FCI Levadia - FC FloraFoto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
14. aprill 2018, 17:52

7 VÕTIT | Pressing nullis Gruusia võluri, Levadia - Flora 2:1 + GALERII

Eesti jalgpallimeistrivõistluste avaringi eelviimases kohtumises alistas FC Levadia tiitlikaitsja FC Flora tulemusega 2:1 (37. Nikita Andrejev, 61. Muamer Svraka - 50. min pen Zakaria Beglarišvili). Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas kohtumise saatuse?
Levadia kõrge ja agressiivne pressing. Aleksandar Rogic saatis oma mehed platsile selge suunitlusega lõhkuda Flora rünnakute ülesehitus juba vundamendi valamise faasis ehk kaitseliinis. Ja see õnnestus. Nikita Andrejev, Roman Debelko ja teised rohesärgid rügasid vastase väljaku poolel pallita kui loomad ja sundisid nii Flora väravavahti Mait Toomi kui ka kaitsjaid enamasti pikka palli mängima.

Äärtele või keskväljale võitluse peale pandud pallid olid enamasti aga Levadia meestele hõlpsaks saagiks, sest nad on suuremad ja jõulisemad. Seega oli suuresti positsioonirünnakutele rõhuva Flora mäng halvatud. Nende keskväljatrio Aleksandr Dmitrijev, Markus Poom ja Zakaria Belgarišvili sai harva kontrollitud puuteid teha.

Seetõttu tiitlikaitsja ainsaks relvaks kujunenud Frank Liivaku kiirus oli küll ohtlik, ent mitte surmav. Ega dikteerinud Levadialgi lõpmatuseni häid šansse polnud, kuid piisas Flora kaitsjatel paar korda valvsus kaotada, kui oligi kaks tükki taga. 1:0 tabamuse puhul tuleb muidugi kiita ka Mark Oliver Roosnupu hüva söötu ja Andrejevi kiiret lööki. 2:1 värava puhul Markus Jürgensoni ideaalset tsenderdust.

FC Flora fännid süütasid traditsiooniliselt 12. minutil pürotehnika. Foto: Tiina Kõrtsini

2. Milles seisneb Levadia ründaja Roman Debelko headus?
Veebruari keskel Lvivi Karpatõst Levadiasse siirdunud 24aastane ukrainlane ei tunne mõistet "kohanemisaeg". Ta tuli, nägi, lammutas ja ammutas märtsikuu liiga parima mängija tiitli.

Senine statistika: seitse väravat, kaks söötu. InStati põhjal on tegu selgelt liiga parima ründajaga (indeks 256, Rimo Hundil järgmisena 243). Seejuures mängis ta Pärnu Vapruse, Kuressaare ja Tartu Tammeka vastu vaid ühe poolaja.

Niisiis, tema trumbid. Senise hooaja põhjal on silma jäänud hea avanemine, positsioonivalik, korralik realiseerimine ja jõulisus. Tõsi, täna ta millegi imelisega silma ei paistnud, kuid pisut hirmutas Flora noori kaitsjaid oma kohaloleku ja liikumistega ikkagi.

3. Kuidas sai Levadia hakkama Zakaria Beglarišvili ohjeldamisega?
Suurepäraselt. Kaheksandat hooaega Florat esindav grusiin jätkab tänavu sealt, kus sügisel pooleli jäi. See tähendab, tegu on jätkuvalt tiitlikaitsja rünnakute ajuga, mida ilmestavad neli väravat, seitse resultatiivset söötu (liiga parim näitaja) ja Dmitri Kruglovi järel liiga paremuselt teine InStati indeks (258, enne seda vooru).

Kes tahab Flora vastu tulemust, peab Beglarišvili kasuteguri viima miinimumini. Ja see õnnestus Levadial täna suurepäraselt. Juri Tkatšuk ja Muamer Svraka valvasid Gruusia võlurit hoolega nagu lohe printsessi. Vähemalt sama tähtis roll oli Beglarišvili nullimisel Levadia ründajatel ja äärtel, kes survestasid edukalt Flora kaitsjaid ning panid sööduliinid Zakale kinni.

