Põlva Serviti sai Balti liiga poolfinaalis emotsionaalse võidu!Foto: Helin Potter.
Käsipall
14. aprill 2018, 20:26

VINGE! Põlva Serviti jõudis nelja aastase vahe järel Balti liiga finaali (1)

Laupäeval algas Põlvas hooaja 2017/18 Balti liiga finaalturniir. Esimeses poolfinaalis sai kohalik Serviti napi 30:29 (17:15) võidu Ukraina tippklubi Zaporožje ZTR-i üle ning jõudis homme peetavasse finaali! Viimati mängis Serviti Balti liigas kullale 2014. aastal.

Eesti meistermeeskond alustas poolfinaali suurepärase realiseerimisprotsendiga, tabades esimesed kuus teele saadetud viset. Kuid kavalate kombinatsioonide ja täpsete visetega vastas ka ZTR ning alles esimese veerandtunni lõpuks said võõrustajad enam kui kahe väravaga ette – 10:7.

Peagi kasvatati edu veel ühe tabamuse võrra, ent siis lubati ukrainlastel teha 3:0 vahespurt. ZTR sai kaitse ja eriti just blokeeringud pidama ning kolm minutit enne vaheajavilet tõi Oleksandr Tilte seitsme-meetri joonelt tabloole 15:15 viigi, kuid Roman Aizatullovi tabamuse ja Henri Sillaste karistusviske järel näppas Serviti avapoolaja lõpuks 17:15 edu.

Teine pooltund algas Aizatullovi kaheminutilise karistusega ja ZTR sai jälle kätte viigi. Mõni minut hiljem jäid põlvalased koguni kahe mehega vähemusse, ent tulid sellestki olukorrast hästi välja. Siis aga hakkas rünnak toppama, kuidagi ei leitud õigeid lahendusi ning 42. minutil viis Tilte ZTR-i esmakordselt juhtima – 21:20.

Ukraina koondise mängujuht Tilte tabas veel kaks korda ja üle viie minuti kuival olnud Serviti jäi kolmeväravalisse kaotusseisu. Kaitsemuudatused, kõva võitlus, head tõrjed Denis Lõokeselt ja kodupubliku toetus ning põlvalaste tagaajamine andis tulemuse. 53. minutil viigistas Hendrik Varul mänguseisu – 26:26. Paar minuti jooksul tegid Aizatullov, Sillaste ja Kristjan Muuga kiirelt juba 29:26, kuid mäng polnud veel läbi.

Jälle jäädi hätta rünnakul, samas kui ZTR suutis järjest tabada. Poolteist minutit enne lõppu viskas Oleksei Gantšev 29:29, peatreener Kalmer Musting võttis aja maha ja kui mängida oli 50 sekundit, tegi Varul joonelt 30:29. ZTR viimane rünnak tulemust ei andnud ning Serviti jõudis nelja-aastase vaheaja järel Balti liiga finaali.

"Oli ikka väga võrdne mäng," tunnistas Musting. "Avapoolajal sujus mõlemal meeskonnal rünnak, kuid probleeme oli kaitses ja väravasuul. Teisel pooltunnil jällegi mängis rolli tugev kaitse. Kannatasime teise poolaja algul vähemused ära, kuid jäime ikka tagaajaja ossa. Lõpp oli loterii ja selles loteriis saime võidu seekord meie."

Musting sõnas, et kodupubliku ees oli mängijatel motivatsioon väga kõrgel. "Usun, et teisel poolajal pidevalt tehtud muudatused kaitseformatsioonis olid üks tänase edu aluseid. Nüüd tuleb homseks hästi taastuda ja minna pingevabalt mängima. Cocks ja SKA on mõlemad väga tugevad, minul isiklikult finaalivastase suhtes eelistust pole," lisas Musting.

Sillaste, Aizatullov ja Anatoli Tšezlov viskasid võitjate kasuks kuus, Varul viis ning Muuga kolm väravat. Vastaste ridades olid täpsemad Dmõtro Artjomenko üheksa, Gantšev seitsme ja Tilte viie tabamusega. Homset finaalivastast ootab Serviti kell 19:15 algavast teisest poolfinaalist, kus kohtuvad Riihimäe Cocks ja Minski SKA.