RONALDO VÕI RAKU? On suur tõenäosus, et üks kahest mängib augusti keskel Lillekülas UEFA superkarika peale. Oodatud matši staadionil nautimiseks on vaja aga peale raha ka õnne. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/OSCAR DEL POZO
Jalgpall
15. aprill 2018, 18:30

Põhjalik ülevaade: millal piletid müüki tulevad ja palju nad maksavad? 

TÜHJAD PIHUD! Paljud soovijad jäävad augustis Tallinnas toimuva UEFA superkarikafinaali pääsmetest ilma (5)

Madridi Reali rüüs Ronaldo tuleb Tallinna!? Või Liverpooli särgis Klavan? Võimalus on. Meistrite liiga tšempion ning Euroopa liiga võitja ristavad 15. augustil Lillekülas piigid. Õhtuleht toob suurest jalgpallikohtumisest välja tähtsamad infokillud.

1. Kes Lillekülas mängivad?

See sugugi mitte pisiasi selgub 26. mai õhtuks, kui Kiievis on kõlanud Meistrite liiga finaali lõpuvile. Euroopa liiga tiitlimatš pallitakse kümme päeva varem Lyonis. Assortii võimalikest paladest on magusast magusaim: Müncheni Bayern, Madridi Real, Roma ja Liverpool maailmajao tugevaimast sarjast; kvartetist Salzburg, Marseille, Londoni Arsenal ning Madridi Atletico selgub Euroopa liiga esindaja.

RONALDO VÕI RAKU? On suur tõenäosus, et üks kahest mängib augusti keskel Lillekülas UEFA superkarika peale. Oodatud matši staadionil nautimiseks on vaja aga peale raha ka õnne. Foto: Scanpix/REUTERS/Phil Noble

2.  Ma tahan pileteid! Kohe! Kust saab?!

Alustuseks tuleb veidi oma hobuseid hoida. Kuigi huvi on juba praegugi metsikult suur, alustatakse piletimüügiga alles 5. juunil Euroopa jalgpalliliidu UEFA kodulehel. Pääsmete soetamisel tuleb abiks hea semusuhe fortuunaga. Nimelt tuleb esiti veebis oma piletisoov registreerida ning seejärel pöidlad pihku pista, et pilet just sinu sülle kukub.

Kahjuks pole see võimalus just kõige suurem. Vabamüüki tuleb umbes 8000-9000 piletit, ülejäänud staadioni täidavad mõlema meeskonna poolehoidjad, ajakirjanikud ning igasugused tähtsad tegelinskid. Uuenduskuuri läbinud A. Le Coq Arena mahutab finaaliks veidi alla 15 000 inimese. Mullu Skopjes toimunud superkarikamängu piletitele kandideeris 130 000 huvilist, staadionile pääses lõpuks koos kõigi asjapulkadega 30 000 hinge. Väikseimgi matemaatikataip aitab mõista, et tõenäosus on väike.

3. Ma tean, et mul veab. Palju pilet maksab?  

Täpselt veel ei tea! UEFA kinnitab hinnad  mai lõpus või juuni alguses. Mullu Skopjes tuli kukrut kergendada 15-50 euro võrra, üleeelmisel aastal Trondheimis jäid hinnad vahemikku 50-150 eurot. Ilmselt tuleb A. Le Coq Arenale pääsemiseks tühjendada krediitkaarti umbes sama palju kui norralased ning pole imestada, kui kõige odavamad piletid väikese hüppe teevad. Pealegi – kõige soodsamad pääsmed on nn piiratud nähtavusega. Ehk uhkelt seisab ees näiteks post, varumeestepink või midagi muud, mis vaatele karuteene teeb.

4. Mul ei vedanudki. Olen kurb. Mis nüüd?

Kuigi kõik staadionile ei pääse, on üsna kerge superkarika atmosfääriga sõprust luua. 20. juulist – 12. augustini on superkarikas ning Meistrite ja Euroopa liiga trofeed Maarjamaa ringreisil ning jõuavad meistriliiga kohtumiste raames Tallinnasse, Tartusse, Narva, Paidesse, Kuressaarde, Pärnusse ja Viljandisse. Suure retke avaüritusel saab ilmselt näha ka üht endist maailmakuulsat jalgpallistaari, kelle auhinnakappi kuuluvad nii Meistrite liiga kui ka superkarika võit.

14. ja 15. augustil on Tallinnas Vabaduse väljakul avatud fännitsoon. Sealgi saab karikaid uudistada ning muudki teha. Kas pealinna peaväljakul ka vutimatši ühisvaatamine toimub, on hetkel veel lahtine.

