Galeriid
15. aprill 2018, 11:24

Aseesimeesteks kinnitati Jürgen Ligi, Urmas Paet ja Urmas Klaas

ÕL VIDEO JA GALERII | Reformierakonna üldkogu: sõbralikud naeratajad, kellel rusikas taskus? (133)

Reformierakonna laupäevane üldkogu möödus rahulikus õhkkonnas, kuhu kriitilisi sõnavõtte ei lubatud. Kõrvuni naeratavate nägudega püüti anda mõista, et järgmine päev algab erakonnal puhtalt lehelt, kuhu tülisid ei taheta. Üldkogul toimunud täit kindlust erakonnasisesele rahule ei andnud.

„Sul on 13 häält, võib-olla saad ühe hääle mulle anda?“ küsib riigikogu liige Kalle Palling parteisõduritelt, kes on kogunenud üldkogule, mis toimub Tallinnas Ülemiste Citys.

Palling ei ole ainuke, kes juhatusse pääsemiseks viimase minuti kampaaniat teeb. Kihk otsustajate laua taha pääseda on tal väga suur, ta laveerib lakkamatult lihtliikmete vahet, kuid sinna jõudmine on siiski küsimärgi all. Reformierakonna juhatusse kandideerib 27 oravat, aga laua taha pääseb 17 liiget, sealhulgas Kaja Kallas esimehena.

Kõik üldkogule saabuvad oravad on heas tujus. Surutakse käsi, räägitakse tühjast-tähjast ja tehakse pilte. On pidupäev, kuhu sõjakirvestega ei tulda. Uue juhi nimetamiseks maetakse need mõneks ajaks maha.

Ajakirjanike küsimuste laviini alla jääb veel viimaseid tunde juhtpulti hoidev Hanno Pevkur. Tal tuleb jagada selgitusi Siim Kallase värske kriitika kohta, kus Kallas nimetas Pevkurit saamatuks juhiks, oma tulevase rolli kohta uues juhatuses ja veel üht-teist. Vastused jäävad diplomaatiliselt vaoshoituks.

Vilets rahaseis

Üldkogu kõnepuldis taob Pevkur sama trummi, mida on varemgi kuuldud: „Viimane aasta on Reformierakonnale olnud edukas.“ MTÜ korralduslike muudatuste, omavalitsuste valimiste ja üleriigilise kõrge reitingu poolest võib aasta kordaläinuks lugeda, aga seda varjutab partei rahaline olukord, mis on aastate vältel halvim. 2017. aasta tulude ja kulude vahe ehk tulem jäi 1 019 286 euroga miinusesse.

Ainsana erakonna juhiks kandideerinud Kaja Kallase kõne on suuresti programmiline, markeerides märksõnad ja loosungid, millega minnakse riigikogu valimistele. Näiteks vananenud maksu- ja pensionisüsteemi ümbervaatamine ning eraettevõtluse toetamine. „Meie ees seisab selge valik: kalduda tagasi minevikku või püüelda edasi isemajandava tuleviku poole. Minu jaoks ei ole siin küsimust – me peame jätkama tugeva ja targa iseseisva Eesti ehitamist,“ ütleb Kallas kõnepuldis.

Võlgade tõttu on eesseisev kampaania raskes seisus, mistõttu teeb Kallas kõnes kõigile üleskutse teha annetusi, mida erakond hädasti vajab.

Ühtlasi kutsusid nii Pevkur kui ka Kallas erakonda loobuma tülitsemisest ja ühiselt tegutsema, et järgmistel valimistel edukas olla.

Kõned peetud, tuuakse lavale valimiskastid. Algab sagimine, et pista hääletussedel kasti ja siis ennast kohvilauas turgutada. Kui küsida partei lihtliikmetelt arvamusi erakonnas toimuva kohta, siis jäävad nad tihti napisõnaliseks – ei osata midagi kosta. „Meie ei tea midagi, tuleme kaugelt Pärnumaalt,“ räägivad kaks prouat, pehme naeratus olukorda välja vabandamas. „Tore, et naine etteotsa saab. Nii võivad nad võita küll.“

Pevkuri kukutamine jättis halva maigu

Oravad Harjumaalt asuvad küll parteikontorile ja riigikogule lähemal, aga pole enda sõnul samuti siseeluga kursis. „Igas perekonnas on probleeme ja tülisid,“ lausuvad erakonna eakamad liikmed. „See on sajandeid nii olnud – kellele meeldib poeg, kellele tütar. Las noored tegutsevad.“

Liikmete sõnul palutakse alatasa kellegi poolt hääletada, kuid sellele enamasti vilistatakse ning otsus tehakse iseseisvalt. „Me ei kuula neid, vaid otsustame ise,“ märgib üks oravake Lääne-Harjumaalt.

Lihtliikmetelt kuuleb enamjaolt ühte – see ei olnud ilus, kuidas käituti Hanno Pevkuriga. Soppa ja reetmisi tuleb poliitikas ikka ette, ent see jätab halva maigu, kuidas kukutati Pevkur, kes tegi liikmete hinnangul ikkagi head tööd.

Halva maigu muudavad aga meeldivamaks valimistulemused. Pärast Jürgen Ligi, kes kogub 945 häält ehk suurima häältesaagi, saab teise tulemuse Hanno Pevkur, kogudes 869 häält. Pevkuri tulemuse teatamisel aplodeerivad ja vilistavad paljud saalisviibijad. Juhatusse pääsenutest ei saa keegi teine sellise tunnustuse osaliseks.

Juhatusse pääseb ka meeskonnamängijana hinnatud Kristen Michal, kuid mitte soovitud Keit Pentus-Rosimannus. Ukse taha jääb ka viimase hetkeni kampaaniat teinud Kalle Palling.

Kaja Kallas võib rõõmustada, et ta pälvis erakonna juhi valimistel 1067 erakonnaliikme toetuse ning osutus kindlalt valituks. Õnnitluste saatel koguneb juhatus veel samal õhtul ja nimetab peasekretäri ametisse Kert Valdaru, kes peab hakkama erakonna nadi rahalise olukorraga tegelema. Uue esimehe Kaja Kallase ettepanekul kinnitati erakonna aseesimeesteks Jürgen Ligi, Urmas Paet ja Urmas Klaas.

On liikmeid, kes arvavad, et mõneks ajaks on pinged erakonnast läinud. Skeptikuid leidub aga alati. Arvamuste põhjal saab võtmetähtsuse juhatuses toimuv. Eks aeg näitab, kas vähemus lepib enamusega või hakatakse jälle kaikaid kodaratesse loopima.

Valimissedelid lipsamas valimiskasti. Foto: Teet Malsroos

Juhatuse valimistulemused

Reformierakonna juhatusse osutusid valituks Jürgen Ligi (945 häält), Hanno Pevkur (869), Urmas Paet (854), Maris Lauri (827), Aivar Sõerd (733), Anne Sulling (691), Taavi Rõivas (685), Urve Tiidus (635), Urmas Klaas (609), Kristen Michal (599), Arto Aas (588), Erik-Niiles Kross (547), Urmas Kruuse (503). Regioonide esindajatena pääsesid juhatusse Laine Randjärv (Põhja), Andrus Seeme (Lõuna) ja Jaanus Ratas (Lääne).

Reformierakonna uus juhatus. Foto: Teet Malsroos