Viimati krooniti Danis Zaripov KHLi tšempioniks 2016. aastal.Foto: Sputnik / Scanpix
Jäähoki
13. aprill 2018, 16:29

Putini varustaja murdis dopingupatust priiks ja mängib Gagarini karikale

Mullu mais ähvardas hokitähe Danis Zaripovi karjääri tohutu tagasilöök: tema dopinguproovist leiti keelatud ainete kasutamise jääke ja mehele määrati kaks aastat kestev võistluskeeld. Tuvastati nii sooritust parandavate kui ka maskeerivate ainete kasutamise jälgi.

Tatarlane ei jätnud aga jonni, vaid pöördus paljude saatusekaaslaste eeskujul Rahvusvahelise Spordiarbitraaži (CAS) poole, kus tema karistust vähendati poole aastani. Hokimees tõestas, et ei kasutanud dopingut teadlikult. Kusjuures Põhja-Ameerika hokiliiga ehk NHLiga oleks ta saanud liituda ka kohe pärast skandaali, sest sealsed dopingureeglid erinevad ülejäänud maailma omadest. Ometi jäi Zaripov truuks Kaasani Ak Barsile, kellega leping oli juba sõlmitud.

Siiski ei lasknud äsja 37aastaseks saanud vanameister ajal raisku minna ja ta sai rohkem tegeleda oma ettevõttega, mis toodab Tatarimaal rahvusvahelisel tasemel hokikeppe. Teiste seas kasutab Zaripovi firma toodangut ka Venemaa president Vladimir Putin, kes on "Zaryad'i" hokikepiga mänginud meie idanaabrite oma NHLis ehk amatööride ja vanameistrite ööliigas.

"Olen igati rahul, sest meie firma kasvab pidevalt. Oleme jõudnud kvaliteedini, mis sobib ka tippmängijatele. Tehtud töö on toonud palju positiivset tagasisidet," ütles äsja dopingukaristusest vabanenud Zaripov eelmise aasta lõpus Venemaa meediale. 

Pooleaastase dopingukaristuse järel liitus tatarlane novembris taas Venemaa tippmeeskonna Ak Barsiga, kellega nüüd suuri tegusid korda saadetatske.

KHLi play-off'i avaringis alistasid Zaripov ja Ak Bars mängudega 4:1 Habarovski Amuri, seejärel oldi sama seisuga üle dopingupatuse Venemaa koondislase endisest tiimist Magnitogorski Metallurgist. Konverentsi finaalis tehti juba ülikindlalt 4:0 tuul alla Tšeljabinski Traktorile. 

Finaalseeria Ak Barsi ja Moskva CSKA vahel algab juba laupäeval, Juri Gagarini nime kandva karika võitmiseks peab vastase alistama neljas matšis.

Tšeljabinskis sündinud Zaripov on suurema osa karjäärist, tervelt tosin aastat kaitsnud Kaasani Ak Barsi värve, kuid 2013. aasta suvel siirdus ta Metallurgi. KHLi võitjale kuuluva Gagarini karika on ta pea kohale tõstnud koguni neljal korral (2009, 2010, 2014, 2016). Venemaa koondise ridades on Zaripov kroonitud kolmekordseks maailmameistriks.

Mullu talvel nägi Zaripovi oskusi ka Eesti hokipublik, kui Metallurg kaotas Tondiraba jäähallis Riia Dinamole 3:4.