul Meistrite liiga karika neljal korral pea kohale tõstnud, peab olema favoriit iga kohtumise eel. Nii oli ka mullu, kui Kataloonia suurklubi Katari rahašeikide vastu asus. Ometi pidi Barcelona pärast avamängu tänama puurilukku Marc-Andre ter Stegenit, et too oma selja tagant vaid neli palli välja pidi noppima. Uskumatu! Kuid veel müstilisem seisis alles ees.

Avamängu kokkuvõte:

Lionel Messi ja co jõudsid 50 minutiga vahe minimaalseks mängida, enne kui Edinson Cavani tabamus neilt taas kolme väravat nõudis. Jätkuvalt tagasitulekut noolinud Barcelona sai dramaatilisel moel siiski oma tahtmise. Maagilise seitsme minutiga - Neymari 88. ja 90+1. ning Sergi Roberto 90+5. väravad - kirjutati ennast vutifolkloori ajalukku ning hullunud fännid panid tantsima ka Nou Campi läheduses olnud seismogrammid.

Kordusmängu kokkuvõte:

Liverpool – AC Milan, 2004-05 finaal, poolaeg 0:3, normaalaeg 3:3 (penaltitega 3:2)

Biitlite sünnilinnaklubi auhinnakapis on küll neli Euroopa Karika trofeed, kuid vaid üks Meistrite liiga tiitel. Ometi võib see üks üle kaaluda kogu varasema kvarteti. Liverpool jäi Türgi pealinnas toimunud finaalis tagaajaja rolli juba 1. minutil ning poolajaks vaatas neile tabloolt vastu 0:3 kaotusseis.

Liverpooli tagasitulek, mida tuntakse „Istanbuli Ime” nime all, sai alguse 54. minutil. Vundamendi sellele ladus klubi kauane kapten Steven Gerrard, kelle peatabamusele järgnes kaks minutit hiljem Vladimir Smiceri raketikuul, mis õõnestas teel väravavõrku ka kaasmaalase Milan Baroši kõhu. Sarikameistriks osutus Xabi Alonso, kes heastas varbasirutusega oma esiti tõrjutud penalti. Viimase katusekruvi kinnitas mängujärgses penaltiseerias aga kollkipper Jerzy Dudek, kes tõrjus väravajoonel keksides kaks vastaste penaltit.

Mängu kokkuvõte:
Jerzy Dudeki penaltitõrjed aitasid Liverpooli 2005. aastal Meistrite liiga triumfini. Foto: Twitter / @footballmanics

***

Meistrite liiga

Liverpool – Manchester City, 2:1 (kokkuvõttes 5:1). 

56. Salah, 77. Firmino – 2. Gabriel Jesus


Roma – Barcelona, 3:0 (kokkuvõttes 4:4, Roma pääses edasi tänu võõrsil väravale) 

6. Džeko, 58. (pen) De Rossi, 82. Manolas