Joel Juht.Foto: Erakogu
Spordivaria
13. aprill 2018, 12:29

Eestlane riskib maailma raskeimal ultrajooksul eluga (4)

Teadaolevalt esimese eestlasena osaleb Joel Juht maailma raskeimal extreme-race'il Montane Yukon Arctic Ultra, mis leiab aset 2019. aasta veebruaris Põhja-Kanadas.

Tegemist on ühe raskeimate tingimustega ultrajooksuga, kus osalejatel tuleb võidelda ekstreemsete ilmastikuoludega. Jäine ja lumine rada, mäeahelikud, jäätunud jõed ja ettearvamatud liustikud panevad Yukoni –50kraadisel südatalvel proovile igasugused inimvõimete piirid.

Montane Yukon Arctic Ultrat on kirjeldatud kui tõelist ellujäämiskursust, kus 13 päevaga tuleb läbida 690 km – see on katsumus, mis paneb proovile iga võistleja vastupidavuse, julguse ja reageerimisoskuse ning sunnib seisma silmitsi oma suurimate hirmudega. Ultrajooksul saab osaleda kolmel erineval distantsil ning valida, kas läbida rada mägirattaga, suuskadega või jalgsi.

Joel Juht on harrastussportlane, ettevõtja, Eesti suurima tänavatantsukooli asutaja ja koreograaf. Viimased 15 aastat on ta panustanud aktiivselt aega noorte arendamisse ning sundinud oma keha ja vaimu õppima midagi uut, et mitte jääda mugavustsooni. Sport ja üleüldine liikumine on alati olnud tema elus olulisel kohal, kuid just sport on õpetanud talle distsipliini ja muutnud otsustamise rasketel hetkedel kergemaks.

Möödunud kevadel läbis Juht esimese katsumusena Sahara kõrbeliivas 247 km distantsiga ultrajooksu Marathon Des Sables 32. Teiseks väljakutseks oli edukas osalemine Eesti meistrivõistlustel golfis, kus kolmekuuse staažiga golfarina langetas ta taseme HCP 14-le. Nüüd võtab Juht ette kolmanda katsumuse.

Tema pöörased ettevõtmised on alati läbi põimitud heategevusega. Möödunud aasta Sahara kõrbejooksuga kogus ta toetust Siimusti Metsatarekese lastekodu tervisepargile, mis hiljuti ka avati. Nüüd on Joeli eesmärk rajada sarnased pargid üle kogu Eesti.

Ettevalmistus maailma raskeimaks ultrajooksuks on kestnud juba paar kuud ning sündmuse alguseni on jäänud ligikaudu 300 päeva.