5. Kuhu kulus viis miljonit eurot?!

Augustis peetav kohtumine ajendas valitsust 2016. aasta riigieelarvest eraldama viis miljonit eurot 2001. aastal avatud Lilleküla staadioni lõplikuks valmisehitamiseks. Mis selle raha eest tehti?

Suuremateks väljaminekuteks olid põhjatribüüni katuse, 5. korruse tribüünide ning 0 korruse otsatribüünide ehitamine. Värske ilme said VIP- ja meediaala ning riietusruumid. Ilmastikukindlaks ehitati kolmas ja neljas korrus. Paranes helisüsteem, osteti pöördväravad ning kaks videoekraani. Suurenes ratastoolikohtade arv ning ehitati kolm lifti. Lisaks on nüüdsest A. Le Coq Arenal tehniline võimekus pakkuda spetsiaalselt mängu kirjeldavat kommentaari nägemispuudega inimestele. Lähikuudel avatakse staadionil ka toitlustusasutus.

Vabatahtlikuks pürgiv Mika Keränen: minu rahakott ei ole nii paks, et käia mujal tippmänge vaatamas

Kel soov ürituse korraldamist eriti lähedalt kaeda, võib proovida vabatahtliku ametit. Oma kandidatuuri on üles seadnud ka lastekirjanik Mika Keränen. Õhtulehega vesteldes on ta Londonis, kuid leiab paar minutit põhjendamiseks, miks ta vabatahtlikuks saada soovib.

Mika Keränen. Foto: Alar Truu

„Minu rahakott ei ole nii paks, et käia mööda maailma tippmänge vaatamas,“ ütleb ta. „Käisin just Londonis Arsenali mängu vaatamas! Pilet oli neli naela ja Arsenali U23 mängis Villareali vastu. Mina kandideerisin seepärast, et see on väga eriline võimalus näha oma silmaga, mis nägu ja tegu on maailma tipptasemel jalgpallurid. Arvestan sellega, et ma tegelikult mängu ei näe ja vaatan seda pärast järele, aga tahan melust osa võtta. Ma kavatsen 90 minutit sellest mängust naeratada ja olla rõõmus, ja muidugi enne mängu 90 minutit ja pärast ka! Et kõik, kes Eestisse tuleksid, saaksid aru, et kui ilm on s*tt, siis inimesed on ikka shiny happy people (säravad õnnelikud inimesed – toim.).

Vabatahtlikuks saab registreerida aprilli lõpuni jalgpalliliidu kodulehel.

Superkarikas numbrites

1. korda kasutatakse Eestis vutimängul väravajoonetehnoloogiat, mis sätitakse staadionile üles lähikuudel. Tegemist on siiski ühekordse projektiga, pärast mängu pakitakse kullisilmad taas kokku.

~20 kaameraga toodetakse otsepilti.

~30 ülekandejaama saabub teleülekandeid tegema.

~100 riigis näeb kohtumist otseülekandena.

140 vabatahtlikku annab superkarikale oma panuse.

148 kohta on pressitribüünil kirjutavatele ajakirjanikele.

192 kohta on pressitribüünil tele- ning raadiokommentaatoritele.

~300 rahvatantsijat esineb ürituse avatseremoonial, mis on 6-8 minutit pikk.

~600 istekohta on mänguks suurendatava pressitribüüni tõttu staadionil vähem.

3000 inimest korraldab üritust, neist umbes 2000 on Eestist.

~50 miljonit inimest naudib matši televiisori vahendusel.

11 eelmist UEFA superkarikafinaali

Madridi Reali kapten Sergio Ramos mullu Skopjes võidukarikaga. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Dimitar DILKOFF

2017, Skopjes         Madridi Real – Manchester United 2:1
2016, Trondheimis Madridi Real – Sevilla 3:2 (la)
2015, Tbilisis         Barcelona – Sevilla 5:4 (la)
2014, Cardiffis       Madridi Real – Sevilla 2:0
2013, Prahas          Müncheni Bayern – Chelsea 2:2 (pen 5:4)
2012, Monacos      Madridi Atletico – Chelsea 4:1
2011, Monacos      Barcelona – Porto 2:0
2010, Monacos      Madridi Atletico – Milano Inter 2:0
2009, Monacos      Barcelona – Donetski Šahtjor 1:0 (la)
2008, Monacos      Peterburi Zeniit – Manchester United 2:1
2007, Monacos      AC Milan – Sevilla 3:1