Nii juhtuski, et esimese 15 minuti jooksul tegi grusiin täpselt ühe pallipuute (mänguvahend löödi vastu teda). Lõppeks oli palli armastava mehe jaoks terve kohtumine üks suur agoonia, sest nahkkera jõudis temani harjumuspäratult harva, mistap ei leidnudki ta õiget mängurütmi ega saanud oma maagiat teha. Ainus helge moment oli penalti realiseerimine. Viimastel minutitel suutis Zaka veel palli võrku suunata, kuid peakohtunik Kristo Tohvri hinnangul käega (tribüünilt polnud seda võimalik adekvaatselt hinnata, seega usaldame õigusemõistjat).

Zakaria Beglarišvili (paremal) pidi täna enamuse mängust pallita rassima. Selline mäng grusiinile ei sobi. Foto: Tiina Kõrtsini

4. Kes oli platsi parim?
Muamer Svraka - Levadia keskpoolkaitsja turvas kenasti keskvälja, aitas Beglarišvilit lukku keerata ja lõi ise võiduvärava. Mida veel ühelt kontrollivalt poolkaitsjalt tahta?

Muamer Svraka on äsja Mait Toomi üle mänginud ja viinud Levadia 2:1 juhtima. Foto: Tiina Kõrtsini

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Levadia - standardolukordade kaitsmist. Kõik neli selle hooaja väravat on Levadiale löödud seisva palli situatsioonidest (kaks nurgalöögist, kaks penaltist, seejuures tänane penalti tekkis karistuslöögi järel).

Flora - kõrge ja aktiivse pressingu vastu mängimist. Nii tänane mäng kui ka matš Nõmme Kaljuga on näidanud, et Floral tekib üleehitusel (suuri) probleeme, kui nende kaitsjad ei saa rahulikult alt ehitada. Eurosarjades läheb niiviisi raskeks.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Levadia peatreener Aleksandar Rogic: "Mängust rääkides, siis nagu igas derbis, otsustavaks said pisidetailid. Austan väga Flora tiimi, sest seal on palju noori andekaid mehi. Nad oskavad vutti mängida, mis suurendab võidu väärtust meie jaoks. Olen oma meeste üle väga uhke. 

Meie toetajad peavad nende tööeetika, kire ja pühendumusega väga rahul olema. On halvemaid ja paremaid mänge, aga nad võitlevad alati. Tänane võit andis meile uue doosi enesekindlust ning usku enda mängustiili ja võimetesse. Meil on väga palju noori talendikaid mehi."

Levadia kapten Dmitri Kruglov: "Täna tõi meile edu pallivaldamine. Täitsime väljakul kõik plaanid. Selliseks mänguks pole vaja mehi eraldi motiveerida. Kõik said väga hästi aru, kes meil on vastaseks."

Flora peatreener Jürgen Henn: "Arvan, et esimesel poolajal olime meie paremad, teisel poolajal Levadia. Ei tahaks öelda, et füüsiliselt, aga neil jäi pall rohkem ette pidama, sealt pealt suutsid momente tekitada."

Flora ründaja Frank Liivak: "Võitluslik mäng oli, aga millegi pärast kukkus täna nii välja. Esimese värava puhul ma ei saanud arugi, et pall väravasse läks. Teise värava puhul - seal oli meil endal suur võimalus, kuid paraku kaotasime palli ning kohe vastati."

7. Mis saab edasi?
Levadia buss veereb järgmisel pühapäeval Paidesse, kus neid ootab kohalik linnameeskond, Flora võtab suuna Viljandisse, et madistada kohaliku Tulevikuga.

Kusjuures mõlemad tiitlikandidaadid olid avaringis nende vastastega vähem või rohkem hädas. Flora suutis küll sisehallis 1:0 võidu koju jätta, kuid Levadia kaotas 1:1 viigiga Paidele väärtuslikke punkte.

Tabeliseis.